ΑΝΑΛΥΣΗ

Ρίχνει γέφυρες σε Δαμασκό η Λευκωσία – Η αντίδραση της Άγκυρας

Ρίχνει γέφυρες σε Δαμασκό η Λευκωσία – Η αντίδραση της Άγκυρας, Κώστας Βενιζέλος

Η επίσκεψη- αστραπή του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στη Δαμασκό την περασμένη Πέμπτη, επιτεύχθηκε μετά από πολλές προσπάθειες. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω απέχει 64 ναυτικά μίλια από τη Συρία, ήταν ανάγκη να ξεκαθαρισθούν μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν τις διμερείς και όχι μόνο σχέσεις.

Στη συνάντηση, λοιπόν, μπήκαν επί τάπητος μια σειρά από ζητήματα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συριακή πλευρά παρουσιάσθηκε καθησυχαστική ως προς αυτά που είχαν μεταδοθεί από την Άγκυρα για σύναψη συμφωνίας Τουρκίας- Συρίας για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων. Μια εξέλιξη που προδήλως θα επηρεάσει αρνητικά την Κύπρο.

Ο μεταβατικός ηγέτης Al-Shaara (Jolani), στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάσθηκε και έτοιμος και πρόθυμος να συνεργασθεί στενά με τη Λευκωσία. Άλλωστε στη Δαμασκό γίνεται αντιληπτό ότι η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει ρόλο να διαδραματίσει τόσο σε σχέση με την άρση των κυρώσεων όσο και με την βοήθεια που θα προσφέρει η Ένωση προς τη Συρία. Μια εξέλιξη στην οποία επενδύει πολύ το καθεστώς της Δαμασκού, αν και δεν είναι και τόσο εύκολο το εγχείρημα, καθώς οικονομικές ενέσεις και ισχυρές μάλιστα, για ανοικοδόμηση, χρειάζεται και η Ουκρανία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, συζήτησε με τους Σύριους συνομιλητές του στη Δαμασκό και συνεργασίες σε διμερές επίπεδο. Ενόψει τούτο παρουσιάσθηκαν και επιλογές για τη συνεργασία αυτή και ως προς αυτές άνοιξε παράθυρο.

Η Συρία και οι αντιδράσεις στην Άγκυρα

Είναι σαφές πως στη Συρία η κατάσταση είναι ρευστή. Δεν έχει ακόμη εδραιωθεί το νέο καθεστώς κι ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αναφέρει με σιγουριά κατά πόσο δεν θα υπάρξουν εξελίξεις, που θα φέρουν ανατροπές. Ωστόσο, επί του παρόντος υπάρχει συνομιλητής στη Δαμασκό και με αυτόν συζητούν όλοι οι διεθνείς παίκτες. Την ίδια ώρα, δεν είναι μυστικό ότι η Άγκυρα έχει σοβαρές προσβάσεις στο νέο καθεστώς αλλά και σε άλλους παράγοντες, που κινούνται παράλληλα. Αυτό θεωρείται δεδομένο και στη βάση αυτή λειτουργεί και θέτει τους άξονες κινήσεων της η Λευκωσία.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Άγκυρα ενοχλήθηκαν από την επίσκεψη Κόμπου. Και ειδικά για το γεγονός ότι το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας αναφέρθηκε σε Κυπριακή Δημοκρατία ενώ οι φωτογραφίσεις έγιναν μπροστά από τις σημαίες Συρίας και Κύπρου.

Κατά καιρούς και κατά τη διάρκεια της μακράς παρουσίας των Άσαντ στην εξουσία η Τουρκία προσπάθησε να αξιοποιήσει τις σχέσεις τους με στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 ξεκίνησαν ατμοπλοϊκές συγκοινωνίες μεταξύ Λατάκειας και Αμμοχώστου ενώ υπήρξε πρόθεση για λειτουργία Γραφείου της Δαμασκού στα κατεχόμενα. Κυκλοφορούσαν και φήμες ότι η Συρία θα αναγνώριζε την αποσχιστική οντότητα. Οι κινήσεις αυτές, ωστόσο, εξουδετερώθηκαν μετά από παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx