ΣΧΕΣΕΙΣ

Σημάδια ότι σας παραμελεί ο σύντροφός σας

Σημάδια ότι σας παραμελεί ο σύντροφός σας, Κροκιδά Σοφία

Στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχουν πολλά σημάδια ότι παραμελήστε συναισθηματικά στον γάμο σας και ότι ο σύντροφός σας δεν σας παρέχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας που σας είχε υποσχεθεί. Ενώ σίγουρα υπάρχουν δύσκολες στιγμές σε οποιαδήποτε σχέση, αντί να προσπαθείτε να κάνετε τα πράγματα να λειτουργήσουν, υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που θα σας δώσουν να καταλάβετε πότε κάτι δεν πάει καλά.

Ο γάμος είναι ένα όμορφο ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή με τον κατάλληλο άνθρωπο.. Είναι μια ένωση γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αλλά τα ζευγάρια μπορούν να νιώσουν ασφάλεια γνωρίζοντας ότι έχουν κάποιον τον οποίο μπορούν να εμπιστευτούν και να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη. Δυστυχώς, ο γάμος δεν είναι πάντα τόσο αναζωογονητικός. Όταν δεν αισθάνεστε ασφαλής ή αγαπητή, ο γάμος σας μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε διαζύγιο. Ποιες είναι, όμως, οι βασικές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά;

1. Σας δίνει ψυχρές απαντήσεις, όταν προσπαθείτε να εκφράσετε ευαλωτότητα

Με μεγάλο φόρτο εργασίας, χωρίς διαλείμματα και με ατελείωτες συναντήσεις, το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε στο σπίτι και να χωθείτε στην αγκαλιά του συντρόφου σας. Άλλωστε, σε όλους έχει συμβεί να γείρουν στον άνθρωπό τους μετά από μια δύσκολη μέρα. Αλλά αν είστε συναισθηματικά παραμελημένη στον γάμο σας, αυτό μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό.

Όταν αποφασίζετε να δείξετε την ευάλωτη πλευρά σας, αντιμετωπίζετε ψυχρές απαντήσεις και αδιάφορα βλέμματα από τον σύντροφό σας; Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία σύνδεσης και απόλαυσης της σχέσης σας. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και ο σύντροφός σας δεν είναι πρόθυμος να κάνει κάτι για αυτό, τι μπορείτε να κάνετε εσείς; Εάν έχετε προσπαθήσει να κάνετε σοβαρές συζητήσεις, θεραπεία ή να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας και τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, πιθανότατα δεν μπορείτε να κάνετε πολλά.

Τα άτομα με απροθυμία να αλλάξουν ή να συμβιβαστούν είναι δύσκολα στην αντιπαράθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος καλύτερος τρόπος δράσης είναι να βρείτε τι είναι καλύτερο για εσάς.

2. Δεν σας δίνει στοργή ή επικύρωση

Όλοι χρειάζονται στοργή και επικύρωση για να νιώσουν ότι αγαπιούνται. Αλλά αν παραμελήσατε συναισθηματικά στον γάμο σας, είναι δύσκολο να εντοπίσετε την τελευταία φορά που αισθανθήκατε ότι ο σύντροφός σας, σας λατρεύει. Είτε πρόκειται για συσσώρευση δυσαρέσκειας είτε για χαμένη φλόγα, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Κάθε φορά που προσπαθείτε να φιλήσετε ή να αγκαλιάσετε τον σύντροφό σας, εκείνος απομακρύνεται και λέει “Όχι τώρα”, χωρίς καν να σας κοιτάξει.

Η απόρριψη οδηγεί σε πληγωμένα συναισθήματα όπως ζήλια, μοναξιά, ντροπή, ενοχή, αμηχανία, ακόμη και κοινωνικό άγχος. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε το ζήτημα κατά μέτωπο και να ρωτήσετε τον σύντροφό σας τι τον ενοχλεί. Δίνοντάς του να ξέρει ότι δεν θα τον κρίνετε για τα συναισθήματά του, δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον για τον σύντροφό σας να χαλαρώσει. Και αυτό, με τη σειρά του, ίσως δημιουργήσει έναν ισχυρότερο δεσμό ανάμεσά σας.

3. Περιμένει από εσάς να ανεχτείτε την άδικη μεταχείριση

Στον γάμο, οι άνθρωποι έχουν καλές και κακές μέρες. Tο να περιμένεις όμως από τον σύντροφό σου να ανέχεται συνεχώς εναλλαγές στη διάθεση σου είναι τοξικό. Η αντιμετώπιση εκρηκτικών συμπεριφορών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία κάποιου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality, το να νιώθεις θυμό απέναντι στον σύντροφό σου οδηγεί σε συμπεριφορές όπως εχθρότητα, παράπονα, απόρριψη και ακόμη και βία.

Γνωρίζοντας αυτό, τα ζευγάρια θα πρέπει να είναι προσεκτικά για το πώς συμπεριφέρονται μεταξύ τους και να μιλούν ο ένας στον άλλον με σεβασμό. Διαφορετικά, θα διαπιστώσετε ότι η σχέση σας γίνεται όλο και πιο τεταμένη, καθώς ο σύντροφός σας συνεχίζει την άδικη αντιμετώπισή του απέναντί σας.

4. Συχνά αγνοεί ή απορρίπτει τις ανησυχίες σας

Όταν ο σύντροφός σας περνά μια δύσκολη φάση, αξίζει να ακούσετε τα παράπονά του. Εξάλλου, το να νιώθουμε ότι μας ακούνε είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη συνολική μακροημέρευση ενός γάμου. Αν είστε συναισθηματικά παραμελημένη στον γάμο σας, ο σύντροφός σας απλώς θα απορρίψει τις ανάγκες σας ή θα τις αγνοήσει εντελώς. Και η συναισθηματική παραμέληση δεν επιτρέπει στο ζευγάρι να έρθει κοντά και να κατανοήσει ο ένας τον άλλο.

Σε μια σχέση και οι δύο πρέπει να έχουν τον χώρο και τον χρόνο να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Όσο δύσκολο κι αν είναι κάποιες φορές, δημιουργούμε τις συνθήκες για να ακούσουμε τον άλλο και να μάθουμε πώς νιώθει και του δείχνουμε ότι οι ανησυχίες του είναι σημαντικές για εμάς.

5. Δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί

Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας είναι το κλειδί για να διατηρήσετε τη σχέση ζωντανή. Είτε επιλέξετε να παρακολουθήσετε μια ταινία, είτε να πάτε για ένα ωραίο δείπνο ή να δοκιμάσετε μια νέα δραστηριότητα, το να αφιερώσετε χρόνο ο ένας για τον άλλο δημιουργεί δεσμούς διαρκείας. Ωστόσο, εάν η συναισθηματική παραμέληση, σημαίνει ότι είναι πιθανόν ο σύντροφός σας να μην περνά ποιοτικό χρόνο μαζί σας, και να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα δικά του χόμπι και ενδιαφέροντα.

Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς μπορεί να πληγώσει τον άλλο, καθώς τον κάνει να νιώθει περιφρονημένος. Και πρόκειται για ένα από τα κύρια συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη και χωρισμό. Τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν πλάνα για να περάσουν χρόνο μαζί, είτε αυτό είναι μια ώρα μέσα στη μέρα είτε ένα Σαββατοκύριακο.

6. Σας κάνει να νιώθετε ότι δεν είστε ομάδα

Οι ειδικοί λένε ότι ο γάμος ενισχύεται όταν σκέφτεστε τη σχέση σας ως ομάδα. Μαζί, τα ζευγάρια πετυχαίνουν περισσότερα, υποστηρίζουν το ένα τα όνειρα και τα πάθη του άλλου και αντιμετωπίζουν τις δύσκολες μέρες ο ένας δίπλα στο άλλο. Αυτό σημαίνει να μεγαλώνεις παιδιά, να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού και να προγραμματίζεις τις διάφορες υποχρεώσεις ως ομάδα.

Αλλά αν είστε συναισθηματικά παραμελημένη, αυτό μπορεί να σας φαίνεται σαν μια ξένη έννοια. Πιθανότατα έχετε συνηθίσει να σηκώνετε όλα τα βάρη και να τα δίνετε όλα, ενώ ο σύντροφός σας δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια. Και αυτό μπορεί να βλάψει την ψυχική σας υγεία, καθώς και τη σχέση σας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Women‘s Mental Health διαπίστωσε ότι οι μητέρες που αναλάμβαναν μεγαλύτερες οικιακές ευθύνες είχαν αυξημένο κίνδυνο άγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Σκεφτείτε το μέγεθος της εξάντλησης που αντιμετωπίζετε στον γάμο σας και πώς μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση αν δεν είστε προσεκτική. Στη συνέχεια, συζητήστε με τον σύντροφό σας σχετικά με το πώς μπορείτε να είστε ίσοι μέσα στη σχέση σας.

7. Νιώθετε μόνη, ακόμα και όταν είστε μαζί του

 

Όταν νιώθετε μοναξιά στον γάμο σας, αυτό το συναίσθημα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Είτε είστε έξω με τους φίλους σας είτε βλέπετε μια ταινία με τον σύντροφό σας, αν δεν έχετε αυτή τη γνήσια σύνδεση, δεν θα είστε ποτέ ικανοποιημένη στη σχέση σας. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, καθώς οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα που χρειάζονται σύνδεση για να έχουν μια καλή ζωή.

Πρόσθετη έρευνα από το American Journal of Lifestyle Medicine διαπίστωσε ότι η κοινωνική σύνδεση βελτιώνει τη διάθεση, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη θνησιμότητα. Σε έναν γάμο, όταν οι ανάγκες σας για σύνδεση δεν ικανοποιούνται, σιγά σιγά θα αρχίσετε να αισθάνεστε τον αντίκτυπό. Αλλά να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια αλλαγή. Εφόσον και τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να το δουλέψουν, αυτό το αίσθημα μοναξιάς μπορεί σιγά-σιγά να μειωθεί.

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx