“Βράζει” το παρασκήνιο – Ετοιμάζεται η διαδοχή Μητσοτάκη
05/02/2025Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει έντονο παρασκήνιο σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Σημαντικοί παράγοντες ξεπερνούν την αδράνεια που τους χαρακτήριζε ως σήμερα και θέλουν να επιταχύνουν τις εξελίξεις καθώς διαπιστώνουν ότι η χώρα οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Ό,τι ακολουθεί αποτελεί αποκλειστικό ρεπορτάζ και δεν απηχεί κατ’ ανάγκη τις απόψεις του συντάκτη τους. Το ότι ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε αποδρομή δεν αμφιβάλει κανείς. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι η αντικατάστασή του.
Στην αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια ανωριμότητα να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Τα νέα στελέχη του είναι χωρίς πείρα και δύσκολα θα μπορούσαν να διαχειριστούν σύνθετες κυβερνητικές αρμοδιότητες στο τραγικό σημείο που έφερε τα πράγματα, ίσως, η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το βασικό πρόβλημα του κράτους σήμερα είναι η τεράστια διαφθορά, ίσως να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Αλλά και η εγκατάλειψη όλων των θεσμών που θα επέτρεπαν την διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών.
Δεν υπάρχει, επίσης, καμιά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εμπειρία από την κυβερνητική του διαχείριση είναι τραγική.
Στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ορισμένες αριστερές φράξιες, που λειτουργούν περισσότερο εκτονωτικά. Στα δεξιά, δε, μικρά κόμματα στα οποία προσφεύγουν οι δυσαρεστημένοι πολίτες χωρίς να εντοπίζουν κάποια ηγετική προσωπικότητα που θα αναλάμβανε τον ρόλο του πρωθυπουργού.
Η λύση τεχνοκρατών είναι επικίνδυνη. Δεν έχουν καμιά αίσθηση κοινωνίας και πολιτικής. Τους ενδιαφέρουν, μόνο, οι αριθμοί αλλά μια τέτοια πολιτική πρόταση σε μια κοινωνία που σφαδάζει από την κρίση δεν είναι, απλώς επικίνδυνη. Είναι τραγική.
Υπάρχει και το συνταγματικό θέμα. Δεν μπορεί να κατηγορείται ο Μητσοτάκης για αυταρχισμό, αλαζονεία, αντιδημοκρατική συμπεριφορά, περιφρόνηση προς τους θεσμούς και η λύση αντικατάστασής του να μην λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις αξίες που ο σημερινός πρωθυπουργός και η παρέα του καταπάτησαν. Η μεταβατική λύση ως τις εκλογές πρέπει να έχει ως πυρήνα της το κόμμα που πλειοψήφησε.
Πίσω από τα σενάρια για την διαδοχή
Όλα αυτά αποτελούν σκέψεις μιας ομάδας ανθρώπων που προέρχονται από τον χώρο της οικονομίας, της πολιτικής (ακόμη και από το εσωτερικό της ΝΔ) και του πολιτισμού η οποία ομάδα ενδιαφέρεται για την επιβίωση της χώρας. Η ομάδα αυτή, από την οποία πληροφορούμεθα τα στοιχεία του ρεπορτάζ θεωρεί ότι η όποια μεταβατική πολιτική λύση μπορεί να προέλθει από έναν πυρήνα του τρίδυμου Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και, ίσως, Ευάγγελος Βενιζέλος που με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά θα σχηματίσει κυβερνητικό σχήμα αποτελούμενο από υγειά στελέχη της ΝΔ, ικανά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Μανιάτης ή ο Παύλος Γερουλάνος, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Λούκα Κατσέλη, αλλά και αναγνωρισμένης αξίας τεχνοκράτες για να βγάζουν πέρα την εξειδικευμένη δουλειά.
Ο Σαμαράς έχει το προνόμιο να ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, έστω και αν ο Μητσοτάκης τον διέγραψε. Συσπειρώνει ικανό
αριθμό στελεχών του κόμματος, πέραν της άμεσης επιρροής του. Έχει καλές σχέσεις με την νέα αμερικανική διοίκηση, πράγμα καθόλου αμελητέο. Θα σταματήσει τις υποχωρήσεις του δίδυμου Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη στα ελληνοτουρκικά. Διαχειρίστηκε κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του ικανοποιητικά την οικονομία. Και οι σχέσεις του με τα διεφθαρμένα κυκλώματα δεν είναι τόσο βαθιές όσο του Μητσοτάκη.
Η πρόταση αναφέρεται σε μια μεταβατική περίοδο ως τις εκλογές με την ελπίδα να διαμορφωθούν, ως τότε, πολιτικοί σχηματισμοί που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις και να διαχειριστούν ικανοποιητικά την κυβερνητική εξουσία.
Η ίδια ευρεία αυτή ομάδα πιστεύει πως κάθε δευτερόλεπτο που περνά με τον Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία σπρώχνει την Ελλάδα περισσότερο προς την καταστροφή. Η ομάδα είναι διακομματική. Σημαίνοντα μέλη της ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημαντικός αριθμός της αποτελούν ανεξάρτητες προσωπικότητες που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας.