ΑΝΑΛΥΣΗ

Ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τον πληθωρισμό

Ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τον πληθωρισμό, Στεργίου Δημήτρης

Αγαθά και υπηρεσίες, που δεν έχουν καμιά σχεδόν σχέση με συνεχώς ενοχοποιούμενες από το κράτος βιομηχανία, σουπερμάρκετ και πολυεθνικές “μπούκωσαν” τον πληθωρισμό κατά 2,55 μονάδες ή κατά 94,44% τον Ιανουάριο 2025!

Αν ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος πριν από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σουπερμάρκετ, της εγχώριας βιομηχανίας και των πολυεθνικών ομίλων, των παραγωγικών τάξεων, όπως λέγαμε παλιά, έριχνε μια ματιά στα πολύ χρήσιμα και αρκούντως αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου 2025, δεν θα τους έλεγε αυτά που θύμιζαν δεκαετία του 1980, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες με προστακτικά μηνύματα του είδους: “βάλτε πλάτη και μειώστε το μεσοσταθμικό κέρδος σας”.

Δηλαδή, θα έβλεπε αυτό που αποτύπωσα στον παρατιθέμενο πίνακα με την επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, θα διαπίστωνε τα εξής:

Πρώτον, τα αγαθά και υπηρεσίες που δεν έχουν καμιά σχεδόν σχέση με τη βιομηχανική παραγωγή, τα μεγάλα καταστήματα και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις συνέβαλαν στη μεταβολή (κατά 2,7%) του πληθωρισμού του Ιανουαρίου 2025 κατά 94,44%!

Δηλαδή, δεν ευθύνονται η βιομηχανία, τα σουπερμάρκετ και οι πολυεθνικές που τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τα κυλικεία συνέβαλαν στη μεταβολή του πληθωρισμού κατά μισή περίπου μονάδα ή κατά 18,14% ή η ένδυση και η υπόδηση κατά μιαν άλλη περίπου μισή μονάδα, τα ενοίκια κατοικιών κατά 0,37 μονάδες ή ο ηλεκτρισμός κατά 0,17 μονάδες κι όλα τα άλλα τα αγαθά και υπηρεσίες (που δεν έχουν καμιά σχεδόν σχέση, επαναλαμβάνω, με τις παραπάνω παραγωγικές τάξεις) κατά το υπόλοιπο 1,1 μονάδες και συνολικά κατά 2,55 μονάδες επί συνολικής πληθωριστικής μεταβολής κατά 2,7%!

Δεύτερον, αντιθέτως, αν τον ίδιο μήνα δεν μειώνονταν αγαθά και υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη βιομηχανία, τα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις (ψωμί, αλλαντικά, ελαιόλαδο κλπ), ο πληθωρισμός δεν θα βρισκόταν στα επίπεδα του 2,7%, αλλά αυξημένος κατά 0,52 μονάδες, δηλαδή θα ήταν … 3,22%!

Τρίτον, για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που εμφανίζονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι επιβάρυναν τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου 2025 κατά 0,49 μονάδες, όπως τα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κυλικεία, ή νοσοκομειακή περίθαλψη ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για παράδειγμα, ισχύει ο υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ (24%)!

Κρατική αδυναμία ελέγχου

Εν πάση περιπτώσει, στην Ελλάδα λέμε ότι λειτουργεί ελεύθερη αγορά σε μία ελεύθερη οικονομία. Τουτέστιν, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι δημόσιοι οργανισμοί ή ευαγή ιδρύματα, των οποίων τις ζημιές καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά επιχειρήσεις που επιδιώκουν το κέρδος για να μπορούν να κάνουν επενδύσεις, να αυξάνουν την απασχόληση, να πληρώνουν φόρους.

Σ΄ αυτήν την περίπτωση ο ρόλος του κράτους είναι μόνο ελεγκτικός, να περιορίζει δηλαδή την ασυδοσία ή την αισχροκέρδεια με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα λογιστήρια (ανεξάρτητες αρχές, κοστολόγοι, κλπ) κι όχι με προστακτικές υπουργικές ιαχές τύπου “βάλτε πλάτη” ή “μειώστε τα κέρδη”.

Όλες αυτές οι προστακτικές παρεμβάσεις δηλώνουν ουρανομήκη κρατική αδυναμία ελέγχου των τιμών, η οποία καταδεικνύεται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx