ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χ. Μπαλάσκας (Πρόεδρος Ελληνικός Χρυσός): Έργο-ορόσημο οι Σκουριές

Χ. Μπαλάσκας (Πρόεδρος Ελληνικός Χρυσός): Έργο-ορόσημο οι Σκουριές, Φίλης Καϊτατζής

«Τα μέταλλα που εξορύσσονται από την Ελληνικός Χρυσός διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε πολλούς τομείς της σύγχρονης βιομηχανίας και τεχνολογίας. Ο χαλκός, για παράδειγμα, είναι απαραίτητος για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύων ηλεκτροδότησης, αποτελώντας κλειδί για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης».

Σημείο αναφοράς από την συνέντευξη στο SLpress.gr του πρόεδρου της Ελληνικός Χρυσός (Hellas Gold) Χρήστου Μπαλάσκα, στο πλαίσιο του αφιερώματος “Η αναγκαιότητα αξιοποίησης των ορυκτών της χώρας μας».

-Ποιο είναι το προφίλ της Hellas Gold; Σε ποια μεταλλεία δραστηριοποιείται, για τι κοιτάσματα μιλάμε, ποιος είναι ο κύκλος εργασιών, τα καθαρά έσοδα και ποιο το επενδυτικό σχέδιο;

Η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στον μεταλλευτικό κλάδο της Ελλάδας, με ισχυρή παρουσία στη βόρεια Χαλκιδική εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας περιλαμβάνει το παραγωγικό μεταλλείο Ολυμπιάδας και το έργο Σκουριών, καθώς και τις μεταλλευτικές και λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου, καθώς και τον χώρο ξηρής απόθεσης στον Κοκκινόλακκα. Πρόκειται για περιοχές με εξαιρετικά πολυμεταλλικά κοιτάσματα σε χρυσό, χαλκό, άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο – πρώτες ύλες που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την πράσινη μετάβαση.

Το έργο-ορόσημο μας είναι οι Σκουριές, ένα παγκοσμίου κλάσης έργο χαλκού και χρυσού με αναμενόμενη διάρκεια ζωής άνω των 20 ετών. Εκτός από τη στρατηγική σημασία τους για την Ελλάδα, τα κοιτάσματα χαλκού στις Σκουριές είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων – κάτι που τις τοποθετεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για βιώσιμη ανάπτυξη και μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Συνολικά, η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην πλήρη ανάπτυξή της ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγική δυναμική μας και να στηρίξουμε τη μακροχρόνια ανάπτυξη της περιοχής. Όσον αφορά τα οικονομικά μας μεγέθη, η Ελληνικός Χρυσός κατέγραψε κύκλο εργασιών 172 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023.

-Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην εταιρεία;

Η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη βόρεια Ελλάδα με 2.350 εργαζομένους, περίπου ισο-μοιρασμένοι σε άμεσους και έμμεσους, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να προέρχεται από τις τοπικές κοινότητες, γεγονός που υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω των προμηθειών της και απασχόλησης μέσω των θέσεων εργασίας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω επίσης την δέσμευσή μας στη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, με σχεδόν το 14% του δυναμικού μας να είναι γυναίκες, σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο, όπως ο μεταλλευτικός.

Η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της, μέσω προγραμμάτων που ενισχύουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων, προσφέροντας μακροπρόθεσμες ευκαιρίες απασχόλησης και διαρκούς επαγγελματικής ανέλιξης. Γνωρίζουμε ότι η δυναμική απασχόληση σε τοπικό επίπεδο συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και τελικά την αναστροφή της ερήμωσης της ελληνικής επαρχίας.

Για το λόγο αυτό, έχουμε δημιουργήσει στις παλιές εγκαταστάσεις του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το κέντρο αυτό αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως η βιωματική μάθηση, με στόχο την επίτευξη του μέγιστου δυνατού βαθμού ετοιμότητας των εργαζομένων πριν αυτοί αντιμετωπίσουν τις πραγματικές συνθήκες ενός υπόγειου μεταλλείου, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και μηδενικό ρίσκο κατά την εκπαίδευση.

Αυτό επιτυγχάνεται καθώς η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι, με τη χρήση της εικονικής (VR) και της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικός Χρυσός έχει τη δυνατότητα να εξασκηθεί στον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων, σε σύνθετες εργασίες και σενάρια ακραίων κινδύνων, σε ένα απολύτως προστατευμένο, μα και αληθοφανές ταυτόχρονα περιβάλλον.

 

Αξίζει μάλιστα να σημειώσω πως το εν λόγω σύστημα εκπαίδευσης με τη χρήση προσομοιωτών απέσπασε το Ασημένιο Βραβείο στον φετινό θεσμό Ευρωπαϊκών Βραβείων Υγείας & Ασφάλειας της Euromines (Ένωση Ευρωπαϊκών Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων), ανάμεσα σε 15 υποψηφιότητες από μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες.

-Οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις καθιστούν την Ελλάδα κορυφαία χώρα-παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε με αριθμούς;

Πράγματι, η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων Σκουριών και Ολυμπιάδας αναμένεται να αναδείξει τη χώρα μας ανάμεσα στις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη, με βάση την ετήσια δυναμικότητα παραγωγής της Ελληνικός Χρυσός. Πιο συγκεκριμένα, στις Σκουριές έχει εντοπιστεί ένα κοίτασμα που με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περί τα 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το εν λειτουργία μεταλλείο της Ολυμπιάδας τα πιθανά και επιβεβαιωμένα αποθέματα φτάνουν το 1,9 εκατ. ουγκιές χρυσού, ενώ το 2023 η η παραγωγή ανήλθε σε 67.000 ουγκιές ή 2,3 τόνους χρυσού. Με τις πρόσθετες επενδύσεις που προγραμματίζουμε, καθώς και τον εν εξελίξει μετασχηματισμό για αύξηση της παραγωγικότητας, πολύ σύντομα φιλοδοξούμε να επιτύχουμε ετήσια παραγωγή 75.000 ουγγιών ή 2,57 τόνους χρυσού.

Όπως συμπεραίνει λοιπόν κανείς, η Ελλάδα είναι ικανή να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μεταλλευτικό τοπίο, αξιοποιώντας τα πολύ σημαντικά κοιτάσματά της, δημιουργώντας παράλληλα ουσιαστική αξία στις τοπικές κοινότητες. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός, αφενός θα ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα της χώρας και συνακόλουθα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αφετέρου θα βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ, αν λάβουμε υπόψη τα πολύ σημαντικά κοιτάσματα χαλκού που θα παράγει πολύ σύντομα το μεταλλείο των Σκουριών.

-Έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τις τοπικές κοινωνίες (“κοινωνική άδεια”). Ποια τα αντισταθμιστικά οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον;

Η Ελληνικός Χρυσός, μέσα από μια δομημένη διαδικασία ανοιχτού και διαφανούς διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, έχει, σε μεγάλο βαθμό επαναπροσδιορίσει την σχέση της με τις τοπικές κοινωνίες και θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τις τοπικές κοινωνίες , μετουσιώνοντας την στην πράξη σε μία ουσιαστική κοινωνική άδεια λειτουργίας, δομημένη πάνω στην συνεργασία, τη συνέπεια και τη λογοδοσία.

Αυτό βέβαια δε συνέβη εν μία νυκτί. Από το 2021, μετά και τη νέα Επενδυτική Συμφωνία που υπογράψαμε με την Ελληνική Κυβέρνηση, ξεκινήσαμε να επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση μας με την τοπική κοινωνία, με σκοπό να παράγουμε διαχρονική αξία για την ίδια, η οποία να είναι μετρήσιμη, να καταγράφεται και να διαμοιράζεται ακριβοδίκαια σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Για το σκοπό αυτό, εκπονήσαμε μία εμπεριστατωμένη και επιστημονική τεκμηριωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Και Κοινωνικών Επιπτώσεων, που δεν περιορίζεται στον σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ασφάλεια των μεταλλευτικών μας, αλλά αναλύει όλες τις επηρεαζόμενες παραμέτρους και τις κοινωνικοοικονομικές τους προεκτάσεις, όπως η βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, οι λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες κοκ.

Η μελέτη αυτή, πέρα από την αναγνώριση των πιθανών επιπτώσεων, συνοδεύεται και από σχέδια διαχείρισης και μετριασμού αυτών των επιπτώσεων, τα οποία η εταιρεία έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει και διαρκώς να αξιολογείται για την ορθή εφαρμογή τους. Το καλοκαίρι, πλέον, του 2022, τόσο η ίδια η μελέτη όσο και τα συνοδευτικά αρχεία τέθηκαν σε μεγάλη, ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων: 12 ανοιχτές εκδηλώσεις, 13 εστιασμένες συναντήσεις και πάνω από 100 ώρες διαβούλευσης, στις οποίες συμμετείχαν τοπικοί και περιφερειακοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες.

Όλα αυτά πέρα και πάνω από την κατά νόμο υποχρέωση εκπόνησης μελέτης αποκλειστικά και μόνο περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την περιορισμένης έκτασης διαβούλευση που προβλέπει ο νομοθέτης σε επίπεδο Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου. Αξίζει ίσως να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ/EBRD)η οποία στην συνέχεια επένδυσε στην ανάπτυξη του μεταλλείου των Σκουριών και κατέστη μέτοχος της Eldorado Gold. Μετά τη μακρά αυτή διαδικασία, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει με την τοπική κοινωνία, σε ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πως θα βαδίσουμε από κοινού τα επόμενα χρόνια το κοινό μας μέλλον.

Θα ήταν παράλειψή μου τέλος να μην αναφερθώ και στο – καινοφανές για τα ελληνικά δεδομένα – πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων, που περιλαμβάνεται στη νέα Επενδυτική Συμφωνία, ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος 25ετίας. Ενδεικτικά θα αναφέρω, πως μόνο τη φετινή χρονιά και έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, η εταιρεία ενέκρινε και εξελίσσει 117 έργα και δράσεις, έχοντας δαπανήσει περί τα 1,3 εκ ευρώ.

Τα έργα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων, κοινωνικές επενδύσεις για την υποστήριξη παράλληλης οικονομίας (€440.000), την Ασφάλεια, το Περιβάλλον &την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (€430.000). Για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος διαχείρισης υδάτων με γεωτρήσεις πόσιμου νερού σε τοπικές κοινότητες ενδιαφέροντος Μεγάλης Παναγιάς, Νεοχωρίου και Ιερισσού, ενώ βρισκόμαστε στον τρίτο κύκλο προγράμματος ανακαινίσεων σχολικών κτιρίων και δωρεάς εξοπλισμού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός για τις μεθόδους εξόρυξης

-Ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε για την εξόρυξη; Είναι ίδιες ή διαφέρουν ανάλογα με το μέταλλο; Βάσει ποιων περιβαλλοντικών προδιαγραφών γίνονται και πόσο ενεργοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες;

Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιαστεί βάσει των αρχών της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης, δημιουργώντας νέα επίπεδα ασφαλείας αλλά και βέλτιστης παραγωγικότητας.

Η Ελληνικός Χρυσός χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους εξόρυξης, οι οποίες προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες των κοιτασμάτων. Στις Σκουριές, η εξόρυξη θα συνδυάζει υπόγεια και επιφανειακή μέθοδο, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα κοιτάσματα χρυσού και χαλκού. Πρόκειται για ένα έργο εξαρχής σχεδιασμένο να χρησιμοποιεί Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνολογίες που θα διασφαλίσουν έναν μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο για όλους, όπως το ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, η αφύγρανση των τελμάτων, η απομακρυσμένη εξόρυξη, η παράλληλη αποκατάσταση, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας κα.

Αξίζει να αναφέρω ότι μόνο από την υιοθέτηση της τεχνολογίας Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, έναντι της υγρής τους μορφής που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων μείωση κατά 40% της προς κατάληψης έκτασης για τη δημιουργία χώρου ασφαλούς απόθεσης και συνακόλουθα του συνολικού αποτυπώματος του έργου.

Στη δε Ολυμπιάδα, η εξόρυξη πραγματοποιείται αποκλειστικά υπόγεια. Ωστόσο ύστερα από την εγκατάσταση του πρώτου υπόγειου δικτύου με τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας (4G LTE) στην Ελλάδα, το οποίο καλύπτει βάθος 300 μέτρων και εκτείνεται σε στοές συνολικού μήκους 10 χιλιόμετρα, και ήδη τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται τεχνολογίες όπως το σύστημα της εξ αποστάσεως ανατίναξης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα παραγωγής του μεταλλείου να πραγματοποιεί τις ανατινάξεις στα μέτωπα παραγωγής συγκεντρωτικά και ελεγχόμενα από το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στην επιφάνεια, με τη χρήση μάλιστα χύδην γαλακτωμάτων.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία είναι η πρώτη μεταλλευτική εταιρεία στη χώρα και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο, που εφαρμόζει το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα με τηλεχειρισμό των φορτωτών μηχανημάτων, απομακρυσμένα από κέντρο ελέγχου στην επιφάνεια. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες, ενισχύουν σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας και αυξάνουν την παραγωγικότητα του μεταλλείου, μειώνοντας το νεκρό χρόνο ανάμεσα στους κύκλους παραγωγής και τις ανατινάξεις.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική δοκιμή της λύσης του συστήματος αερισμού κατ’ απαίτηση (Ventilation on Demand), η οποία θα δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζεται αυτόματα και “έξυπνα” η παροχή και η ποιότητα του αέρα στα υπόγεια, ανάλογα τις ανάγκες των εργασιών εξόρυξης και της συγκέντρωσης ανθρώπων και μηχανημάτων ανά τομέα. Αυτό θα επιτρέψει την παροχή της κατάλληλης ποσότητας φρέσκου αέρα μόνο όπου χρειάζεται, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό επίπεδο ασφάλειας του υπόγειου μεταλλείου.

Στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός τέλος είναι η υιοθέτηση περισσότερων εφαρμογών, όπως η τηλεμετρία οχημάτων και η εγκατάσταση σε αυτά συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης (collision avoidance system) που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και την παραγωγικότητα.

-Ποια είναι η σημασία των μετάλλων αυτών στη βιομηχανική παραγωγή, την τεχνολογία, την ενέργεια, την άμυνα και την καθημερινότητά μας;

Τα μέταλλα που εξορύσσονται από την Ελληνικός Χρυσός διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε πολλούς τομείς της σύγχρονης βιομηχανίας και τεχνολογίας. Ο χαλκός, για παράδειγμα, είναι απαραίτητος για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύων ηλεκτροδότησης, αποτελώντας κλειδί για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο χαλκός θεωρείται βασικό υλικό για τις εφαρμογές της ενεργειακής αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες, οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών, τα ηλιακά και αιολικά πάρκα, λόγω της υψηλής αγωγιμότητάς του, της ανθεκτικότητάς του και της δυνατότητάς του να ανακυκλώνεται πλήρως. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ζήτηση για χαλκό θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι στόχοι της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την κλιματική ουδετερότητα απαιτούν εκτεταμένες επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες.

Να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι στο πλαίσιο του Critical Raw Materials Act (CRMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο χαλκός περιλαμβάνεται στις πρώτες ύλες που θεωρούνται κρίσιμης και στρατηγικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας.

Η παραγωγή και εξόρυξη χαλκού εντός Ευρώπης συμβάλλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, στη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες και στην τόνωση της κυκλικής οικονομίας. Ο χρυσός και ο άργυρος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις ηλεκτρονικές και ιατρικές εφαρμογές, ενώ ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος χρησιμοποιούνται συχνά στην κατασκευαστική, αμυντική και χημική βιομηχανία.

-Ποιες είναι οι δυνατότητες πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια;

Η Ελληνικός Χρυσός, αφενός λόγω της αξιοπιστίας που απορρέει από τη μητρική Eldorado Gold και αφετέρου, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της ένα μοναδικό asset όπως το έργο των Σκουριών, διαθέτει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό επενδυτικό προφίλ στους διεθνείς και εγχώριους χρηματοοικονομικούς κύκλους.

Θα ήθελα να σημειώσω ειδικότερα ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ/EBRD), έχει επενδύσει ήδη στο έργο των Σκουριών μέσω μετοχικής συμμετοχής στη μητρική και αποτελεί για εμάς έναν στρατηγικό εταίρο προσανατολισμένο στη βιώσιμη χρηματοδότηση μέσω της τήρησης των αυστηρότερων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση κριτηρίων (ESG).

Και αυτό, διότι η EBRD θεωρεί σημαντικό όλα τα έργα στα οποία επενδύει να έχουν συστηματική προσέγγιση για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους. Τα αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης, ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιτρέπουν στις εταιρείες να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους, να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες, να βελτιώνουν την κοινωνική και περιβαλλοντική απόδοση και φήμη τους και έτσι να επιτυγχάνουν και βελτιωμένη οικονομική απόδοση.

Είμαστε λοιπόν περήφανοι να έχουμε εταίρους όπως η EBRD, καθώς και δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στο πλευρό μας, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και την Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζοντας τόσο τη σημαντικότητα του έργου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τα μακροχρόνια οφέλη της επένδυσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός για την στρατηγική της ΕΕ

-Συμφωνείτε με τη στρατηγική της ΕΕ για την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών;

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει πλήρως τη στρατηγική της ΕΕ για την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας στρατηγικών μετάλλων στην Ευρώπη. Η στρατηγική αυτή δεν περιορίζεται στην εξασφάλιση της προμήθειας πρώτων υλών, αλλά και στην ανάπτυξη βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων διαδικασιών εξόρυξης, κάτι που συνάδει πλήρως με τη δική μας προσέγγιση.

Επίσης, η στρατηγική της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, για την προμήθεια υλικών ζωτικής σημασίας. Αυτή η πρωτοβουλία ενισχύει τη γεωπολιτική αυτονομία της ΕΕ, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε πρώτες ύλες που είναι κρίσιμες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και την άμυνα. Ειδικά για την Κίνα, που σήμερα καλύπτει πάνω από το 90% της προμήθειας ορισμένων κρίσιμων πρώτων υλών, η ΕΕ επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές της μέσω στρατηγικών συνεργασιών και επενδύσεων εντός και εκτός της Ένωσης.

Η Ελλάδα, μέσω των έργων της Ελληνικός Χρυσός, ενσωματώνεται στρατηγικά σε αυτή τη νέα πολιτική, παρέχοντας πρόσβαση σε σημαντικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και ο χρυσός, όπως προανέφερα. Αυτή η στρατηγική είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, που έχουν αναδειχθεί μετά την πανδημία και τις εμπορικές προκλήσεις που συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα. Ταυτόχρονα, η στρατηγική της ΕΕ ενσωματώνει αυστηρούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους για τη διασφάλιση βιώσιμων εξορυκτικών πρακτικών.

-Πώς επηρεάζει το παραγωγικό μοντέλο η κλιματική αλλαγή; Είναι εφικτό να έχουμε ανταγωνιστική ευρωπαϊκή μεταλλευτική βιομηχανία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα;

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για τη μεταλλευτική βιομηχανία. Μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα σε βιομηχανική δραστηριότητα δεν ξέρω κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να δούμε τα επόμενα χρόνια, σίγουρα όμως γίνονται τεράστια βήματα για τον δραστικό περιορισμό του. Η Ελληνικός Χρυσός ηγείται και σε αυτή την κατεύθυνση, υιοθετώντας τεχνολογίες αιχμής που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.

Θα ήθελα να δώσω μόνο μερικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε εμείς αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Για εμάς, οι επενδύσεις στην τεχνολογία αποτελούν θεμέλιο για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στον τομέα συνολικά. Είναι δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη βιομηχανία, καθιστώντας αναγκαία την προσαρμογή μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογικής προόδου.

Στα Μεταλλεία Κασσάνδρας συγκεκριμένα, έχουμε υλοποιήσει μία σειρά τεχνολογικών καινοτομιών, όπως η απομακρυσμένη διαχείριση εξοπλισμού, η ζωντανή μετάδοση και παρακολούθηση δεδομένων μέσω συσκευών tablets, ενώ παράλληλα, έχουμε επενδύσει στον αυτοματισμό και την απομακρυσμένη λειτουργία, όπως συστήματα εξ αποστάσεως πυροδότησης, το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλούς λειτουργίας που ανέφερα και νωρίτερα. Αυτές οι εφαρμογές μειώνουν την ανθρώπινη έκθεση σε κινδύνους, αυξάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα. Έχουμε επενδύσει επίσης και σε σημαντικές ενεργειακές λύσεις, όπως:

  • Ο αερισμός κατ’ απαίτηση (Ventilation on Demand), το οποίο εξασφαλίζει εξαερισμό μόνο στις περιοχές που είναι απαραίτητο, εξοικονομώντας σημαντική ενέργεια για την πλέον ενεργοβόρα δραστηριότηταενός υπόγειου μεταλλείου που είναι τα συστήματα αερισμού.
  • Εγκατάσταση LED φωτισμού και άλλων ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών.
  • Ανακύκλωση νερού και λιθογόμωση, που μειώνουν τη χρήση και αυξάνουν την ανακύκλωση των φυσικών πόρων.

Με αυτές τις καινοτομίες, η Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη μεταλλευτική βιομηχανία της Ευρώπης, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

Αύριο θα μιλήσει στο SLpress o πρόεδρος Imerys Greece Αθανάσιος Κεφαλάς

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Και βέβαια είβναι ορόσημο: αφού θα καταστρέψει το πανέμορφο περιβάλλον για τα κέρδη μίας αμφιλεγόμενης επιχείρησης εις βαρος της κοινωνίας και της φύσης. Δεν είναι σωστό να προβάλλετε μονόπλευρα θέσεις. Δώστε τον λόγο και στον κόσμο εκεί, που αγωνιζεται να σώσει το περιβάλλον και το μέλλον του, καθώς η δηλητηρίαση… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx