Το παιχνίδι με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Συρία
13/01/2025Βοήθεια 50 εκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας στη Συρία, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στα τέλη Ιανουαρίου για να συζητήσουν τη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Ωστόσο, η Κάγια Κάλλας είπε ότι η κίνηση αυτή θα εξαρτηθεί από το αν οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα πραγματοποιήσουν μια πολιτική μετάβαση που θα περιλαμβάνει όλα τα μέρη της χώρας, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο μήνα. Η Σαουδική Αραβία ζήτησε την άρση των κυρώσεων, οι οποίες απειλούν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της Συρίας από τον σχεδόν 14χρονο εμφύλιο πόλεμο που σκότωσε περίπου 500.000 ανθρώπους και εκτόπισε το μισό πληθυσμό της χώρας των 23 εκατομμυρίων.
Η νέα ηγεσία της Συρίας υποσχέθηκε να διοργανώσει μια εθνική σύνοδο διαλόγου που θα περιλαμβάνει διάφορες ομάδες από τη Συρία για να συμφωνήσουν σε έναν νέο πολιτικό οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε νέο σύνταγμα και εκλογές.
Η Κάλλας δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν πώς να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 27 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. «Αλλά αυτό πρέπει να ακολουθήσει από συγκεκριμένη πρόοδο στη πολιτική μετάβαση που να αντικατοπτρίζει τη Συρία με όλη της την ποικιλία», είπε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X. Επίσης, ανάρτησε μια φωτογραφία από τη συνάντησή της με τον νέο Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ασάντ αλ-Σιμπάνι, στη σύνοδο του Ριάντ.
Η Γερμανία ζητάει “έξυπνη προσέγγιση” στις κυρώσεις
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και κάποιες αραβικές χώρες άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Συρία μετά την καταστολή της εξέγερσης του 2011 από τον Άσαντ. Ωστόσο, πολλά από τα μέτρα στοχεύουν γενικά την κυβέρνηση, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων σε πολλές οικονομικές και τραπεζικές συναλλαγές, στις αγορές πετρελαίου και στις επενδύσεις ή το εμπόριο σε ορισμένους τομείς, πλήττοντας σοβαρά την ευρύτερη συριακή οικονομία.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, που συμμετείχε στη Σύνοδο, δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά των «υποστηρικτών του Άσαντ που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα» πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ. Αλλά ζήτησε «μια έξυπνη προσέγγιση στις κυρώσεις, παρέχοντας άμεση ανακούφιση στον συριακό πληθυσμό. Οι Σύριοι τώρα χρειάζονται γρήγορη ανακούφιση από τη μετάβαση της εξουσίας». Η Μπέρμποκ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια 50 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία για τρόφιμα, καταφύγια έκτακτης ανάγκης και ιατρική περίθαλψη.
Στη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι οι διεθνείς και μονομερείς κυρώσεις κατά της Συρίας πρέπει να αρθούν. Η συνέχιση των κυρώσεων «θα εμποδίσει τις φιλοδοξίες του αδελφικού συριακού λαού για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση», είπε. Εξήρε τα βήματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας, περιλαμβανομένων των υποσχέσεων να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία «που να περιλαμβάνει διάφορες συνιστώσες» του συριακού λαού.
Τουρκία και ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να βοηθήσει τη Συρία να κανονικοποιήσει τις σχέσεις της με την διεθνή κοινότητα. Είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει «ισορροπία μεταξύ των προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας και των πραγματικοτήτων που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση στη Συρία».
Υποσχέθηκε τουρκική υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση, ειδικά στην καταπολέμηση των απειλών από την οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος”. «Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε ώστε να διευκολύνουμε τον δύσκολο δρόμο μπροστά για τον συριακό λαό», δήλωσε ο Φιντάν.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς της κατά της Συρίας, με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να εκδίδει μια γενική άδεια, διάρκειας έξι μηνών, που επιτρέπει ορισμένες συναλλαγές με την κυβέρνηση της Συρίας, περιλαμβανομένων κάποιων πωλήσεων ενέργειας και παρεπόμενων συναλλαγών.
Οι νέες αρχές της Συρίας ελπίζουν ότι η διεθνής κοινότητα θα ρίξει χρήματα στη χώρα για να ανασυγκροτήσει τις κατεστραμμένες υποδομές της και να καταστήσει την οικονομία της ξανά βιώσιμη.