“Σκοτεινό σχέδιο στην Μεσόγειο” βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ

“Σκοτεινό σχέδιο στην Μεσόγειο” βλέπουν τουρκικά ΜΜΕ

«Σκοτεινό σχέδιο στη Μεσόγειο, στο στόχαστρο οι ενεργειακές και εμπορικές οδοί» : Haber Global

Άγνωστο πώς θα διαμορφωθούν οι στρατηγικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για τη Γάζα. Αναφέρεται ότι ο Τραμπ πάτησε το «κουμπί έναρξης» για τον διάδρομο του Δαβίδ, την πρόσβαση σε πολύτιμα ορυκτά στην Αφρική και το σχέδιο κατάληψης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν πιο κοντά απέναντι στα σχέδια της αμερικανοϊσραηλινής συμμαχίας για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μιλάει ενάντια στην καταπίεση των Παλαιστινίων. Δεν νομίζω ότι οι ηγέτες του αραβικού κόσμου θα αντιταχθούν στο σχέδιο του Trump για να μην χάσουν τους θρόνους και τα πλούτη τους. Είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να στριμώξουν την Τουρκία μέσω της ‘ΤΔΒΚ’. Θα πρέπει να υπογραφούν αμέσως συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας», λέει ο Αναπλ. καθηγητής Δρ. Deniz Tansi (ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν ξέρουμε για πόσο καιρό η Αίγυπτος θα είναι σε θέση να σταθεί σταθερά απέναντι στην ισραηλινή απειλή. Η χώρα αυτή είναι εύθραυστη τόσο από πλευράς διακυβέρνησης όσο και από πλευράς οικονομίας. Το Ιράν, από την άλλη πλευρά, είναι αμφίθυμο και κάνει κινήσεις εναντίον της Τουρκίας. Οι Σιωνιστές θέλουν να δημιουργήσουν τον διάδρομο του Δαβίδ, προκειμένου να υλοποιήσουν τον αγωγό πετρελαίου Ιράκ-Ισραήλ που έχει κολλήσει».

Ο Deniz Kutluk (Τ/Υποναύαρχος ε.α.) ανέφερε: «Ο Trump στη δήλωση του για τη Γάζα δεν μίλησε ως αρχηγός κράτους, αλλά ως εργολάβος. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι αυτά που είπε έχουν πιθανότητες να πραγματοποιηθούν. Ενώ απαιτούνται μεγαλεπήβολες δραστηριότητες logistics και επενδύσεις για να μετατραπεί η Γάζα σε Ριβιέρα, κανείς δεν μπορεί να αντέξει αυτή τη χρηματοδότηση. Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική και ισραηλινή συσσώρευση δυνάμεων στο ‘Ε/Κ τμήμα’ της Κύπρου είναι κινήσεις προς την κατεύθυνση της αφρικανικής στρατηγικής. Θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλούσια ορυχεία της Αφρικής. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να τερματίσουν τη ρωσική πολιτική κυριαρχία στην ‘Ε/Κ διοίκηση’, η οποία έχει μια βάση της τάξης του 15%»…

«Το Ισραήλ έχει μεγάλες επενδύσεις τόσο στην ‘Ε/Κ Διοίκηση’ όσο και στην ‘ΤΔΒΚ’. Το σχέδιο είναι να καταλάβει τις εμπορικές και ενεργειακές γραμμές μέσω της Κύπρου. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι σχεδόν 5 χιλιάδες σπίτια έχουν χτιστεί για Ισραηλινούς και στις δύο πλευρές του νησιού. Για την Τουρκία, το 5ο και το 6ο πεδίο είναι πολύ σημαντικά για την εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ‘ΤΔΒΚ’ θα πρέπει να διεκδικήσει ότι το 5ο και το 6ο πεδίο της ανήκουν και να τα αδειοδοτήσει. Η Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή σύμφωνα με την άδεια αυτή. Βλέπουμε ότι αυτά τα βήματα δεν έχουν γίνει».

Ο Coşkun Başbuğ (Τ/συνταγματάρχης πληροφοριών ε.α.) επεσήμανε: «Αν και η Αίγυπτος είναι η ατμομηχανή της Αφρικής με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Sisi έχει κυριαρχήσει πλήρως στη χώρα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση στην Αίγυπτο που θέλει να έρθει πιο κοντά στην Τουρκία. Αν αυτή η βούληση αυξήσει την πίεση στον Sisi, θα αρχίσει η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, αν ο Sisi συνεχίζει να κερδίζει χρόνο, θα είναι ένας από τους χαμένους. Αν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Ιράν συναντιόντουσαν πραγματικά, το Παλαιστινιακό ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί, αλλά οι Άραβες βρίσκονται σε αντίφαση»…

«Το Ιράν πλησιάζει περισσότερο στις ΗΠΑ. Ακαδημαϊκοί πλησίον του κράτους στο Ιράν καλούν σε προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ζητούν στήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK. Υπάρχει μια μυστική συνεργασία του δυτικού κόσμου για την Κύπρο. Αμερικανοί πεζικάριοι αλωνίζουν στο νησί, όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στρατεύματα εκτός από τις εγγυήτριες χώρες σύμφωνα με τις συμφωνίες του Παρισιού και του Λονδίνου. Οι Βρετανοί σιωπούν για το τι συμβαίνει. Υπάρχει παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ στην Κύπρο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx