Η κριτική Ερντογάν στον Τραμπ επηρεάζει τις σχέσεις τους
15/02/2025![Η κριτική Ερντογάν στον Τραμπ επηρεάζει τις σχέσεις τους, Βάνα Στέλλου](https://slpress.gr/wp-content/uploads/2025/02/anakoinoseis-trump-ipa-SLpress-825x589.jpg)
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπασε τη σιωπή του για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και την αμφιλεγόμενη συμφωνία του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδονησία. Η δήλωση του Τούρκου ηγέτη ήρθε μετά από ερωτήσεις που του τέθηκαν σχετικά με τη στάση του απέναντι στον Τραμπ και τη συμφωνία για τον έλεγχο της Γάζας.
Ο Ερντογάν, αναφερόμενος για ΠΡΩΤΗ φορά στον Τραμπ μετά από αρκετές ημέρες, καταδίκασε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στηρίξει τον Νετανιάχου. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως αυτή η συμφωνία αποτελεί μια «τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη», τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη στήριξή τους στο Ισραήλ, ουσιαστικά υπονομεύουν την ασφάλεια της Παλαιστίνης και προωθούν την απειλή των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Η στήριξη του Τραμπ στο Ισραήλ, ένα κράτος που θεωρείται τρομοκρατικό, αποτελεί μεγάλο λάθος», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως δεν συμφωνεί με τις πολιτικές του Τραμπ που προκαλούν προβλήματα σε πολλές χώρες. Η Τουρκία, κατά τον ίδιο, αναμένει ότι οι ΗΠΑ, ως παγκόσμια δύναμη, θα διορθώσουν άμεσα αυτά τα λάθη. Η δήλωση του Ερντογάν έγινε σε τηλεοπτικό μέσο στην Ινδονησία, όπου η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θεωρεί ότι η σιωπή του απέναντι στον Τραμπ μπορεί να εκληφθεί ως αδιαφορία. «Η ερώτησή σας είναι πολύ σημαντική», απάντησε ο Ερντογάν ευθέως, για τις θέσεις του απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έρχονται μετά από κριτική στην κυβέρνηση, όταν τα αντιπολιτευόμενα τουρκικά μέσα σχολίασαν πως, ο Ερντογάν αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για τον Τραμπ. Ο αρχηγός του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε πως, ο Ερντογάν «έχει το θάρρος να μιλήσει για τον Νετανιάχου, αλλά όχι για τον Τραμπ», αναδεικνύοντας την αντίφαση στις πολιτικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης.
Ο Ερντογάν στην εποχή Τραμπ
Η ερώτηση της δημοσιογράφου και η απάντηση του Ερντογάν έρχονται σε μια κρίσιμη καμπή στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Η προσεκτική τοποθέτηση του Ερντογάν δημιούργησε ερωτηματικά αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών, και πλέον τίθεται το θέμα εάν και εφόσον, οι πρόσφατες δηλώσεις θα αλλάξουν τη δυναμική αυτών των σχέσεων.
Ωστόσο, οι εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία Τραμπ-Νετανιάχου και η θέση της Τουρκίας, φαίνεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις (ΗΠΑ – Τουρκίας), με την παγκόσμια σκηνή να επικεντρώνεται στις προσεχείς συνομιλίες του Τραμπ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον αντίκτυπο που ενδεχομένως θα έχουν οι διαβουλεύσεις τους για την Ουκρανία.
Η δήλωση του Ερντογάν για τον Τραμπ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έγινε ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, βρίσκεται σε περιοδεία με τον Ερντογάν σε Μαλαισία, Ινδονησία και Πακιστάν, ενώ η Τουρκία εκπροσωπείται στη σύνοδο, από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του ΝΑΤΟ, πρέσβη Λεβέντ Γκιουμρυκτσού.
Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, με τον Γενικό Γραμματέα Μαρκ Ρούτε, να επαινεί την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Παρά τη θετική αναγνώριση, ωστόσο, η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ μεγαλύτερη στήριξη σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιθέσεις των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία. Το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας,πρόσφατα, χαρακτήρισε τις κουρδικές ένοπλες οργανώσεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία, ως κύρια απειλή.
Η στάση της Τουρκίας για το PKK και την κουρδική πολιτική
Η κατάσταση στη Συρία και η συνεργασία των ΗΠΑ με το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και τους Κούρδους της Συρίας, παραμένουν στο επίκεντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Η πρόσφατη δήλωση του ηγέτη του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχετικά με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δείχνει μια νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία και τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Η τουρκική κυβέρνηση, μέσω των επαφών της με την κουρδική ηγεσία στο Ιράκ και το DEM, φαίνεται να εξετάζει νέες δυνατότητες συνεργασίας ή συμφωνίας με διαφορετικές παρατάξεις, εν μέσω των πιέσεων, για την εξεύρεση λύσεων στις συριακές συγκρούσεις και τις εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις.
Η χρονική στιγμή της τοποθέτησης του Ερντογάν για τον Τραμπ, ενδέχεται να αντικατοπτρίζει μια νέα φάση στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα, η ανάγκη για μια ισχυρή εθνική στρατηγική, παραμένει προτεραιότητα για την Άγκυρα