ΘΕΜΑ

Κυπριακό: Η απάντηση του Λεβέντ στον Ακιντζί

Κυπριακό: Η απάντηση του Λεβέντ στον Ακιντζί, Βενιζέλος Κώστας

«Ενόσω οι Τουρκοκύπριοι δεν απαλλαγούν από το να είναι όμηροι της Τουρκίας, δεν θα υπάρξει ποτέ λύση σε αυτό το νησί. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία πρώτα απ’ όλα. Είμαστε αποικία της Τουρκίας εδώ». Αυτά τα αναφέρει ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, που δεν κρύβεται πίσω από προσχήματα και διπλωματικές διατυπώσεις. Για τις ξεκάθαρες θέσεις του, για την τόλμη του, διώκεται άλλωστε, από το καθεστώς της Άγκυρας.

Σε άρθρο του (“Αβρούπα”, “Πολίτης”) απαντά σε αναφορές του τέως κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι δήθεν η ελληνοκυπριακή πλευρά «προτίμησε αντί της λύσης να γίνει γείτονας με την Τουρκία»! Και του απάντησε όπως θα έπρεπε. Ως ένας άνθρωπος, που δεν έσκυψε το κεφάλι στην κατοχική δύναμη προς κάποιον που είχε συμβιβαστεί. Και του υπέδειξε πως:

«Εμείς τη δεχθήκαμε ( σ.σ. την Τουρκία) εντός μας. Τη βάλαμε πάνω από το κεφάλι μας. Αν λυπάσαι για την κατάσταση των Ελληνοκυπρίων επειδή θα γίνουν γείτονες, πρέπει να κοιτάς τη δική μας κατάσταση και να κλαις. Δεν περιπέσαμε σε αυτή την κατάσταση επειδή δεν δέχθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά τους βαριούς όρους τους οποίους προσπαθήσαμε να υπαγορεύσουμε στο τραπέζι. Περιπέσαμε λόγω της δικής μας γαϊδουριάς. Την πατήσαμε άσχημα με τις κυβερνήσεις στην Άγκυρα. Ψεύδονται όσοι λένε ότι έτυχε σφετερισμού η βούλησή μας. Δεν έτυχε σφετερισμού. Παραδώσαμε οικειοθελώς τη βούλησή μας στην Άγκυρα. Δεν σταθήκαμε όρθιοι. Προτιμήσαμε την κολακεία. Ακόμα και οι άνθρωποι τους οποίους αποκαλούμε υπουργούς, άρχισαν να μην μπορούν να πάνε στην τουαλέτα χωρίς να τη ρωτήσουν. Τελειώσαμε εντελώς αφότου γράψαμε “κρατημένο” στις πόρτες των ελληνοκυπριακών σπιτιών-λαφύρων».

Όσα χρόνια και να συζητείται το Κυπριακό δεν θα λυθεί, εάν δεν αναγνωρισθεί η ουσία του ζητήματος. Δεν θα λυθεί εάν υπάρξει μια επανατοποθέτηση του θέματος. Δηλαδή, να αντιμετωπιστεί στη σωστή του βάση ως θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Να αντιμετωπιστεί ως θέμα, που πρώτα θα συζητηθεί και λυθεί η διεθνής του διάσταση.

  • Εάν δεν συζητηθεί η άρση των κατοχικών δεδομένων, πώς μπορεί να ασχολούμαστε με τις εσωτερικές πτυχές;
  • Πώς μπορεί να συζητείται η συνταγματική πτυχή και να μένει στο τέλος το θέμα της Ασφάλειας.

Το πρόβλημα είναι η κατοχική Τουρκία και όχι οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το μείζον είναι η κατοχή. Πενήντα και πλέον χρόνια συζητείται η ατζέντα, που αναδεικνύει – λανθασμένα – μια δικοινοτική διάσταση του ζητήματος. Η μόνη φορά που τέθηκε η διεθνής διάσταση είναι από τις πρωτοβουλίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος κατέθεσε και ολοκληρωμένη πρόταση.

Την ώρα, κατά την οποία στα κατεχόμενα ακόμη και οι “προοδευτικοί” υποστηρίζουν λίγο-πολύ, ό,τι και η Άγκυρα, αφήνοντας εκτός συζήτησης το θέμα των στρατευμάτων και της Ασφάλειας.

Φωνές όπως αυτή του Σενέρ Λεβέντ είναι σημαντικές και πρέπει να ενισχυθούν. Αλλά και να αναδεικνύονται τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Δυστυχώς, κατά παρόμοιο τρόπο που η φωνή του Σενέρ είναι μειοψηφία στα κατεχόμενα, έτσι και στην ελεύθερη Κύπρο… οι φωνές που μιλούν για εισβολή, κατοχή και ευθύνες της Τουρκίας έχουν σχεδόν χαθεί. Ακόμα και οι εκάστοτε κυβερνώντες φοβούνται να ψελλίσουν αυτές τις λέξεις που είναι η μόνη πραγματικότητα. Και δυστυχώς… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx