Σε ελληνικές ανησυχίες για την Αλεξανδρούπολη αναφέρονται τουρκικά ΜΜΕ

Σε ελληνικές ανησυχίες για την Αλεξανδρούπολη αναφέρονται τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, τουρκικά ειδησεογραφικά μέσα και ιστότοποι αναφέρουν ότι στον ελληνικό Τύπο εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση λήξης του πολέμου στην Ουκρανία – με έμφαση στη σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Σε άρθρο με τίτλο «Η ανησυχία της Αθήνας για το ουκρανικό ζήτημα», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, επισημαίνουν τα τουρκικά ότι το τέλος του πολέμου ενδέχεται να έχει πολλαπλές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων η πιθανή μείωση της σημασίας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια χρησιμοποιείται ως στρατηγικό σημείο διέλευσης στρατευμάτων και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ προς την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας και την Ουκρανία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά τις αμερικανικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Αλεξανδρούπολη, η λήξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία ενδέχεται να επηρεάσει τον ρόλο του λιμανιού ως κρίσιμου κόμβου υποστήριξης του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη λύση των «δύο κρατών» στο Κυπριακό, ενώ η ελληνική πλευρά διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή επαναχάραξη των συνόρων της Ουκρανίας.

Τίτλοι ενδεικτικών αναπαραγωγών του δημοσιεύματος Anadolu

Star: “Συναγερμός για την Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα: ‘Θα μειωθεί η σημασία μας για τις ΗΠΑ’”
Akşam: “Τα σημάδια ειρήνης ανησύχησαν την Ελλάδα… ‘Η σημασία μας για τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μειωθεί’”
Yeni Şafak: “Aνησυχία του ελληνικού Τύπου για την Ουκρανία: ‘Αν τελειώσει ο πόλεμος, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα χάσει τη σημασία του’”

Δημοσίευμα της εφημερίδας Aydınlık με τίτλο «Νέες εξελίξεις στο δυτικό μέτωπο»

Η εφημερίδα Aydınlık, δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρεται σε «αυξανόμενες εντάσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την επανέναρξη των εργασιών πόντισης υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό απέστειλε την κορβέτα TCG Bartın στην περιοχή, με στόχο – όπως αναφέρεται – «την αντιμετώπιση πιθανών παραβιάσεων».

Η Aydınlık υποστηρίζει ότι η τουρκική κορβέτα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιθετικές κινήσεις στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, το δημοσίευμα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι «επιχειρεί τετελεσμένα» και ταυτόχρονα διεξάγει εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι αποτελεί απειλή. Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, με το δημοσίευμα να υποστηρίζει ότι αφιέρωσε μεγάλο μέρος των επαφών του στην άσκηση κριτικής κατά της Τουρκίας.

Το δημοσίευμα αναπαράγει επίσης απόσπασμα από ελληνικό μέσο ενημέρωσης, που έκανε λόγο για «πρόκληση της Άγκυρας», υποστηρίζοντας ότι «τουρκική κορβέτα παρενοχλεί ερευνητικά σκάφη στην Κρήτη». Επιπλέον, η Aydınlık αναφέρεται σε πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, σύμφωνα με τις οποίες η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – Τουρκίας «αναβάλλεται προς το παρόν». Η πληροφορία αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώθηκε από διπλωματικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, παρά τις συνεχιζόμενες θαλάσσιες διαφορές, η κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που να απαιτεί διακοπή της επικοινωνίας. Σημειώνεται επίσης ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ η ροή μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι «προς το παρόν μηδενική».

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 17-18 Μαρτίου. Κατά τις ίδιες πηγές, η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίπτουν τη λύση των δύο κρατών, ενώ εκτιμάται ότι η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί διπλωματικά, ενόψει των ευρύτερων περιφερειακών εξελίξεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx