ΣΧΟΛΙΟ

Επιβεβλημένη η σταδιακή νομοθέτηση κωλύματος εντοπιότητας…

Επιβεβλημένη η σταδιακή νομοθέτηση κωλύματος εντοπιότητας... Λέανδρος Ρακιντζής

Η κακοδιοίκηση συνίσταται στην πλημμελή ή και στην μη εκτέλεση του υπηρεσιακού καθήκοντος, που προσδιορίζεται από το νόμο ή τον κανονισμό, από τον δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό ή αστυνομικό, συνήθως υπό τη μορφή της μη τήρησης της νομιμότητας, που υπό ορισμένες συνθήκες αποτελεί ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα.

Η κακοδιοίκηση παίρνει άπειρες μορφές και μόνο εκ του αποτελέσματος αποκαλύπτονται. Τέτοια περίπτωση είναι και η συμπεριφορά των αστυνομικών κατά το πρόσφατο τραγικό αυτοκινητιστικό ατύχημα στα Χανιά όπου ένας μεθυσμένος οδηγός χωρίς δίπλωμα οδήγησε παρέσυρε και σκότωσε ένα 22χρονο παλικάρι, αφού σε προηγούμενο αστυνομικό έλεγχο ενώ διαπιστώθηκε, ότι ήταν σε άκρα μέθη και υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει ατύχημα, δεν τον συνέλαβαν και τον άφησαν ελεύθερο με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θανατηφόρο ατύχημα.

Κατά των αστυνομικών ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος, γιατί στα αυτόφωρα αδικήματα σύμφωνα με το νόμο η σύλληψη και η παραπομπή του δράστη στον Εισαγγελέα είναι υποχρεωτική και δεν υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του αστυνομικού οργάνου. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν, ότι ενήργησαν βάση εντολών της Εισαγγελίας να μη ενεργούν το Σαββατοκύριακο συλλήψεις. Τον ισχυρισμό αυτό η Εισαγγελία με ανακοίνωση της διέψευσε αμέσως, αλλά φαίνεται, ότι λόγω της εντοπιότητας, γιατί όλοι οι αστυνομικοί, που υπηρετούν σχεδόν όλοι τη θητείας στο τόπο της καταγωγής τους και της όσμωσης από τη συνεχή επαφή με τους «ντελικανήδες» έχει δημιουργηθεί με την ανοχή των αρχών ένα «modus vivendi» μεταξύ τους.

Κώλυμα εντοπιότητας

Στις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων σαν ΓΕΔΔ (2004-2016)πρότεινα στις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και έκτοτε σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω και για την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλεια, ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση του κωλύματος και μάλιστα κατά περιφέρειες με εξαίρεση την Αττική και Θεσσαλονίκη για δημοσίους υπαλλήλους ή λειτουργούς, που υπηρετούν αυτοί, η σύζυγος τους και τα τέκνα τους σε κρίσιμους ή ιδιαίτερους τομείς του κράτους, στη δικαιοσύνη, αστυνομία, λιμενικό σώμα, εφορία/κτηματικές υπηρεσίες, πολεοδομία, επιθεώρηση κ.λπ. γιατί οι υπάλληλοι ιδίως οι αστυνομικοί και δικαστικοί λειτουργοί, που υπηρετούν στον τόπο της καταγωγής τους, έχουν βαρίδια, που τους εμποδίζουν στην εκτέλεση του καθήκοντος, αλλά και της προστασίας των ιδίων από τις οχλήσεις, όπως καταφάνηκε από την παραπάνω με τραγικά αποτελέσματα περίπτωση στα Χανιά.

Σαφώς η με εντολή του Πρωθυπουργού αντικατάσταση της ηγεσίας της Αστυνομίας στα Χανιά, αν και με άλλη αιτιολογία, αποτελεί μια καλή αρχή και μπορεί να δώσει αφορμή για τη μελέτη και θέσπιση του κωλύματος εντοπιότητας.

Κακοδοίκηση: Η πολιτεία πρέπει να “σπάσει αυγά”

Εξάλλου, η άμεση θέσπιση και εφαρμογή του κωλύματος εντοπιότητας είναι ανέφικτη, γιατί θα επιφέρει τεράστια κοινωνική και οικογενειακή αναστάτωση σε όσους αφορά και γιατί κλονίζει το τοπικό πελατειακό κράτος με συνέπεια ισχυρές παρεμβάσεις από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες για ματαίωση του. Είναι όμως εφικτή η θέσπιση του με σταδιακή εφαρμογή για τους νέους διορισμούς και τις μεταθέσεις.

Νομίζω, ότι πρέπει η Πολιτεία σπάζοντας αυγά και όχι με μερεμέτια να θεσπίσει και εφαρμόσει μέτρα, που διασφαλίζουν τη χρηστή διοίκηση, το κράτος δικαίου και τη δημόσια ασφάλεια, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Για να εφαρμοστεί το “κώλυμα εντοπιότητας” θα πρέπει να ληφθούν κάποιοι άλλοι παράγοντες υπόψη πρίν. Για παράδειγμα, όταν οι μισθοί είναι πενιχροι και οι δημόσιοι υπάλληλοι “ματώνουν” οικονομικά μπαίνοντας και μέσα μέχρι να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους όπου δεν πληρώνουν ενοίκιο και κατά αυτό τον τρόπο τα χρήματα φτάνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Όταν επιβλήθηκε το μνημόνιο, ο Θ Πάγκαλος, ως αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης, ανέλαβε να εντοπίσει το πλεοναζον Δημόσιο. Μετά από ένα οκταμηνο, ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 1500 άχρηστοι οργανισμοί οι οποίοι απασχολούσαν 50000 υπαλλήλους. Αυτό που επελέγη τελικά ήταν μεγάλες οριζόντιες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Οι… Διαβάστε περισσότερα »

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx