Κριτική Δούκα σε Ανδρουλάκη για μισόλογα και για μη σαφείς αποστάσεις από τη ΝΔ

Δούκας: Το ντιμπέιτ δεν θα γίνει, γιατί δεν ήθελε ο Ανδρουλάκης

Σκληρή κριτική κατά της στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη σε σειρά ζητημάτων άσκησε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Κέντρου Χάρης Δούκας, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κινήματος, επιμένοντας τη συστράτευση με τις προοδευτικές δυνάμεις και στην αποστασιοποίηση από την ΝΔ. Η Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε απ ό πλευράς της γενικώς σε “συμμαχίες όπου είναι απαραίτητες για ένα κόμμα εξουσίας”.

Ο κ. Δούκας είπε ότι «δεν είμαστε η καλύτερη εκδοχή της ΝΔ. Μια εξευγενισμένη ΝΔ. Είμαστε ριζικά διαφορετικοί. Δεν είμαστε η ευγενέστερη εκδοχή αυτού του συστήματος. Είμαστε εκείνοι που θα αλλάξουμε αυτό το σύστημα. Ενώ βγήκαμε σημαντικά ενισχυμένη από τις εσωκομματικές ανεβαίνει ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά. Δεν κερδίζουμε κάτι όταν εκφράζουμε την ικανοποίησή μας ότι υπουργοί της ΝΔ αποδέχονται κάποια αυτονόητη πρότασή μας. Αν η Κυβέρνηση αποδέχεται με ευκολία τις προτάσεις σου, σημαίνει ότι δεν έχεις εναλλακτική πολιτική, ότι κινδυνεύεις να βρεθείς στο ίδιο μήκος κύματος».

Συμπλήρωσε ότι «η ώρα για μισόλογα έχει παρέλθει οριστικά. Είναι ώρα επιτέλους να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Χρειαζόμαστε ρηξικέλευθες πολιτικές που ξεβολεύουν, που απειλούν την ολιγαρχία και δεν την χαϊδεύουν, που μπορούν να δημιουργήσουν κοινωνικές συμμαχίες, επικίνδυνες για την πολιτική κυριαρχία της δεξιάς. Πολιτικές που εγγυώνται την αλλαγή κατεύθυνσης για τη χώρα». Επέμεινε και πάλι «στην ανάγκη για μία ευρύτερη σύνθεση προοδευτικών πολιτικών απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, αλλά και στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς» και τόνισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας έγινε πολυ αργά και χωρίς συναίνεση με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα.

Είπε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές με αυτόνομη πορεία, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογο και τις πρωτοβουλίες κυρίως εντός Βουλής αλλά και στην κοινωνία, με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις».

Σε άλλο μήκος κύματος η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει πρώτο κόμμα «αν καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια, γιατί η ενότητα μέσα από τη σύνθεση και τη συμμετοχή δεν είναι αυτονόητη -ιδίως στα κόμματα εκτός εξουσίας. Απαιτείται να καταβάλουμε μία τεράστια προσπάθεια όλοι, από τον πρόεδρο μέχρι τα μέλη των τοπικών οργανώσεων. Είχαμε ομονοήσει όλοι σε όλη την προεκλογική περίοδο για την αυτονομία του κόμματος. Για την ανάγκη κοινοβουλευτικών συνεργασιών όπου αυτό είναι ουσιαστικό και αναγκαίο για το εθνικό συμφέρον και όχι για το κομματικό. Ο στόχος μας για πρώτο κόμμα προϋποθέτει μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία, που για να την πετύχουμε απαιτείται ιδεολογική ανασυγκρότηση, πολιτική εξειδίκευση και δέσμευση, νεολαία και νέα μορφή του κόμματος», ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Α’ Αθήνας, Παύλος Γερουλάνος από πλευράς του είπε ότι «όποιος πάρει τα ηνία της χώρας, θα αντιμετωπίσει τρεις σκληρές πραγματικότητες: Στα εθνικά θέματα, στην κοινωνική συνοχή και στη σχέση του Έλληνα πολίτη με την πολιτική και τους θεσμούς. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο, που τα κάνει όλα πιο δύσκολα, είναι η απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Δίπλα στην οικονομική απόγνωση και τον κοινωνικό φόβο έχει φωλιάσει η οργή. Και είναι βαθύτατα πολιτική. Μέσα σε αυτήν την τριπλή κρίση στη γειτονιά μας, στο εσωτερικό μας και στους θεσμούς, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, νιώθουν μια κοινή συνισταμένη: “Παλεύω μόνος μου”. “Με έχετε εγκαταλείψει”. Πώς μετατρέπουμε την απόγνωση, την οργή και τον φόβο σε ελπίδα, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία;», διερωτήθη και τόνισε τις τρεις συνθήκες μέσα από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα το πετύχει λέγοντας πως το κόμμα έχει την ιστορία, την πείρα, τη γνώση, τα στελέχη και τη βούληση για δουλειά. Τονισε την αρχή κάθε αλαζονεία να τιμωρηθεί σκληρά και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στους θεσμούς. Για τα άλλα κόμματα είπε: «Το πρόγραμμά μας είναι σωστό. Πρέπει να δυναμώσει και πρέπει να αποκτήσει αιχμές με σοβαρότητα. Αλλά όταν βρίσκεσαι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, η σκληρή διαφοροποίηση σε θέσεις και προτάσεις είναι εξίσου απαραίτητη. Και αυτό που ιστορικά μάς διαφοροποιεί από τα όμορά μας κόμματα είναι η απόλυτη προσήλωση σε ανθρωποκεντρικές, ριζοσπαστικές, ανατρεπτικές, σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν τον πολίτη και βοηθούν την Ελλάδα να προοδεύσει.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε σε «περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας με εξελίξεις πρωτόγνωρες για τα διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά δεδομένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στεκόμαστε στο κατώφλι μιας σκοτεινής εποχής. Η άνοδος του Τραμπ στην εξουσία, οι εξωφρενικές του δηλώσεις, οι παράλογες πρωτοβουλίες του ήδη από τις πρώτες μέρες της θητείας του και οι απειλές του απέναντι σε κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως ο Καναδάς και η Δανία, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Έφτασε στο σημείο με νωπή τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα να δηλώνει προσβλητικά για την ανθρωπότητα ότι πρέπει να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο.

»Όμως ας είμαστε ειλικρινείς, η επιρροή του Τραμπ ξεπερνά τα όρια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ευρωπαϊκή αλλά και η παγκόσμια Ακροδεξιά βλέπει στο πρόσωπο του τον «πατερούλη» της. Είναι αποκαλυπτική η συνάντηση αυτών των δυνάμεων στη Μαδρίτη αυτές τις μέρες. Διακηρύξεις κατά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Κι όλα αυτά ενώ οι παγκόσμιες ανισότητες του πλούτου διαρκώς διογκώνονται, γιατί αυτοί που είναι σήμερα στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι και αυτοί που σχεδιάζουν την αύξηση αυτών των οικονομικά παγκόσμιων ανισοτήτων.

»Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται χωρίς ενεργειακή, στρατιωτική και οικονομική αυτονομία μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτή τη νέα, σύγχρονη «εποχή των άκρων» οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπνοβατούν, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει όλοι να θυμηθούμε τι έχουμε περάσει τα τελευταία 15 χρόνια – γεωπολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά- και ποιες απαντήσεις δόθηκαν. Όλες ημιτελείς, γιατί δεν υπάρχει πια το ολοκληρωμένο, βαθύ όραμα των πατέρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι το ιστορικό καθήκον των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης: Ένα νέο, σύγχρονο όραμα για την αλληλεγγύη και την ασφάλεια όλων των λαών με όποιον και αν συνορεύουν.

»Μίλησα έγκαιρα για την ανάγκη του ευρωστρατού, των κοινών εξοπλιστικών προγραμμάτων, που θα μειώσουν το κόστος για χώρες της περιφέρειας, όπως είναι η Ελλάδα. Μιλήσαμε πολύ νωρίς για την ανάγκη του Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας προκειμένου να επαναπατριστούν επενδύσεις σε τρίτες χώρες. Το κόστος ζωής έχει εκτιναχτεί στα ύψη. Η αγοραστική δύναμη του λαού μας είναι η 2η μικρότερη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Η κυβέρνηση αντί να απαντήσει στα καυτά ζητήματα, ξηλώνει το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία. Πέρα όμως από όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία έχει φτάσει στο σημείο να υποτιμά τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές και το κράτος δικαίου. Το απέδειξε μεταξύ άλλων και με το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Ο Νίκος Ανδρουλακης αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκάλυψη των ευθυνών στα Τέμπη και εν συνεχεία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, όπως στην κατάθεση σχεδίου νόμου για την ίδρυση της Αρχής Καταναλωτή, στον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο ότι «πετύχαμε για αρχή την αύξηση των ορίων της golden visa, που δημιούργησε ένα ρεύμα αφελληνισμού της ελληνικής περιουσίας» και σε πρωτοβουλίες «για τους παραγωγούς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, προτείνοντας την κατά προτεραιότητα σύνδεση τους στο ενεργειακό δίκτυο, γιατί εμείς θέλουμε η πράσινη μετάβαση να είναι το όπλο της παραγωγικής Ελλάδας και όχι της Ελλάδας της αισχροκέρδειας», όπως είπε. Επίσης είπε ότι «εμείς αναδείξαμε το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άριστοι είναι μόνο στην κακοδιαχείριση και τη διαφθορά οι «γαλάζιοι» υπηρέτες του Μεγάρου Μαξίμου. Γι’ αυτό γίναμε πρωτοσέλιδο ακόμα και σε σημαντικές ευρωπαϊκές εφημερίδες αυτή την εβδομάδα για τα 283 εκατομμύρια πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας εξαιτίας του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πήραμε, όμως, και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Πήραμε πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους εκ νέου την εβδομάδα που μας πέρασε.Και, βέβαια, ανακοινώσαμε αυτήν την εβδομάδα ότι σκοπεύουμε να καταθέσουμε τροπολογία για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκινώντας με την επιστροφή του 13ου μισθού» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πηγή: in.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx