Όπως τόνισε στο Action 24 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη περιπολίες των Αρχών. Ο σεισμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί αυτό το διάστημα.
«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ανάρτηση έκανε και ο Άκης Τσελέντης ο οποίος έγραψε: «Όπως τα είπαμε, μόλις είχαμε 5,3 Ρίχτερ», ενώ αναφέρει οδηγίες για σεισμική προστασία στο σπίτι.
Mάλιστα, μερικές ώρες μετά νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης, λίγο μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ. Αυτή τη φορά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολόγισε την δόνηση στα 5R με επίκεντρο 17 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ. Η Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού είχε υπολογίσει τον σεισμό στα 5,1R. Η νέα δόνηση σημειώθηκε στις 12:37 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ακολούθησε 7 λεπτά αργότερα (00:44) ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 13 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
To χρονικό των σεισμών
Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στις Κυκλάδες, διαταράσσοντας τη σύντομη περίοδο ηρεμίας που είχε προηγηθεί. Το βράδυ της Κυριακής καταγράφηκε ακολουθία σεισμών, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να ανακοινώνει ισχυρή δόνηση 5,0 Ρίχτερ στις 21:05. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και περίπου 226 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 20:53, σημειώθηκε σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, με το επίκεντρο 21 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και σε απόσταση 230 χλμ. από την Αθήνα. Παρότι η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σε εξέλιξη, κάθε νέα δόνηση συμβάλλει στη σταδιακή εκτόνωση της ενέργειας του φαινομένου, βελτιώνοντας σταδιακά την κατάσταση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Την ίδια στιγμή, ένας ακόμη ισχυρός σεισμός καταγράφηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2/2025) στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 13:23.
Λίγα λεπτά αργότερα, στις 13:27, νέος σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ καταγράφηκε ανοιχτά της Σαντορίνης. Στη συνέχεια, στις 13:43, σημειώθηκε ακόμη μία δόνηση 4,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 12 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 11 χλμ. από την Αρκεσίνη Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 18,4 χλμ.
Υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι
Οι επιστήμονες επιδιώκουν να συλλέξουν νέα δεδομένα για την καλύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες, αξιοποιώντας δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανακτήθηκαν το πρωί από την Καλντέρα. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν δύο νέοι υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν στη θέση τους για μία εβδομάδα, αντικαθιστώντας τους προηγούμενους που είχαν καταγράψει δεδομένα τις τελευταίες επτά ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτής της επιστημονικής προσπάθειας, η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, και η ερευνητική της ομάδα βρέθηκαν τη Δευτέρα στη Σαντορίνη, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η έρευνα ενισχύεται περαιτέρω από τη συνεργασία με τη Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, η οποία διεξάγει μετρήσεις του βαρυτικού πεδίου στο νησί. Με τη συνδυαστική ανάλυση δεδομένων από τη θάλασσα και τη στεριά, οι επιστήμονες θα αποστείλουν τα στοιχεία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, προκειμένου να ερμηνεύσουν το φαινόμενο που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη χώρα.