Συνέντευξη Τύπου Φιντάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του

Συνέντευξη Τύπου Φιντάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του

Χακάν Φιντάν: «Κάθε μέρα που περνάει οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Συνεργαζόμαστε στενότερα σε περιφερειακά θέματα. Το 2025 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων με την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σημαντικού έτους, θα συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά τόσο σε διμερή όσο και σε περιφερειακά ζητήματα. Τα αρμόδια θεσμικά μας όργανα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τεχνικές συμφωνίες με αμείωτους ρυθμούς. Στο πλαίσιο των οδηγιών των Προέδρων μας, παρακολουθούμε και συντονίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις μαζί με τον αξιότιμο ομόλογό μου. Έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε τα θετικά αποτελέσματα των εργασιών που διεξάγουν τα θεσμικά μας όργανα»…

Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι «Tο 2024, ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών έφθασε τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι Τούρκοι επενδυτές στην Αίγυπτο επεκτείνουν τις δυνατότητές τους και δημιουργούν νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις. Ο αξιότιμος αδελφός μου και εγώ συζητήσαμε επίσης τη στρατηγικής σημασίας αμυντική βιομηχανία, τις μεταφορές RoRo, την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες. Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς…

Η Τουρκία και η Αίγυπτος, υπό την ηγεσία των Προέδρων μας, έχουν αναλάβει μια σημαντική ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση και βρίσκονται σε περισσότερες διαβουλεύσεις και συνεργασία για κάθε θέμα. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι η κατάσταση στην Παλαιστίνη. Αξιότιμα μέλη του Τύπου, πρώτα απ’ όλα, οφείλουμε ένα ευχαριστώ στα αδέλφια μας Αιγύπτιους για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Έκαναν πραγματικά μια εξαιρετική προσπάθεια. Οι αιγυπτιακές αρχές μαζί με το Κατάρ και άλλες χώρες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια. Τώρα ολόκληρη η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί για να καταστήσει αυτή την εκεχειρία μόνιμη. Την Κυριακή, είχα μια συνάντηση στη Ντόχα με μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Η πλευρά της Χαμάς δεν έχει κανένα δισταγμό να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ερωτηματικά σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Netanyahu μετά την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων. Η πιθανότητα ο Netanyahu να ξαναρχίσει τον πόλεμο ανησυχεί όλους όσους τάσσονται υπέρ της ειρήνης. Μετά από 16 μήνες πολέμου και η Παλαιστίνη και το Ισραήλ χρειάζονται ειρήνη και γαλήνη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει μια κοινή θέση και να εμποδίσει τον Netanyahu να ξαναρχίσει τη γενοκτονία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας…

Ένα άλλο θέμα που απαιτεί την επείγουσα προσοχή μας είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Η Αίγυπτος διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά της παροχής βοήθειας στη Γάζα. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά και ενώπιον σας για τη συνεργασία και τη βοήθειά τους. Από την κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός μέχρι σήμερα, ως Τουρκία, έχουμε στείλει 8.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Έτσι, η ποσότητα της βοήθειας που έχουμε στείλει από την αρχή της κρίσης έχει φτάσει τους 97.000 τόνους. Όπως γίνεται αντιληπτό, η Γάζα χρειάζεται κυρίως σκηνές, καύσιμα και οικοδομικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. T/Προέδρου, έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Αξιότιμοι φίλοι, τις τελευταίες ημέρες, η ιδέα του ξεριζωμού του παλαιστινιακού λαού από τη γη του έχει επανέλθει στην ημερήσια διάταξη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στον εκδιωγμό των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους. Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, η ιδέα αυτή είναι αντίθετη και με το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη συνείδηση. Ένα τέτοιο βήμα δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα και θα οδηγήσει μόνο σε νέες συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, θα επηρεάσει αρνητικά την εσωτερική ειρήνη των χωρών της περιοχής. Πρέπει να αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους. Ανησυχούμε επίσης βαθύτατα για την κλιμάκωση των επιθέσεων με στόχο τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Οι επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη και ο τρόμος που προκαλούν οι έποικοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να κάνω να ακουστεί στον κόσμο ότι θα αντιταχθούμε σε αυτό το ζήτημα μέχρι τέλους και ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Αίγυπτο σε αυτό το ζήτημα.

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία και τον συντονισμό με την Αίγυπτο για τη Συρία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας με τον αξιότιμο αδελφό μου, κάναμε μια εκτενή αξιολόγηση της κατάστασης της ασφάλειας, της οικονομίας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία. Η σταθερότητα της Συρίας και η μετατροπή της σε μια ειρηνική χώρα είναι προς το συμφέρον όλων μας σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τη νέα συριακή ηγεσία για να διασφαλίσουμε ότι η μεταβατική διαδικασία θα είναι χωρίς αποκλεισμούς και θα βασίζεται στο κράτος δικαίου».

«Προϋπόθεση για τη σταθερότητα στη Συρία είναι η απελευθέρωση της χώρας από την τρομοκρατία”, αναφέρει ο Φιντάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις ISIS και PKK/YPG  αποτελούν σήμερα τις δύο σημαντικότερες πηγές απειλής για τη Συρία. Έχει δοθεί μια ιστορική ευκαιρία για να μετατραπεί η Συρία σε μια κανονική χώρα. Σε μια τέτοια περίοδο είναι απαραίτητο να διεξαχθεί κοινός αγώνας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Για το σκοπό αυτό, πιστεύουμε ότι οι γειτονικές χώρες της Συρίας μπορούν να συνεργαστούν εναντίον του ISIS. Το έργο μας προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «με την Αίγυπτο συμφωνούμε και για τη διασφάλιση της ενότητας και της ακεραιότητας της Λιβύης. Συνεχίζουμε τον διάλογό μας με την Αίγυπτο σχετικά με την πιθανή συμβολή μας για τη διαρκή σταθερότητα στη χώρα αυτή. Προφανώς αποδίδουμε σημασία στη στενή επαφή και διαβούλευση με την Αίγυπτο και για άλλα θέματα που αφορούν την Αφρική. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό οι συγκρούσεις στο Σουδάν, οι οποίες διαρκούν 21 μήνες και έχουν προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε τους Σουδανούς αδελφούς και αδελφές μας από το να εισέλθουν στο Ραμαζάνι σε περιβάλλον συγκρούσεων. Προσπαθούμε να συμβάλουμε σε μια διπλωματική λύση στο Σουδάν. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε και σε αυτό το πλαίσιο με την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην περιοχή. Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κέρας της Αφρικής. Στο πλαίσιο αυτό, με την εμπιστοσύνη τόσο της Σομαλίας όσο και της Αιθιοπίας στη χώρα μας ξεκινήσαμε τη διαδικασία της Άγκυρας. Ευχαριστούμε την Αίγυπτο για την ηθική της υποστήριξη και σε αυτή τη διαδικασία. Ελπίζουμε ότι αυτή η συμφιλίωση θα υπηρετήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο Κέρας της Αφρικής«, είπε μεταξύ άλλων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx