ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κλειστά και αυτή την εβδομάδα τα σχολεία στον Δήμο Θήρας – Συνεχίζονται οι σεισμοί

Κλειστά και αυτή την εβδομάδα τα σχολεία στον Δήμο Θήρας – Συνεχίζονται οι σεισμοί, Σύνταξη

Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ανάμεσα στη Θήρα και την Αμοργό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι συνεδρίαση των δύο επιστημονικών Επιτροπών του Οργανισμού (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή ανάλυση όλων των δεδομένων, τα μέλη των Επιτροπών κατέληξαν στην ομόφωνη διατύπωση ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει σταθερή, με πάνω από 800 σεισμούς να καταγράφονται από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από υποθαλάσσια ρήγματα με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή των Καμμένων και του Κολούμπου.

Οι Επιτροπές επισημαίνουν την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών, όπως η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων εντός κτιρίων, η απομάκρυνση από επικίνδυνα κτίρια, και η αποφυγή παραμονής σε λιμάνια και παραλιακές περιοχές σε περίπτωση ισχυρών σεισμικών δονήσεων. Επίσης, συνιστούν την άμεση απομάκρυνση από περιοχές με κατολισθητικούς κινδύνους.

Ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία στις περιοχές της Θήρας, Ίου, Ανάφης και Αμοργού θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, ενώ οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου για να αξιολογήσουν τη συνεχιζόμενη κατάσταση.

Νέα έξαρση σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Πρόσφατα καταγράφηκαν διαδοχικές δονήσεις από 4 έως 4,9 Ρίχτερ στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Οι επιστήμονες συνιστούν υπομονή για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για ισχυρότερο σεισμό μειώνεται καθημερινά.

Στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα 23 οικογένειες από τη Σαντορίνη

Συνολικά 104 άτομα από τη Σαντορίνη, που έφυγαν από το νησί υπό τον φόβο των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων, θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων, στον Άγιο Ανδρέα στην Ανατολική Αττική.

 

 

Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 11:00 και είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Συνολικά, καταγράφηκαν 7 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε διάστημα μόλις μίας ώρας. Η νεότερη καταγραφή του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι πλέον έχουν καταμετρηθεί πάνω από 8.900 σεισμοί στην περιοχή, ενώ η ευρύτερη εστία των σεισμών μετακινείται.

Αν και οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για σμηνοσειρά που πιθανόν να εκτονωθεί χωρίς να ακολουθήσει μεγάλος σεισμός, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Ο Άκης Τσελέντης εκτιμά ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx