Παραιτήσεις ζητούν οι Δημοκρατικοί για το “Signal-gate” – O καυτός-απόρρητος διάλογος της κυβέρνησης Τραμπ
26/03/2025
Το περιοδικό The Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό σχέδιο επίθεσης που αποκαλύφθηκε κατά… λάθος στον δημοσιογράφο του, όταν ομάδα του επιτελείου του Αμερικανού προέδρου τον περιέλαβε στους συμμετέχοντες σε συνομιλία στο δίκτυο Signal, όπου συζητούσε τα πολεμικά σχέδια της επίθεσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι.
Οι επικρίσεις από την πλευρά των Δημοκρατικών γίνονται ολοένα και σφοδρότερες, αξιώνοντας την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Χέγκσεθ. O επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ανώτατοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές με επιστολή τους προς τον Τραμπ και σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης ζητούν να διεξαχθεί έρευνα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση.
Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να θέσουν υπόλογους τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για τη διαρροή αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν χαθεί ζωές αν οι πληροφορίες έπεφταν σε λάθος χέρια.
«Νομίζω ότι χάρη στη βοήθεια του Θεού δεν θρηνούμε νεκρούς πιλότους αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζιμ Χάιμς σε ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Όλοι εδώ γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα μπορούσαν να έχουν πάρει όλες αυτές τις πληροφορίες», είπε.
Μιλώντας για δεύτερη μέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση περί των Παγκόσμιων Απειλών που ήταν προγραμματισμένη πριν από την αποκάλυψη αυτή, η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ δήλωσε ότι ήταν «λάθος» που προστέθηκε το όνομα του αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic στη λίστα των συμμετεχόντων σε μια απόρρητη συνομιλία. «Πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ράζα Κρισναμούρθι, ζητώντας την παραίτηση του Χέγκσεθ. «Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα καθώς και για τη σειρά των χτυπημάτων, καθώς και για λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις».
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την ακρόαση όταν ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζίμι Γκόμεζ ρώτησε την Γκάμπαρντ, και τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ αν ο Χέγκσεθ είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν από όσα έγραψε στην ομαδική συζήτηση για τα πολεμικά σχέδια στην Υεμένη! «Αυτή είναι μια προσβλητική ερώτηση. Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Ράτκλιφ.
Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τραμπ και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, Δημοκρατικοί γερουσιαστές αναφέρουν: «Σας γράφουμε με μεγάλη ανησυχία για την απίστευτη έλλειψη κρίσης που επέδειξαν το υπουργικό συμβούλιο και οι σύμβουλοί σας εθνικής ασφάλειας». «Επιπλέον, δεδομένου ότι η εσκεμμένη ή αμελής αποκάλυψη διαβαθμισμένων ή ευαίσθητων πληροφοριών εθνικής ασφάλειας μπορεί να συνιστά ποινική παραβίαση του Νόμου Περί Κατασκοπείας (Espionage Act) ή άλλων νόμων, αναμένουμε από την υπουργό Δικαιοσύνης Μπόντι να διεξαγάγει διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα για τον τρόπο που λειτούργησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε ακατάλληλη ανταλλαγή ή συζήτηση τέτοιων πληροφοριών», προστίθεται στην επιστολή.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πιστεύει ότι Γκάμπαρντ και Ράτκλιφ με τις απαντήσεις τους χθες στην Επιτροπή στο Κογκρέσο αναφορικά με την υπόθεση, είπαν ψέματα. Και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ζήτησαν έρευνα για αυτήν την υπόθεση διαρροής στο Signal και ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση Τραμπ.
Η αποκάλυψη του Atlantic
Το Atlantic αποκαλύπτει τι ακριβώς συζητήθηκε σε ένα τσατ, μιας πλατφόρμας από τους κορυφαίους συνεργάτες του Τραμπ, σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις: «Αυτές οι δηλώσεις μας έφεραν αντιμέτωπους με ένα δίλημμα. Στην αρχική ιστορία του The Atlantic σχετικά με τη συνομιλία στο Signal –τη “μικρή ομάδα PC Houthi”, όπως ονομάστηκε από τον Γουόλτς– αποκρύψαμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων που βρήκαμε σε ορισμένα κείμενα. Κατά γενικό κανόνα, δεν δημοσιεύουμε πληροφορίες σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να χαρακτηρίσουμε τη φύση των πληροφοριών που μοιράζονται, όχι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις».
Όμως, όπως αναφέρουν: «Οι δηλώσεις των Χέγκσεθ, Gabbard, Ratcliffe και Τραμπ –σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων ότι λέμε ψέματα για το περιεχόμενο των μηνυμάτων του Signal– μας οδήγησαν να πιστέψουμε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν τα κείμενα για να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα. Υπάρχει σαφές δημόσιο ενδιαφέρον για την αποκάλυψη του είδους των πληροφοριών που οι σύμβουλοι του Τραμπ συμπεριέλαβαν σε μη ασφαλή κανάλια επικοινωνίας, ειδικά επειδή ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των μηνυμάτων που μοιράστηκαν».
Και συνεχίζουν: «Οι ειδήμονες μας έχουν πει επανειλημμένα ότι η χρήση μιας συνομιλίας μέσω Signal για τέτοιες ευαίσθητες συζητήσεις αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Για παράδειγμα, ο Γκόλντμπεργκ έλαβε πληροφορίες για τις επιθέσεις δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του βομβαρδισμού των θέσεων των Χούθι. Εάν αυτές οι πληροφορίες –ιδιαίτερα οι ακριβείς ώρες που τα αμερικανικά αεροσκάφη απογειώνονταν για την Υεμένη– είχαν πέσει σε λάθος χέρια σε αυτό το κρίσιμο δίωρο, οι Αμερικανοί πιλότοι και άλλο αμερικανικό προσωπικό θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι κανονικά θα αντιμετώπιζαν».
Τί υποστηρίζει ο Τραμπ
Συνεχίζει το περιοδικό: «Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα δεν ήταν απόρρητες –όπως θα ήταν συνήθως– αν και ο πρόεδρος δεν εξήγησε πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Χθες, ρωτήσαμε αξιωματούχους σε όλη την κυβέρνηση αν είχαν αντίρρηση να δημοσιεύσουμε τα πλήρη κείμενα. Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας και τον Λευκό Οίκο, γράψαμε, εν μέρει: “Υπό το φως των δηλώσεων σήμερα από πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ότι οι πληροφορίες στην αλυσίδα Signal σχετικά με την επίθεση των Χούτι δεν είναι απόρρητες. Και ότι δεν περιέχει “πολεμικά σχέδια”.
»Στα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από το The Atlantic δεν δόθηκε καμία απάντηση και μόνο αργά χθες (25/03/25), η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt έστειλε μια απάντηση μέσω email: “Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, δεν υπήρχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην ομαδική συνομιλία. Ωστόσο, όπως εξέφρασαν σήμερα τόσο ο Διευθυντής της CIA όσο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αυτό δεν σημαίνει ότι ενθαρρύνουμε τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας. Επρόκειτο να είναι μια εσωτερική και ιδιωτική συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμων ανώτερων υπαλλήλων και συζητήθηκαν ευαίσθητες πληροφορίες. Έτσι, για αυτόν τον λόγο [sic] – ναι, αντιτιθέμεθα στην δημοσιοποίηση”», αναφέρει.
Επίσης όπως γράφει το άρθρο: «Ένας εκπρόσωπος της CIA μας ζήτησε να αποκρύψουμε το όνομα του αρχηγού του προσωπικού του John Ratcliffe, το οποίο ο Ratcliffe είχε μοιραστεί στην αλυσίδα Signal, επειδή οι αξιωματικοί πληροφοριών της CIA παραδοσιακά δεν αναγνωρίζονται δημόσια. Ο Ratcliffe είχε καταθέσει νωρίτερα χθες ότι ο αξιωματικός δεν είναι μυστικός και είπε ότι ήταν «απολύτως κατάλληλο» να μοιραστεί το όνομά τους στη συνομιλία Signal. Θα συνεχίσουμε να αποκρύπτουμε το όνομα του αξιωματικού».
Οργή των ΗΠΑ κατά Ευρώπης
Όμως, ο συγκεκριμένος διάλογος έχει ιδιαίτερη σημασία και γιατί επιβεβαίωσε όσα ήδη ήταν γνωστά: Την απογοήτευση και την οργή των ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Ο αντιπρόεδρος Βανς, ο υπουργός Άμυνας και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ μίλησαν με σκληρά λόγια για την Ευρώπη και τα όσα είπαν έφτασαν στα αυτιά του δημοσιογράφου που συμπεριλήφθηκε κατά λάθος στην άκρως απόρρητη συνομιλία.
Τα συναισθήματά τους ήταν μάλιστα τόσο έντονα, που ο Βανς πρότεινε ακόμη και να μην πραγματοποιηθεί η επίθεση κατά των Χούθι, γιατί αυτή θα βοηθούσε περισσότερο τις ευρωπαϊκές οικονομίες και λιγότερο την αμερικανική! «Νομίζω ότι κάνουμε λάθος» έγραψε ο Βανς. Και συνέχισε: «Το 3% του αμερικανικού εμπορίου διέρχεται του Σουέζ (σ.σ. της διώρυγας). Και περνάει το 40% του ευρωπαϊκού εμπορίου… Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος γνωρίζει πόσο ασυνεπές είναι αυτό με το μήνυμα που στέλνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη». Λίγο αργότερα, έγραψε επίσης: «Μισώ που διασώζουμε ξανά την Ευρώπη».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ, που πλέον βρίσκεται σε δεινή θέση αφού ασκούνται πιέσεις να παραιτηθεί μετά τον σάλο, επιχειρηματολόγησε υπέρ του στρατιωτικού χτυπήματος κατά των Χούθι, αλλά είπε στον Βανς ότι συμμερίζεται την απέχθειά του για τo ότι οι ΗΠΑ θα βγάλουν ξανά το… φίδι από την τρύπα για την Ευρώπη. «Είναι αξιοθρήνητο» τόνισε χαρακτηριστικά. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση κατέληξαν, λίγο αργότερα, σε ένα συμβιβασμό: Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επίθεση αλλά θα στείλουν… λογαριασμό στους Ευρωπαίους!
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς, γράφει ότι μετά από αίτημα του προέδρου Τραμπ γίνεται συζήτηση με τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών για να αποσαφηνιστεί το κόστος της επίθεσης και να επιβαρυνθούν μερικώς και οι Ευρωπαίοι. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επαναλαμβάνουν τις θέσεις του Αμερικανού προέδρου για ζητήματα, όπως οι δαπάνες του ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η ανάγκη η Γηραιά Ήπειρος να αναλάβει μόνη της την ασφάλειά της. Το αμερικανικό μέσο τονίζει ότι πρωτεργάτης της προσπάθειας ήταν ο Βανς, ωστόσο και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι στήριζαν τα λεγόμενά του.
Ο διάλογος
Αναφέρει ότι «μεγάλο μέρος της συζήτησης στη “μικρή ομάδα Houthi PC” αφορούσε το χρονοδιάγραμμα και το σκεπτικό των επιθέσεων στους Χούθι και περιείχε παρατηρήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τις υποτιθέμενες ελλείψεις των Ευρωπαίων συμμάχων της Αμερικής. Αλλά την ημέρα της επίθεσης (το Σάββατο 15 Μαρτίου) η συζήτηση στράφηκε προς την επιχειρησιακή» και αποκαλύπτει τον διάλογο:
Στις 11:44 π.μ. ανατολική ώρα, ο Χέγκσεθ δημοσίευσε στη συνομιλία, με κεφαλαία, “TEAM UPDATE:” Το κείμενο κάτω από αυτό έγραφε: «Ο καιρός είναι ΕΥΝΟΪΚΟΣ. Μόλις επιβεβαιώθηκε w/CENTCOM* είμαστε λίγο πριν την έναρξη της αποστολής».
Το κείμενο του Χέγκσεθ συνεχίζει:
“1215et: Απογείωση F-18 (1ο χτύπημα)”
“1345: Ετοιμότητα για το πρώτο χτύπημα (Ο στόχος ο τρομοκράτης είναι στη γνωστή τοποθεσία του, οπότε ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ!
Συνεχίζει το περιοδικό «ας σταματήσουμε εδώ για λίγο για να υπογραμμίσουμε ένα σημείο. Αυτό το μήνυμα δείχνει ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα σε μια ομάδα που περιλάμβανε έναν αριθμό τηλεφώνου άγνωστο σε αυτόν (το κινητό τηλέφωνο του Goldberg) στις 11:44 π.μ. Αυτό συνέβη 31 λεπτά πριν από την απογείωση των πρώτων πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και δύο ώρες και ένα λεπτό πριν από την έναρξη μιας περιόδου κατά την οποία ένας πρωταρχικός στόχος, ο “τρομοκρατης-στόχος”, αναμενόταν να σκοτωθεί από αυτά τα αμερικανικά αεροσκάφη. Εάν αυτό το κείμενο είχε ληφθεί από κάποιον εχθρικό προς τα αμερικανικά συμφέροντα –ή κάποιον απλώς αδιάκριτο, και με πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– οι Χούθι θα είχαν χρόνο να προετοιμαστούν γι’ αυτό που προοριζόταν να είναι μια αιφνιδιαστική επίθεση στα οχυρά τους. Οι συνέπειες για τους Αμερικανούς πιλότους θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές».
Το περιοδικό συνεχίζει με το κείμενο του Χέγκσεθ:
“1410: Απογείωση περισσότερων F-18 (2ο χτύπημα)”
“1415: Τα drones έτοιμα για τον στόχο (Τότε είναι που θα πέσουν σίγουρα οι πρώτες βόμβες)
“1536 F-18 Ξεκινά η δεύτερη φάση – επίσης, εκτοξεύονται τα πρώτα Tomahawks.”
“Αυτή τη στιγμή είμαστε καθαροί στο OPSEC” – δηλαδή, επιχειρησιακή ασφάλεια.
«Ο Θεός να φυλάει τους πολεμιστές μας».
Λίγο αργότερα, ο αντιπρόεδρος J.D. Vance έστειλε μήνυμα στην ομάδα: «Θα προσευχηθώ για τη νίκη».
Πληροφορίες για την επίθεση
Καταλήγει το περιοδικό: «Στις 1:48 μ.μ., ο Μάικ Γουόλτς έστειλε το ακόλουθο κείμενο, που περιείχε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις συνθήκες σε ένα σημείο επίθεσης, προφανώς στη Sanaa(Υεμένη): “VP. Το κτίριο κατέρρευσε. Είχα πολλαπλά θετικά αναγνωριστικά. Πιτ, Κουρίλα, IC, καταπληκτική δουλειά.” Ο Γουόλτς αναφερόταν εδώ στον υπουργό Άμυνας Χέγκσεθ. Έξι λεπτά αργότερα, ο αντιπρόεδρος, προφανώς μπερδεμένος από το μήνυμα του Γουόλτς, έγραψε: “Τι;”. Στις 2 μ.μ., ο Γουόλτς απάντησε: “Πληκτρολογώντας πολύ γρήγορα. Ο πρώτος στόχος –ο κορυφαίος πύραυλος τους– είχαμε θετική αναγνώριση που τον έδειχνε να μπαίνει στο κτίριο της φίλης του και τώρα έχει καταρρεύσει.
Ο Βανς απάντησε ένα λεπτό αργότερα: “Εξαιρετικά”. Τριάντα πέντε λεπτά μετά από αυτό, ο Ράτκλιφ, ο διευθυντής της CIA, έγραψε: “Μια καλή αρχή”, την οποία ο Γουόλτς ακολούθησε με ένα κείμενο που περιείχε ένα emoji γροθιάς, ένα emoji αμερικανικής σημαίας και ένα emoji φωτιάς. Το υπουργείο Υγείας της Υεμένης που διοικείται από τους Χούθι ανέφερε ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, αριθμός που δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί προστέθηκε ένας δημοσιογράφος στην ανταλλαγή μηνυμάτων. Ο Γουόλτς, ο οποίος κάλεσε τον Goldberg στη συνομιλία Signal, δήλωσε χθες ότι ερευνούσε “πώς στο καλό μπήκε σε αυτό το τσατ”» καταλήγει το Atlantic.
*Η Centcom, ή Κεντρική Διοίκηση, είναι η μάχιμη διοίκηση του στρατού για τη Μέση Ανατολή.
Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση Τραμπ
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Γουόλτς, δήλωσε ότι αναλαμβάνει «πλήρως την ευθύνη» για την ομαδική συνομιλία ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης, στην οποία συμπεριλήφθηκε κατά λάθος ο δημοσιογράφος. «Είναι ντροπιαστικό, ναι. Θα βρούμε την άκρη», δήλωσε ο Γουόλτς, προσθέτοντας ότι συμβουλεύεται τον Ίλον Μασκ: «Έχουμε τα καλύτερα μυαλά που εξετάζουν πώς συνέβη αυτό»
Ερωτηθείς για το «ποιος υπάλληλος είναι υπεύθυνος» για την προσθήκη του Γκόλντμπεργκ στην ομαδική συζήτηση στο Signal, ο Γουόλτς απάντησε: «Δεν ήταν υπεύθυνος κάποιος υπάλληλος. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εγώ δημιούργησα την ομάδα. Η δουλειά μου είναι να διασφαλίζω ότι όλα είναι συντονισμένα».
Όταν παρουσιαστής του Fox ρώτησε πώς ο αριθμός του Γκόλντμπεργκ κατέληξε στην ομάδα, ο Γουόλτς απάντησε: «Είχατε ποτέ την επαφή κάποιου που δείχνει το όνομά του και μετά όμως έχετε τον αριθμό κάποιου άλλου εκεί; … Φυσικά και δεν είδα τον αποτυχημένο στην ομάδα. Έμοιαζε με κάποιον άλλο. Το αν το έκανε σκόπιμα ή συνέβη με κάποιο άλλο τεχνικό μέσο είναι κάτι που προσπαθούμε να καταλάβουμε».
Η υπόθεση πυροδότησε αντιδράσεις στο Κογκρέσο, με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να ζητούν εξηγήσεις, έρευνα, ακόμη και παραίτηση του Χέγκσεθ. Σύμφωνα με ειδικούς και πρώην αξιωματούχους ασφαλείας, η χρήση της εφαρμογής Signal – αν και κρυπτογραφημένη – δεν πληροί τις προδιαγραφές για ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, ακόμη και όταν πρόκειται για «ευαίσθητες αλλά μη διαβαθμισμένες» πληροφορίες (SBU). «Αν αυτό το περιστατικό παρουσιαζόταν σε σεμινάριο για την επιχειρησιακή ασφάλεια, το κοινό θα γελούσε από την απίστευτη αφέλεια», σχολίασε πρώην ανώτερος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας, σύμφωνα με την Washington Post.
Ο υπουργός Άμυνας και μέλη της ομάδας του έχουν πρόσβαση σε χώρους ασφαλούς επικοινωνίας (SCIF) ακόμη και κατά τη διάρκεια ταξιδιών – κάτι που καθιστά αδικαιολόγητη τη χρήση ανοιχτών ψηφιακών καναλιών για στρατιωτικό σχεδιασμό. Ο βουλευτής Ρούμπεν Γκαλέγκο, πρώην πεζοναύτης, δήλωσε στο CNN πως αν είχε κάνει κάτι παρόμοιο σε ενεργό υπηρεσία, θα είχε οδηγηθεί στο στρατοδικείο, ενώ χαρακτήρισε τον Χέγκσεθ «ανεπαρκή και επικίνδυνο». «Πρόκειται για ένα λάθος που υπό οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα οδηγούσε τον υπουργό Άμυνας σε παραίτηση. … Τι λέει αυτό στους συμμάχους μας; Τι λέει στους εχθρούς μας;»
Αλλά και Ρεπουμπλικάνοι όπως ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ και ο πρώην στρατηγός της Αεροπορίας Ντον Μπέικον δήλωσαν πως το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί, επισημαίνοντας ότι Ρωσία και Κίνα ενδεχομένως να παρακολούθησαν το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να μην κάνει κάποιο σχόλιο για τον Χέγκσεθ, αποκαλώντας ωστόσο τον Γκόλντμπεργκ «αχρείο» και δηλώνοντας στήριξη στον Γουόλτς λέγοντας ότι είναι «καλός άνθρωπος και ότι πήρε το μάθημά του». Η σιωπή του για τον υπουργό Άμυνας, ωστόσο, θεωρήθηκε ενδεικτική της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και θα εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον σε θέματα πληροφοριών και άμυνας, διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, σχολιάζοντας το γεγονός.