Οι ΗΠΑ αποκλείουν ξανά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ αποκλείουν ξανά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
EPA/NECATI SAVAS

«Δεν βλέπω τις Ηνωμένες Πολιτείες να δέχονται την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να έχουν τα αμερικανικά στρατεύματα ουσιαστικά υποχρεωμένα, άμεσα, βάσει του Άρθρου 5», δήλωσε ο Μάικ Γουόλτζ.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτζ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι απορρίπτει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, παρά την πρόταση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραιτηθεί εάν η χώρα του αποκτήσει την ιδιότητα μέλους.

«Δεν βλέπω τις Ηνωμένες Πολιτείες να δέχονται την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να έχουν τα αμερικανικά στρατεύματα ουσιαστικά υποχρεωμένα, άμεσα, βάσει του Άρθρου 5, ή να στέλνουν άμεσα στρατεύματα για την άμυνα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γουόλτζ σε συνέντευξή του στο Fox News.

Αναφερόταν στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί αμοιβαίας άμυνας, το οποίο υποχρεώνει τα μέλη να υπερασπιστούν έναν σύμμαχο σε περίπτωση επίθεσης. Το άρθρο αυτό έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, από τις ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί «εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο», λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Γουόλτζ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια συμφωνία με το Κίεβο για τη συμμετοχή του στην παραγωγή των ορυκτών πόρων της χώρας θα ολοκληρωθεί «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους στην Ουκρανία.

«Περιμένουμε από τους Ουκρανούς να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της ευκαιρίας και από τον Πρόεδρο Ζελένσκι να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια μοναδική προοπτική να συνεπενδύσουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο μέλλον της Ουκρανίας, στο μέλλον της οικονομίας της και στην ανάπτυξη των φυσικών της πόρων, κάτι που όχι μόνο θα βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά θα αποφέρει πίσω εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τον ουκρανικό λαό και τον Αμερικανό φορολογούμενο», είπε.

«Η θέση μας ήταν ότι το 50% μιας μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης είναι καλύτερο από το 100% της σημερινής κατάστασης. Ας μεγαλώσουμε μαζί μέσα από μια οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους, ο Γουόλτζ απάντησε: «Φυσικά». «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τρισεκατομμύρια, όχι μόνο για τον ουκρανικό λαό, αλλά και για εμάς και για τη σταθερότητα της περιοχής. Και αυτή η οικονομική επένδυση είναι μια από τις καλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία διαθέτει τεράστια αποθέματα κρίσιμων σπάνιων γαιών, τα οποία θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Κατέχει περίπου το 5% των συνολικών παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2024.

Εκτός από ένα από τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα λιθίου, η Ουκρανία διαθέτει επίσης νεοναέριο ποιότητας ημιαγωγών που είναι κρίσιμο για την παραγωγή μικροτσίπ, βηρύλλιο, ουράνιο, ζιρκόνιο, απατίτη, σιδηρομετάλλευμα και μαγγάνιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx