ΑΝΑΛΥΣΗ

Διπλωματικό άνοιγμα της Λευκωσίας στην Αφρική

Διπλωματικό άνοιγμα της Λευκωσίας στην Αφρική, Κώστας Βενιζέλος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μια μεγάλη προσπάθεια, μια διπλωματική “επίθεση” διαρκείας, στην Αφρική έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εξωτερικών για το 2025. Στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης, που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεις.

Πρώτον, θα προχωρήσει, σε πρώτη φάση, στην λειτουργία διπλωματικών αποστολών σε δυο τουλάχιστον χώρες ενώ θα πάρει από την αρχή το νήμα με τους επίτιμους πρόξενους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υπάρχουν σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Στόχος η αναβάθμιση της παρουσίας και το “φρεσκάρισμα” των προξένων.

Δεύτερον, θα δημιουργήσει Τμήμα Αφρικής στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον επικεφαλής να έχει και ρόλο περιοδεύοντος πρέσβη. Κι αυτό παράλληλα με την ενεργοποίηση του προσωπικού απεσταλμένου για την αφρικανική ήπειρο. Τρίτον, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα πραγματοποιήσει στοχευμένες επισκέψεις, περιοδείες σε αφρικανικά κράτη, στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας για αναβαθμισμένη παρουσία στην αφρικανική ήπειρο.

Τέταρτον, η απόφαση της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Το κονδύλι των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ θα αυξηθεί σε 5,8 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός στηρίζεται στη λογική της ήπιας διπλωματίας, που αφορά την ενίσχυση ανθρωπιστικών δράσεων. Το κοινοτικό κέντρο υγείας στη Ραμάλα της Παλαιστίνης, που κατασκευάσθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και εγκαινιάσθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Εξωτερικών, θα αποτελέσει το πρότυπο για έργα υποδομής και στην Αφρική.

Στήριξη θρησκευτικών αποστολών

Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει τις σχέσεις και τα κανάλια επικοινωνίας με Ορθόδοξες αποστολές ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τις δράσεις τους. Οι θρησκευτικές αποστολές πραγματοποιούν μεγάλο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο, ασκώντας επιρροή στις κοινωνίες αυτές.

Στο πλαίσιο των επαφών και των επισκέψεων, θα υπάρξει από το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωση για την παράνομη λειτουργία πανεπιστημίων στα κατεχόμενα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός φοιτητών από αυτές τις χώρες έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, θα προβάλλονται τα κυπριακά πανεπιστήμια, ώστε να προσελκύσουν φοιτητές. Είναι σαφές πως η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή τη μεγάλη ήπειρο κρίνεται αναγκαία για ευνόητους λόγους, που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων και την έντονη παρουσία της κατοχικής Τουρκίας.

Πολυεπίπεδη τουρκική παρουσία στην Αφρική

Η Άγκυρα στέλνει στρατιώτες αλλά και μηχανικούς, επιστήμονες, ιμάμηδες και εκπαιδευτικούς. Στέλνει, όμως και τηλεοπτικές παραγωγές. Οι τουρκικές παραγωγές σε ταινίες είναι στην πρώτη γραμμή σε αφρικανικές χώρες και έχουν και επιτυχία στο πεδίο της τηλεθέασης. Οι δραστηριότητες της Άγκυρας έχουν επεκταθεί μέσα κι από διάφορους Οργανισμούς, όπως είναι το ΤΙΚΑ (Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού), το οποίο ως γνωστό παρέχει αναπτυξιακή βοήθεια προς τρίτες χώρες (σ.σ. δραστηριοποιείται και στα κατεχόμενα).

Στη μεγάλη εικόνα και η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών όπως και μια σειρά «εργαλεία», που αφορούν την εκπαίδευση ( σχολεία, εκπαιδευτικοί), τη διάδοση του τουρκικού πολιτισμού (γλώσσα και τέχνη) αλλά και θρησκείας. Σε διπλωματικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι τουρκικές πρεσβείες σε αφρικανικές χώρες. Έχουν φθάσει τις 44.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx