Θα αντέξει ο Ερντογάν την πίεση των ΗΠΑ; Σκέφτεται πλέον τον δρόμο της συνθηκολόγησης
22/04/2019Ο τρόμος που προκαλεί η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συνετίσει την Τουρκία, καθώς -όπως αναφέρουν σε όλες τις ανακοινώσεις τους οι Αμερικανοί- θα φτάσουν μέχρι και σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, ανάγκασε τον Ταγίπ Ερντογάν να σκέφτεται πλέον σοβαρά τον δρόμο της συνθηκολόγησης ώστε να αποφύγει μία κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, που θα μπορούσε να προκαλέσει και τη δική του πτώση.
Οι πληροφορίες που έλαβε από την τουρκική πρεσβεία της Ουάσιγκτον και ειδικά η ομιλία του αντιπροέδρου Μαικ Πενς στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, του έδωσαν να καταλάβει ότι ο Λευκός Οίκος έθεσε σε ισχύ το ίδιο σχέδιο εκβιασμών και απειλών, που είχε υλοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Η άτακτη υποχώρηση του Ερντογάν, όταν ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο οι «ήρεμες κυρώσεις» από τον υπουργό Οικονομικών Μνούτσιν, έχει ενθαρρύνει τους Αμερικανούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα υποχωρήσει υπό την απειλή του σχετικού νόμου, που έχει ψηφιστεί για να αντιμετωπίζονται οι εχθροί των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Και οι δύο χώρες αποτελούν στρατηγικούς συμμάχους του κ. Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία τη Μόσχα και την Τεχεράνη έναντι των Αμερικανών.
Γνωρίζει τις εππτώσεις στη Ρωσία και το Ιράν, άρα ξέρει τι θα του συμβεί… Στον Λευκό Οίκο έχουν σημειώσει και τη συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας στο θέμα της Βενεζουέλας που αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, έλαβαν το μήνυμα ότι η Αμερική θα ανακοινώσει σύντομα κυρώσεις για τις χώρες που βοηθούν το καθεστώς του Μαδούρο και έχουν σχέση με την κλοπή του φυσικού πλούτου της χώρας.
Η Τουρκία είναι μία εξ αυτών των χωρών… Ο κ. Ερντογάν έδωσε κατευθύνσεις στους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Χουλουσί Ακάρ, να ερευνήσουν μέχρι που θα μπορούσε να υποχωρήσει η Αμερική για να δεχθεί την ανάπτυξη των S-400 στο τουρκικό έδαφος. Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου συζήτησε το ζήτημα με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του κ. Τραμπ και ο κ. Ακάρ με τον ομόλογό του στο Πεντάγωνο, Πάτρικ Σάχαναν.
Επίσης έλαβε την πρώτη ιδέα για το είδος των κυρώσεων που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αυτή των S-400 μιλώντας με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Ο κ. Αλμπαϊράκ, όπως και ο Ιμπραίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και σύμβουλος του, προσπάθησαν να εκμαιεύσουν μία υπόσχεση των Αμερικανών, ότι δεν θα επιβάλουν κυρώσεις, χωρίς όμως να δεσμευθούν ότι θα ακυρώσουν την αγορά των S-400. Σε αντίθεση με αυτούς, ο κ. Ακαρ φέρεται να ήταν «συναινετικός» και ομιλητικότατος και εισήλθε σε μία συζήτηση που αφορούσε και λύσεις για το ρωσικό σύστημα που θα ικανοποιούν την αμερικανική πλευρά.