Πώς είδαν οι εφημερίδες τον φονικό σεισμό του 1956 στην Σαντορίνη
03/02/2025Το 1956, μετά από έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου, αίφνης, στις 5 τα χαράματα της 9ης Ιουλίου, η Σαντορίνη συγκλονίστηκε από 7,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός έπιασε δυστυχώς τον κόσμο στον ύπνο. Το επίκεντρο ήταν στα νότια της Αμοργού.
Οι εφημερίδες την άλλη μέρα αναφέρονταν ουσιαστικά σε έκρηξη του ηφαιστείου, παρότι δεν υπήρχε ενεργοποίηση πέραν της αλλαγής στο χρώμα της θάλασσας. Ιταλικό ινστιτούτο, όπως έγραφαν τα ελληνικά έντυπα, παρομοίασε τον πρωτοφανή σεισμό με έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.
Ο σεισμός συντάραξε όλες τις Κυκλάδες. Σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι στη Σαντορίνη, ενώ πνίγηκε από το τσουνάμι και μια γυναίκα στην Κάλυμνο. Το τσουνάμι, εξασθενημένο, έφτασε μέχρι την Καλαμάτα, προκαλώντας ζημίες στο λιμάνι. Οι Σαντορινιοί τραυματίες ήταν περίπου 100 και άλλοι τέσσερις από γύρω νησιά.
Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν ότι σηκώθηκε κύμα (τσουνάμι) 25 μέτρων που απλώθηκε σε όλο το Αιγαίο. Καταστράφηκαν τότε σχεδόν τα μισά σπίτια του νησιού. Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν επίσης στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Αστυπάλαια, στην Ίο, αλλά και σε Πάρο, Νάξο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς.
Η “Ελευθερία” έγραφε για «γιγαντιαίο παλιρροιακόν κύμα που προκαλεί ζημίας εις όλο το Αιγαίον –Οι βασιλείς ανεχώρησαν δια να μεταβούν εις τον τόπον καταστροφής. Ο σεισμός προεκάλεσεν έκρηξιν του ηφαιστείου. Ηύρε τους κατοίκους στον ύπνον, όπως την Αικατερίνην Σιγάλα που εφονεύθη με τα πέντε τέκνα της υπό τα ερείπια της οικίας της. Ευθύς μετά τον σεισμόν. εδημιουργήθη τεράστιον κύμα που προεκάλεσε ζημίας εις Δωδεκάνησα και Κρήτην και έφθασε μέχρι του Πειραιώς. Υπήρξεν ένας τραυματίας στην Αστυπάλαιαν και τρεις εις την Αμοργόν. Εις την Αμοργόν υπέστησαν ρωγμάς το 50% των οικιών».
Σαντορίνη: Τί έγραφαν οι εφημερίδες…
«Εκρήξεις του ηφαιστείου εσημειώθησαν επίσης το 1925 και το 1928 και οι κάτοικοι πανικοβληθέντες ετράπησαν εις φυγήν, αλλά επανήλθαν. Το ίδιο συνέβη και το 1939 όταν ήλλαξε χρώμα η θάλασσα και το 1950. Ειναι η πρώτη φορά όμως που το ηφαίστειον προκαλεί με τη μανία του τέτοια καταστροφή», έγραφαν οι εφημερίδες τότε, αν και αλλού γινόταν σαφές ότι επρόκειτο για σεισμό χωρίς ενεργοποίηση του ηφαιστείου.
Όμως την πρώτη ημέρα οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες και μάλιστα επι τόπου πήγε με αεροπλάνο ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ με ειδικούς, επίσης Αμερικανούς, ο οποίος «εδήλωσε ότι δεν είδε καπνόν από το ηφαίστειον και μόνον αλλαγήν στο χρώμα των υδάτων, όμως διαπίστωσε μεγάλη καταστροφή πετώντας πάνω από την Θήραν και είπεν ότι οι άνθρωποι είναι εις τους αγρούς»…