Σουηδία: Θα δίνουν εξετάσεις όσοι θέλουν υπηκοότητα και δεν θα πρέπει να χρωστούν λεφτά
14/01/2025Η κεντροδεξιά σουηδική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θα θεσπίσει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την απόκτηση υπηκοότητας, καθώς «ειδικοί συνιστούν να τεθούν ως όροι η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα και η συμμόρφωση με τους νόμους και τι αξίες της σουηδικής κοινωνίας».
Προβλέπεται ότι για να γίνει Σουηδός πολίτης ένας αλλοδαπός, θα πρέπει να έχει ζήσει οκτώ χρόνια στη Σουηδία -έναντι πέντε ετών που ισχύει σήμερα-, αλλά και να περάσει ένα τεστ γνώσεων για τη σουηδική κοινωνία και τις αξίες της όπως και εξετάσεις γλωσσομάθειας.
“Την υπηκοότητα πρέπει να την αξίζει κάποιος, δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς όρους”, σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιόχαν Φόρσελ στο Instagram. «Είναι κρίσιμο να είμαστε πάντα πολύ σαφείς ως προς τις αξίες που πρέπει να ισχύουν στη Σουηδία. Η οικογένεια είναι σημαντική, αλλά δεν είναι πάνω από το νόμο, η ισότητα βασιλεύει μεταξύ των φύλων, ο καθένας μπορεί να παντρευτεί όποιον θέλει, τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν το δικαίωμα να κολυμπούν και να παίζουν ποδόσφαιρο. Εάν δεν τα αποδέχεστε αυτά, η Σουηδία δεν είναι χώρα για εσάς», έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός Μετανάστευσης.
Με την υποστήριξη των Δημοκρατών της Σουηδίας, του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος, η κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον εισήγαγε όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2022. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να κάνει πιο αυστηρό τον όρο της “σύννομης συμπεριφοράς” και να περιλάβει στους μη δικαιούμενους υπηκοότητα όχι μόνον όποιον έχει διαπράξει αδίκημα, αλλά και όποιον είναι χρεωμένος! Δεν αποσαφηνίσθηκε αν το τελευταίο αφορά χρέη που κάποιος είχε στην πατρίδα του ή αν π.χ. είναι κακοπληρωτής στα ενοίκια η στους λογαριασμούς του στη Σουηδία.
«Πανεπιστημιακές εργασίες δείχνουν ότι αυστηρότεροι όροι για την κτήση ιθαγένειας δεν αυξάνουν τα κίνητρα για κοινωνική ένταξη, αλλά συμβάλλουν μάλλον στον αποκλεισμό», επισημαίνει σε μήνυμά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζον Στόφερ, υπεύθυνος νομικών υποθέσεων της ΜΚΟ Civil Rights Defenders. Τα συμπεράσματα της επιτροπής θα υποβληθούν σε διάφορους φορείς (ΜΚΟ ή κοινωνία των πολιτών όπως αποκαλούνται, οργανισμούς, υπηρεσίες) προτού η κυβέρνηση συντάξει επίσημα το νομοσχέδιο. Η επιτροπή προτείνει η μεταρρύθμιση να αρχίσει να ισχύει την 1η Ιουνίου 2026.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και barrons.com