Η τρικυμία τελικά κρυβόταν στα “ήρεμα νερά”!
05/02/2025![Η τρικυμία τελικά κρυβόταν στα "ήρεμα νερά"! Κώστας Βενιζέλος](https://slpress.gr/wp-content/uploads/2025/02/azoz-tourkia-cypros-SLpress-825x511.jpg)
«Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία», διαφορετικά «θα έλθουμε ένα βράδυ». Επαναλαμβανόμενα μηνύματα από την Άγκυρα προς όλους όσους θεωρεί ότι επηρεάζουν τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Δηλαδή, όσους κατά την άποψη της εμποδίζουν την εδαφική επέκταση της χώρας και την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου «οράματος» της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η κατοχική Τουρκία επιχειρεί για άλλη μια φορά να αποτρέψει τις εργασίες ερευνητικών πλοίων, στο πλαίσιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Κύπρου. Και για αυτό και έχει επιστρατεύσει πολεμικό πλοίο, που παρακολουθεί και παρενοχλεί. Οι έρευνες διεξάγονται βορείως της Κρήτης, εκτός και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε παρόμοιο σκηνικό, στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου. Αυτό προφανώς επιχειρούν και τώρα.
Οι Τούρκοι θέλουν να σταματούν οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί το δικό τους σχεδιασμό ή δεν συμμετέχουν. Για αυτό και στη νέα αναβαθμισμένη πρόκληση υπέδειξαν στα ερευνητικά πλοία ότι υποχρεούνται να ζητήσουν άδεια για την τέλεση ερευνών και από την τουρκική πλευρά. Στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών αντιδράσεων θα πρέπει να περιληφθεί η αντίδραση της κατοχικής πλευράς και στα θαλάσσια πάρκα και σε αιολικά πάρκα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.
Ποια “ήρεμα νερά”;
Η Άγκυρα είναι προβλέψιμη και οι αντιδράσεις της αναμενόμενες. Η τακτική της παρενόχλησης και του εκφοβισμού, επηρεάζει προφανώς και τις εταιρείες που διενεργούν το έργο, αλλά στο τέλος και την κυβέρνηση της επηρεαζόμενης χώρας, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα. Το καλοκαίρι στην Κάσο, η Αθήνα δήλωνε πως οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί και η Άγκυρα υποστήριζε ότι τις ακύρωσε.
Το τι ισχύει θα φανεί στην πορεία. Οι έρευνες θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ένα σχέδιο το οποίο προφανώς η κατοχική πλευρά θέλει διακαώς να ακυρώσει. Σύμφωνα με τον καλό συνάδελφο Νίκο Μελέτη, αν και το προηγούμενο διάστημα είχε επιδιωχθεί συνεννόηση με την Τουρκία σε ανώτερο επίπεδο, ώστε να βρεθεί φόρμουλα ομαλής συνέχισης των ερευνών, το τελευταίο περιστατικό μάλλον δείχνει ότι τέτοια φόρμουλα δεν έχει εξευρεθεί.
Έτσι, είτε θα περιοριστούν οι έρευνες, με αρνητικές συνέπειες στην ομαλή υλοποίηση του σημαντικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είτε θα υπάρξει κίνδυνος για μια νέα αντιπαράθεση επί του πεδίου, η οποία εκ των πραγμάτων θα ταράξει τα «ήρεμα νερά» και θα προσθέσει ένα ακόμη μεγάλο βαρίδι στην επόμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, έχουν συναντηθεί προ ημερών στη Ντόχα και συζήτησαν κι αυτό το θέμα. Την ίδια ώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα πραγματοποιηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2025 στην Άγκυρα.
Πέραν από ότι προφανώς δεν ζούμε (ζήσαμε ποτέ;) την εποχή των «ήρεμων νερών», είναι πρόδηλο ότι η κατοχική πλευρά θέλει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Συρία σε σχέση με το δικό της ρόλο (κι αυτό αφορά τη συμπεριφορά της στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά). Περαιτέρω, περιμένει να διαπιστώσει και τις προθέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έναντι της Άγκυρας αλλά και γενικά για την αμερικανική στάση στην περιοχή.
Η Τουρκία ξέρει τι θέλει
Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα προσπάθησε να σταματήσει και τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έστειλε και πολεμικά πλοία, ερευνητικά και γεωτρύπανα. Οι εργασίες καθυστέρησαν, όπως και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων, που εντοπίσθηκαν πλην όμως οι σχεδιασμοί δεν έχουν ακυρωθεί. Άλλωστε αυτή την περίοδο γίνεται γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 5 ενώ δρομολογούνται και συμφωνίες με την Αίγυπτο. Το εγχείρημα εξαρχής δεν ήταν καθόλου εύκολο. Εξ ου και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που υπάρχουν. Οι σχεδιασμοί, όμως, συνεχίζονται.
Η Τουρκία διά της στρατιωτικής ισχύος θέλει να επιβληθεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Τεντώνει το σχοινί της έντασης αξιώνοντας προσαρμογή στις υποδείξεις της με στόχο την φιλανδοποίηση. Προσαρμογή, όμως, σημαίνει και πλήρη ακύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως όταν η Κύπρος θα εντασσόταν στην ΕΕ, η Τουρκία απειλούσε για «χωρίς όρια αντίδραση». Αντέδρασε;