ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Στο κόκκινο η ρύπανση στην ανατολική Τουρκία

Στο κόκκινο η ρύπανση στην ανατολική Τουρκία, Βάνα Στέλλου

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Τουρκίας, εξαιτίας της ταχείας αστικοποίησης, της βιομηχανοποίησης, της αύξησης του πληθυσμού και της υπερβολικής χρήσης φυσικών πόρων, γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, σύμφωνα και με στοιχεία από την Έκθεση Παγκόσμιας Ποιότητας Αέρα.

Τα προβλήματα αυτά επικεντρώνονται κυρίως στη ρύπανση του αέρα, στη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτινων πόρων, στη ρύπανση και τη διάβρωση του εδάφους, στις ελλείψεις στη διαχείριση αποβλήτων, στην απώλεια της βιοποικιλότητας, στην κλιματική κρίση, στην ξηρασία και στη θαλάσσια ρύπανση. Αυτές οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν πρωτεύοντα ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις για ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον.

Ρύπανση του αέρα στην Τουρκία

Η ρύπανση του αέρα αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα σε μεγάλες πόλεις και βιομηχανικές περιοχές. Οι βασικές αιτίες περιλαμβάνουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τη μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και τη χρήση άνθρακα και χαμηλής ποιότητας καυσίμων. Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ποιότητας Αέρα 2023, η Τουρκία κατατάσσεται 44η παγκοσμίως σε ρύπανση PM 2.5 και 5η στην Ευρώπη. Οι πιο ρυπασμένες πόλεις είναι το Ιγντίρ και η Οσμάνιε.

Στο Ιγντίρ, για παράδειγμα, η ρύπανση του αέρα είναι τόσο σοβαρή που ο χειμώνας εκεί ισοδυναμεί με την κατανάλωση 40 τσιγάρων ημερησίως. Η υποδομή φυσικού αερίου που ολοκληρώθηκε το 2017 δεν μπόρεσε να εξαλείψει το πρόβλημα. Η γεωγραφική θέση της πόλης, η οποία περιβάλλεται από βουνά, περιορίζει την κυκλοφορία του αέρα, επιδεινώνοντας τη συσσώρευση ρύπων.

Κύριες αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι βιομηχανικές περιοχές, ιδιαίτερα στο Μαρμαρά και το Αιγαίο, εκλύουν μεγάλες ποσότητες ρύπων. Εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανίας και χημικών στηρίζονται σε ορυκτά καύσιμα, επιδεινώνοντας τη ρύπανση του αέρα. Η αυξημένη χρήση οχημάτων στις μεγάλες πόλεις λόγω ανεπαρκούς δημόσιας συγκοινωνίας οδηγεί σε υψηλά επίπεδα εκπομπών CO₂ και NOₓ. Το 2023, ο αριθμός των νέων οχημάτων στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 80,3%.

Χρήση άνθρακα και καυσίμων χαμηλής ποιότητας: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο άνθρακας και τα χαμηλής ποιότητας καύσιμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση επιδεινώνουν τη ρύπανση. Παρά τις υποσχέσεις για μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα παραμένει υψηλή.

Ρύπανση στις σεισμόπληκτες περιοχές

Μετά τους σεισμούς, η σκόνη από τα ερείπια και οι πυρκαγιές για θέρμανση αύξησαν τη ρύπανση στις πληγείσες περιοχές. Οι συγκεντρώσεις PM 2.5 ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά 7,5 φορές.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, η μείωση των εκπομπών και η ενίσχυση των υποδομών βιώσιμης μεταφοράς είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

**Πηγές έρευνας: Έκθεση Παγκόσμιας Ποιότητας Αέρα του 2023 (World Air Quality Report) που δημοσιεύεται από το IQAir, καθώς και σε αναλύσεις και στατιστικά στοιχεία από το TÜİK (Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Επιπλέον: παρατηρήσεις και αναλύσεις από ειδικούς περιβαλλοντολόγους και μηχανικούς, καθώς και από τοπικούς παράγοντες που εστιάζουν στην ποιότητα του αέρα, ειδικά στις περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, όπως το Ιγντίρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx