Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στην Αμοργό – Συνεχίζονται οι σεισμοί
12/02/2025![Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στην Αμοργό – Συνεχίζονται οι σεισμοί](https://slpress.gr/wp-content/uploads/2025/02/seismoi-sanrotini-rixter-SLpress-825x600.jpg)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα το νησί της Αμοργού μετά τους διαδοχικούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ, που σημειώνονται στην θαλάσσια περιοχή κοντά της Σαντορίνης.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον Δήμο Αμοργού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο των έκτακτων αναγκών και της διαχείρισης των συνεπειών που προκάλεσαν οι σεισμοί. Με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε ότι από χτες Τρίτη βρίσκεται στο νησί ομάδα του Ερυθρού Σταύρου με διασώστες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας εκπαιδευμένους στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις παρούσες συνθήκες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη κηρυχθεί και ο Δήμος Σαντορίνης, όσο συνεχίζονται και σήμερα οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην περιοχή της Ανύδρου.
Το χρονικό των σεισμών
Λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Pίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίστηκε 24 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Λίγο αργότερα, μεταξύ 03:35 και 04:23 καταγράφηκαν 4 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών με μέγιστο μέγεθος το 4,6 στις 04:14 και επίκεντρο τα 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Παράλληλα διαδοχικές ήταν οι σεισμικές δονήσεις από τις 10:29 έως τις 12:02 στην ίδια περιοχή καθώς καταγράφηκαν 10 σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ με ισχυρότερη αυτή που σημειώθηκε στις 10:29 (4,9) με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 27 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, περισσότεροι από 1.100 σεισμοί έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3.