Αλλεπάλληλοι σεισμοί στις Κυκλάδες – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
02/02/2025Στις 13:41, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,3 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 08:00 σήμερα (2.2.25) σημειώθηκαν 20 δονήσεις με την ισχυρότερη να είναι της τάξης των 4,0 βαθμών στις 7:28 σήμερα το πρωι. Χθες, 1η του μήνα, σχεδόν κάθε μισή ώρα ή κάθε πέντε λεπτά σημειώνονταν δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή κοντά στη Σαντορίνη και την Αμοργό χθες, 2 Φεβρουαρίου. Πιο αναλυτικά, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 200 σεισμοί. Ο χθεσινοί σεισμοί έφθασαν τους 90 και ήταν της τάξης από 2,0 μέχρι 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Την αμέσως προηγούμενη μέρα, δηλαδή την πρωτομηνιά, είχαν σημειωθεί 25 δονήσεις, και είχαν ένταση από 2,2 μέχρι 3,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ την αμέσως προηγούμενη, στις 30 Ιανουαρίου είχαν σημειωθεί 39 δονήσεις με μεγέθη από 2,3 έως 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Πολλές δονήσεις είχαν σημειωθεί και στις 29 Ιανουαρίου: 25 δονήσεις με μεγέθη από 2,2 έως 2,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Στις 28 Ιανουαρίου είχαν σημειωθεί 22 δονήσεις εκ των οποίων η μία είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 27 Ιανουαρίου σημειώθηκαν 16 δονήσεις με τη μεγαλύτερη 2,2 Ρίχτερ. Στις 26 όμως είχαν σημειωθεί δέκα δονήσεις εκ των οποίων η μία ήταν της τάξης των 3,8 βαθμών. Τις προηγούμενες μέρες σημειώνονταν περίπου 3-4 δονήσεις της τάξης των 2,2-2,5 βαθμών, με εξαίρεση μία των 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συνολικά, έχουν καταγραφεί πάνω από 200 δονήσεις που έχουν προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων των Κυκλάδων.
Σεισμογράφος αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο (03/02) στην περιοχή Άνυδρος της Αμοργού, μιας και εκεί φαίνεται να εντοπίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα. Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στο νησί
Στη Σαντορίνη έχει ήδη μεταβεί κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ ως μέρος των προληπτικών μέτρων. Η ομάδα, αποτελούμενη από 26 άτομα, έφτασε στο νησί συνοδευόμενη από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε περίπτωση που απαιτηθούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.
Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, η αποστολή της ΕΜΑΚ εντάσσεται στο πλαίσιο προληπτικών ενεργειών, ώστε να υπάρχει άμεση ετοιμότητα αν χρειαστεί ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων. Όπως επισημαίνουν, αυτή την περίοδο το νησί δεν δέχεται τουριστική κίνηση, ενώ έχουν ενημερώσει τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί λόγω μικρών κατολισθήσεων που έχουν σημειωθεί.
Παράλληλα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα ύστερα από την απόφαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας. Η επιτροπή εισηγήθηκε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη, την αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, καθώς και την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι
«Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό περιλαμβάνει πέντε μεγάλα ρήγματα, μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, που ενδέχεται να προκαλέσουν σεισμούς με μέγεθος από 6,5 έως 7,3 Ρίχτερ. Το ρήγμα που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956 στην Αμοργό, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ήταν υπεύθυνο για τον μεγαλύτερο σεισμό στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ακολουθούμενο από το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο», είπε ο το πρωί ο Άκης Τσελέντης.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews, υπογράμμισε ότι, δεδομένου ότι η περιοχή διαθέτει αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως δείχνουν οι θαλάσσιες έρευνες, δεν αποκλείεται η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. «Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο» επισήμανε, αναφερόμενος στα προληπτικά μέτρα της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).