ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύριοι εμπόδισαν ρωσικό στρατιωτικό κονβόι να πάει στη βάση Ταρτούς

Σύριοι εμπόδισαν ρωσικό στρατιωτικό κονβόι να πάει στη βάση Ταρτούς, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

«Η Συρία είναι ανοιχτή στο να αφήσει τη Ρωσία να διατηρήσει τις αεροπορικές και ναυτικές της βάσεις κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, εφόσον οποιαδήποτε συμφωνία με το Κρεμλίνο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Μουρχάφ Αμμπού Κασρά, σε συνέντευξή του στην Washington Post στις 6/2.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη ρεαλιστική προσέγγιση της κυβέρνησής του, καθώς χαράσσει νέες συμμαχίες και επανεκτιμά τις παλιές που είχαν σφυρηλατηθεί υπό το προηγούμενο καθεστώς. Όμως, ένα γεγονός επί του εδάφους φαίνεται να μην επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του υπουργού, καθώς ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή εμποδίστηκε να εισέλθει στη ναυτική βάση Ταρτούς στη Συρία. Αυτό μάλλον δείχνει μία αποξένωση μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων.

Η κίνηση έγινε εν μέσω της συνεχιζόμενης αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την Ταρτούς, μετά την ξαφνική ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) στα τέλη του περασμένου έτους. «Το συριακό υπουργείο Άμυνας εμπόδισε ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή να εισέλθει στη βάση της Ταρτούς», ανέφερε την Τρίτη το τουρκικό TRT. «Μια φάλαγγα 30 οπλισμένων οχημάτων με πυραύλους που ξεκίνησε το πρωί από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην επαρχία Λατάκια, σταμάτησε σε σημείο ελέγχου στην Ταρτούς από στρατεύματα που υπάγονται στη νέα συριακή κυβέρνηση. Αφού περίμενε στο σημείο ελέγχου για οκτώ ώρες, η συνοδεία αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση Χμεϊμίμ γύρω στις 5 μ.μ. τοπική ώρα».

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τις συριακές δυνάμεις να δίνουν εντολή στη φάλαγγα να γυρίσει και να επιστρέψει στο Χμεϊμίμ. Τα φορτηγά φαίνεται να φέρουν βλήματα σε σωλήνες εκτόξευσης, που από το μέγεθος φαίνονται για βλήματα που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα S-300 και S-400.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν συχνά αυτή τη διαδρομή για να μεταφέρουν εξοπλισμό και προμήθειες από την Χμεϊμίμ, την κύρια αεροπορική τους βάση στη Συρία, στην Ταρτούς, την σημαντικότερη ναυτική εγκατάστασή τους πριν από την πτώση του Άσαντ. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη ρωσική αυτοκινητοπομπή στην Ταρτούς, αυτή τη φορά.

Ωστόσο, το TRT σημείωσε ότι έλαβε χώρα «εν μέσω πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, ότι η διατήρηση των ρωσικών βάσεων θα εξαρτηθεί από τα οφέλη τους για τη Συρία. Αν υπάρχει όφελος από αυτό για τη Συρία, τότε ναι, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί», φέρεται να είπε ο Αμπού Κάσρα.

Μόσχα-Δαμασκός-Άγκυρα

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού σχετικά με το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Συρία «είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη», σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση από την Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η Ρωσία σχεδόν σίγουρα συνεχίζει να δεσμεύει ενεργά την HTS για την ανάπτυξη δεσμών και την προβολή της ως επωφελούς εταίρου», προτείνει η αξιολόγηση. «Ωστόσο, η διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας είναι πιο αδύναμη λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης, πιθανώς, της εχθρικής στάσης της συριακής ηγεσίας απέναντι στον πρώην δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος τώρα προστατεύεται από τη Ρωσία».

Παρά τη συνέχιση της αποχώρησής της από τη Συρία, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει έντονο ενδιαφέρον να διατηρήσει την παρουσία της εκεί. Έχοντας ένα λιμάνι και μια αεροπορική βάση στη Μεσόγειο, της δίνει τη δυνατότητα να προβάλλει τακτική και στρατηγική ισχύ στην πίσω αυλή του ΝΑΤΟ, καθώς και στην Αφρική και βαθύτερα στη Μέση Ανατολή. Η Συρία, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από την επιστροφή των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας της Ρωσίας στη χώρα βοηθώντας στην προστασία των ουρανών της.

Προσθέτοντας στην πολυπλοκότητα αυτού του ζητήματος, η Τουρκία, η οποία έπαιξε κύριο ρόλο στην αιφνιδιαστική ανατροπή του Άσαντ από την HTS, θέλει επίσης να διεκδικήσει περαιτέρω την επιρροή της στη Συρία. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Μετέ Σοχτάογλου είπε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού, εν μέρει λόγω της πίεσης από την Άγκυρα. Η πρόσφατη δραστηριότητα μέσα και γύρω από την Ταρτούς ακολουθεί επίσης αναφορές από συριακά ΜΜΕ ότι η νεοσύστατη κυβέρνηση της χώρας ακύρωσε τη συμφωνία μίσθωσης 49 ετών της Ρωσίας για τη βάση Ταρτούς. Το Κρεμλίνο είχε συνάψει τη συμφωνία το 2017 με το καθεστώς Άσαντ, το οποίο είχε ουσιαστικά χαρίσει τη ναυτική εγκατάσταση, καθώς και την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, στους Ρώσους.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε μια επέμβαση στη χώρα, η οποία είχε σώσει τον Άσαντ από τις δυνάμεις των ανταρτών. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να πολεμούν ενεργά τις δυνάμεις των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων του συνασπισμού υπό την ηγεσία του HTS που καθαίρεσε τελικά τον Άσαντ, μέχρι την κατάρρευση του καθεστώτος.

Απόσυρση ρωσικού εξοπλισμού

Στο πλαίσιο της ρωσικής απόσυρσης από το Tartus, δύο φορτηγά πλοία roll-on/roll-off (RO/RO) υπό ρωσική σημαία, τα Sparta και Sparta II, φορτώθηκαν με εξοπλισμό. Διέσχισαν το στενό του Γιβραλτάρ και βρίσκονταν και τα δύο (13/2) στην Μάγχη, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης σκαφών MarineTraffic.com. Το Sparta έχει προορισμό την Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το MarineTraffic.com ενώ το Sparta ΙΙ κατευθύνεται προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 25 Ιανουαρίου τη Maxar, έδειξαν ότι αυτά τα RO/RO ήταν ελλιμενισμένα στην Ταρτούς εν μέσω δραστηριότητας φόρτωσης. Τα δύο πλοία κρατούσαν αρόδο στις ακτές για μέρες πριν επιτραπεί τελικά να εισέλθουν στο λιμάνι. Οι εικόνες έδειχναν επίσης την εξαφάνιση ενός σημαντικού αριθμού ρωσικών οχημάτων και άλλου υλικού από μια προβλήτα όπου είχαν μαζευτεί πριν από εβδομάδες. Μένει να δούμε αν η Συρία θα επιτρέψει στη Ρωσία να παραμείνει σε Ταρτούς και Χμεϊμίμ. Η δυνατότητα να γυρίσει μια ένοπλη φάλαγγα από την Ταρτούς υπογραμμίζει ότι η Δαμασκός έχει το πάνω χέρι σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το μέλλον αυτών των δύο εγκαταστάσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx