ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν για τους Χούθι – “Είμαστε κοντά στην ειρήνη για την Ουκρανία”

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν για τους Χούθι – Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στην Υεμένη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν θα καταστεί υπεύθυνο και θα βρεθεί μπροστά σε «ολέθριες» συνέπειες για οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

«Κάθε πυροβολισμός από τους Χούθι θα θεωρείται, από εδώ και στο εξής, ως πυροβολισμός από τα όπλα και την ηγεσία του ΙΡΑΝ, και το ΙΡΑΝ θα θεωρηθεί υπεύθυνο και θα υποστεί τις συνέπειες, και αυτές οι συνέπειες θα είναι ολέθριες!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social. Οι σιίτες μαχητές Χούθι είναι σύμμαχοι του Ιράν, από το οποίο υποστηρίζονται.

Ο Τραμπ διέταξε το Σάββατο να εξαπολυθούν μαζικά αεροπορικά πλήγματα σε διάφορες επαρχίες της Υεμένης, ανάμεσά τους αυτή που περιβάλλει τη Σανάα, όπως και στη Σαάντα, οχυρό των Χούθι στον απώτερο βορρά της εμπόλεμης χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί το Σάββατο “την κόλαση” στους “τρομοκράτες Χούθι” και απαίτησε από την Τεχεράνη να σταματήσει να υποστηρίζει τους αντάρτες, που επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ανοικτά της Υεμένης αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, λέγοντας πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν χθες κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry Truman στην Ερυθρά Θάλασσα και δήλωσαν ότι θα πλήττουν τα αμερικανικά εμπορικά πλοία σε απάντηση των αμερικανικών επιθέσεων κατά τις οποίες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, σκοτώθηκαν πολλά ηγετικά στελέχη των ανταρτών.

Σήμερα το πρωί, ανέλαβαν την ευθύνη για μια δεύτερη επίθεση εναντίον του αεροπλανοφόρου “με πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, καθώς και με drones, σε μια συμπλοκή που κράτησε πολλές ώρες”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις αυτές.

Αισιοδοξία στο Ουκρανικό

Είμαστε κοντά στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, ενόψει και της επικοινωνία των Τραμπ-Πούτιν την Τρίτη. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στην ειρήνη όσο αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία και εμφανίζεται αισιόδοξη για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα αναφορικά με την επικοινωνίας του Τραμπ και του Πούτιν την Τρίτη (18/03/2025), η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος». Ερωτηθείς για το «ραντεβού», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε: «Ναι, έτσι είναι. Έχει προγραμματιστεί η συνομιλία (των δύο προέδρων) για την Τρίτη».

Υπενθυμίζεται ότι την είδηση για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε κάνει νωρίτερα γνωστή ο ίδιος ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One, κατά τη διάρκεια νυχτερινής πτήσης επιστροφής στην περιοχή της Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα.

«Έχει γίνει πολλή δουλειά το Σαββατοκύριακο», δήλωσε προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ίσως τα καταφέρουμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες». «Θα μιλήσουμε για εδάφη. Θα μιλήσουμε για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», δήλωσε επίσης ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για πιθανές παραχωρήσεις. Πάντως ο Πεσκόφ απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το τι θα συζητήσουν οι δύο πρόεδροι όταν ρωτήθηκε αν θα θίξουν τα εδαφικά ζητήματα. «Δεν το κάνουμε ποτέ αυτό», είπε εννοώντας ότι δεν αποκαλύπτουν τα ζητήματα που θα θίξουν Πούτιν και Τραμπ.

Διαδηλώσεις στην Υεμένη

Στο μέτωπο της Υεμένης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην χώρα, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των ανταρτών Χούθι, για να καταγγείλουν τα αμερικανικά πλήγματα. “Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ”, φώναζε ένα πυκνό πλήθος στην πρωτεύουσα Σαναά, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Σαάντα, προπύργιο των ανταρτών στον βορρά, στη Χοντάιντα και στην Αμράν (δυτικά) και στην Νταμάρ (νοτιοδυτικά) , σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Al-Massira TV, η τηλεόραση των Χούθι.

Ο επικεφαλής των ανταρτών Αμπντέλ Μάλεκ αλ Χούθι ειχε καλέσει χθες, Κυριακή, τους Υεμενίτες να συγκεντρωθούν “κατά εκατομμύρια” προκειμένου να διαδηλώσουν κατά των αμερικανικών επιδρομών που έθεσαν στο στόχαστρο το Σάββατο την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του φιλοϊρανικού κινήματος, προκαλώντας τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 98, σύμφωνα με τους Χούθι.

Στην πλατεία Σαμπίνε στη Σαναά, τόπο μεγάλων διαδηλώσεων αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Λωρίδα της Γάζας, το πλήθος ανέμιζε μεγάλες υεμενίτικες και παλαιστινιακές σημαίες, υψώνοντας όπλα, πανό ή αντίτυπα του Κορανίου. “Η Υεμένη δεν θα υποχωρήσει ποτέ (…), αψηφούμε τους Αμερικανούς, αψηφούμε τους σιωνιστές”, φώναζε ένας άνδρας από το μικρόφωνο.

Απαντώντας στα αμερικανικά πλήγματα, οι Χούθι δήλωσαν την Κυριακή πως εξαπέλυσαν “στρατιωτική επιχείρηση (…) με στόχο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Harry Truman και πολεμικά πλοία που το συνόδευαν στην Ερυθρά Θάλασσα”, λέγοντας πως εκτόξευσαν 18 πυραύλους και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone). Το Ιράν καταδίκασε τα “βάρβαρα” πλήγματα των ΗΠΑ και απέρριψε τις απειλές του Αμερικανού προέδρου.

Η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε χθες βράδυ πως οι δυνάμεις της “συνεχίζουν τις επιχειρήσεις” κατά των Χούθι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με ΜΜΕ των Χούθι, η Ουάσινγκτον έθεσε στο στόχαστρο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ένα εκκοκκιστήριο βαμβακιού στην περιφέρεια Χοντάιντα και τον θάλαμο διακυβέρνησης του Galaxy Leader, ενός πλοίου που κατέλαβαν εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι αντάρτες.

Από τον Νοέμβριο του 2023, οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, μια θαλάσσια ζώνη που είναι κρίσιμης σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι εκτοξεύσεις drones και πυραύλων σταμάτησαν αφότου τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Όμως οι αντάρτες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα επαναλάβουν τις επιθέσεις τους, μετά την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx