Απολύσεις στο δημόσιο ετοιμάζουν και οι Βρετανοί

Απολύσεις στο δημόσιο ετοιμάζουν και οι Βρετανοί

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες περικοπές στον προϋπολογισμό, βάζοντας αυτήν τη φορά στο στόχαστρο τη δημόσια διοίκηση.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσε Ριβς θα ανακοινώσει την Τετάρτη τα νέα μέτρα, κατά την παραδοσιακή «εαρινή διακήρυξη», δηλαδή την παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η βασικότερη ανακοίνωση που θα κάνει είναι ήδη γνωστή: μείωση κατά 15% του κόστους λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης μέχρι το 2029/30 και, επομένως, λιγότεροι εργαζόμενοι στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Με το μέτρο αυτό θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 2 δισεκ. στερλίνες (2,4 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

«Προτιμώ οι άνθρωποι να εργάζονται στην πρώτη γραμμή, στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία, στην αστυνομία, αντί σε διοικητικές θέσεις», ανέφερε η Ριβς την Κυριακή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Το υπουργείο μιλά για 10.000 εργαζόμενους, σε σύνολο περίπου 500.000, όμως τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι θα καταργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας. Το φθινόπωρο καταργήθηκε το επίδομα θέρμανσης για τους συνταξιούχους και στη συνέχεια ακολούθησαν περικοπές 5 δισεκ. λιρών από τα επιδόματα των αναπήρων και των όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αποφάσεις που ορισμένοι βουλευτές των Εργατικών δυσκολεύτηκαν να αποδεχθούν.

Παράλληλα, στα τέλη Οκτωβρίου η Ριβς ανακοίνωσε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 40 δισεκ. λίρες, προκαλώντας την οργή των επιχειρήσεων που προειδοποιούν για «δραματικές συνέπειες» στην αγορά εργασίας και τους μισθούς. Για να κατευνάσει τα πνεύματα, η κυβέρνηση προβάλλει την αύξηση των πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, ώστε να βελτιωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όμως, με την οικονομία σε στασιμότητα, το περιθώριο ελιγμών είναι περιορισμένο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε τη σημαντική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι θα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από αλλού. Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, το ΑΕΠ της Βρετανίας υποχωρούσε κατά 0,1% τον Ιανουάριο και ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 3%. Ταυτόχρονα, η λίρα κατέγραφε πτώση και τα επιτόκια αυξάνονταν.

Ένα άλλο «καυτό» και περίπλοκο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι η πιθανή κατάργηση του φόρου που είχε επιβληθεί στους κολοσσούς της τεχνολογίας. Ο φόρος αυτός απέφερε 800 εκατομμύρια λίρες ετησίως, αλλά ενδέχεται να καταργηθεί προκειμένου να γλιτώσει η Βρετανία από τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα βρετανικά προϊόντα. Η αρμοδια υπουργός δεν το επιβεβαίωσε, ούτε και το διέψευσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx