ΑΝΑΛΥΣΗ

Ενθουσιασμένη η Ρόζμαρι από τον αμανέ του Τατάρ!

Ενθουσιασμένη η Ρόζμαρι από τον αμανέ του Τατάρ, Κώστας Βενιζέλος
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Και τώρα, το επόμενο βήμα είναι η  άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό. «Κλείδωσε» η πραγματοποίηση της τον Μάρτιο μετά που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συναινέσει. Αν και η κατοχική πλευρά αρνήθηκε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, πριν την άφιξη της Αναπληρώτριας Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. στο νησί για να συζητήσουν, όπως συμφωνήθηκε για τα οδοφράγματα. Όπως αρνήθηκε και την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης στη διάρκεια της εδώ παρουσίας της αξιωματούχου του ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά η Πενταμερής θα γίνει! Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μετά που είδε την κ. ΝτιΚάρλο, επανέλαβε το αφήγημα για λύση  δυο κρατών, τα περί κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αλλά και για τις εγγυήσεις και την εσαεί παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο νησί.

Είναι μια θέση, που δεν εκφράζεται μόνο από τον σημερινό εγκάθετο της Άγκυρας, αλλά και από τους προκατόχους του. Αλλά και από όσους ως φαίνεται θα τον διαδεχθούν. Η εσαεί τουρκική παρουσία είναι θέση, που εκφράζεται έκπαλαι από τις πολιτικές δυνάμεις της στα κατεχόμενα. Είναι, γι αυτούς, βασική παράμετρος μιας συμφωνίας.

Εμμονή στις εγγυήσεις

Ακόμη και ο Μουσταφά Ακιντζί, που σαφώς ήταν διαφοροποιημένος- στο βαθμό που του επέτρεπε η Άγκυρα- έχει προβεί σε πολλές δηλώσεις σε σχέση με το θέμα αυτό. Υπενθυμίζονται ενδεικτικά οι αναφορές του στον τουρκικό «Αλ Τζαζίρα», όταν  είπε ότι σε 15 χρόνια μπορεί να επαναξιολογηθεί το σύστημα των εγγυήσεων ( 20.12.2016).

Επίσης, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, τον Φεβρουάριο του 2017, είπε ότι «το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και η τότε συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε σημείο στίξης, ακόμη και 57 χρόνια μετά…». Σημείωσε, βέβαια, ότι «αν υπάρξει συμφωνία ούτε εμείς αλλά ούτε και η Τουρκία στοχεύουμε να παραμείνει τέτοιος αριθμός στρατού» (θα μείνει μειωμένος). Ανέφερε δε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ασφάλεια τους πουθενά εκτός από την Τουρκία.

Το θέμα δεν είναι τι λέγεται αλλά η διαχείριση, που θα γίνει πριν και κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης, του ερχόμενου Μαρτίου. Γιατί με τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η κατοχική πλευρά στην άτυπη Διάσκεψη, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Η Άγκυρα αποδέχθηκε να συμμετάσχει στην Πενταμερή καθώς προφανώς και δεν θα έχει κόστος, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Και δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσέλθει, από τη στιγμή κατά την οποία κατέθεσε έγγραφο για λύση δυο κρατών (στη Διάσκεψη της Γενεύης, τον Απρίλιο 2021) και δεν αντιμετώπισε καμία αντίδραση.

Ούτε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ούτε και από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα έπρεπε να απορριφθεί και να επιστραφεί στον Τατάρ. Αυτό δεν έγινε ως εκ τούτου, έκτοτε η Άγκυρα, ο εγκάθετος της, αναπτύσσουν στις επαφές τους την πρόταση αυτή. Αυτήν άκουσε και η κ. ΝτιΚάρλο κατά τη συνάντηση με τον Τατάρ και δήλωσε, αμέσως μετά, πως είχε «μια εξαίρετη συζήτηση» μαζί του; Μια αναφορά, που ειρήσθω εν παρόδω, ενθουσίασε και το μέτωπο της όποιας λύσης στις ελεύθερες περιοχές.

Πενταμερής: Αποτυχία εκ προοιμίου

Επειδή, με βάση τα όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή, το αποτέλεσμα της Πενταμερούς μπορεί να προβλεφθεί, εκ των πραγμάτων τίθενται κάποια ερωτήματα. Από τη στιγμή που δεν κατάφεραν τα Ηνωμένα Έθνη να πείσουν την τουρκική πλευρά να αλλάξει στάση, το ερώτημα είναι γιατί συγκαλούν τη σύναξη εάν γνωρίζουν ότι θα αποτύχει;  Υπάρχει παρασκηνιακά οποιαδήποτε εξέλιξη, την οποία δεν γνωρίζουμε και αλλάζει τα δεδομένα; Απαντήσεις υπάρχουν;

Την ίδια ώρα, ρόλο θα έχουν και οι βασικοί παίκτες, που μπορεί να μην συμμετάσχουν αλλά θα είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρόντες. Και η προσοχή θα πρέπει να είναι μονίμως στραμμένη στην Ουάσινγκτον και στο νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος έδωσε δείγματα γραφής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx