ΑΝΑΛΥΣΗ

“Σκηνικό Αιγαίου” στη Κίτρινη Θάλασσα μεταξύ Κίνας και Νότιας Κορέας

Σκηνικό Αιγαίου στη Κίτρινη Θάλασσα μεταξύ Κίνας και Νότιας Κορέας, Σταύρος Μαλαγκονιάρης
EPA/FRANCIS R. MALASIG

“Σκηνικό Αιγαίου” στήνεται σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας μεταξύ Κίνας και Κορέας με τα δύο κράτη να επιδιώκουν να κατοχυρώσουν δικαιώματα στην χαρακτηρισμένη ως «Προσωρινή Θαλάσσια Ζώνη», όπου οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών επικαλύπτονται.

Τον τελευταίο μήνα υπάρχει μια κλιμακούμενη ένταση με τη Σεούλ να κατηγορεί την Κίνα ότι τοποθετώντας στην αμφισβητούμενη περιοχή μεγάλες μεταλλικές κατασκευές χρησιμοποιεί την τακτική της “γκρίζας ζώνης” για να θέσει τις βάσεις για μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις. Από την πλευρά της η Κίνα υποστηρίζει ότι οι κατασκευές που έχουν τοποθετηθεί είναι εξοπλισμός ιχθυοκαλλιέργειας, με την Πρεσβεία της στη Σεούλ να εκδίδει, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωση με την οποία να συνιστά ηρεμία και συνεργασία, καλώντας την κυβέρνηση της Κορέας να μην «πολιτικοποιεί το θέμα».

Οι αμφισβητούμενες περιοχές της θαλάσσιας λεκάνης που βρίσκεται βόρεια και δυτικά από την Κίνα και ανατολικά από τη χερσόνησο της Κορέας, γνωστή ως Κίτρινη Θάλασσα ή- κατά τους κορεάτες- Δυτική Θάλασσα, βάσει διμερούς συμφωνίας που έχει γίνει από το 2001, ορίστηκαν ως «Προσωρινή Θαλάσσια Ζώνη» Κίνας-Κορέας για την από κοινού διαχείριση των επικαλυπτόμενων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ).

Η Κίνα θέλει να επιβάλει “γκρίζες ζώνες”

Η συμφωνία αναγνωρίζει κοινά αλιευτικά δικαιώματα στην περιοχή αλλά απαγορεύει μονομερείς δραστηριότητες πέρα από την αλιεία και τη ναυσιπλοΐα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κορεατικά μέσα ενημέρωσης, η Κίνα άρχισε να εγκαθιστά σε αυτή την περιοχή από το 2018 πολλές μεγάλες μεταλλικές κατασκευές, με ύψος και πλάτος μεγαλύτερο των 70 μέτρων. Η Κίνα επιμένει ότι οι εγκαταστάσεις προορίζονται για σκοπούς υδατοκαλλιέργειας και μάλιστα πέρυσι τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν πολλές φορές την επιτυχία των εργασιών εκτροφής σολομού στις πλατφόρμες “Shenlan No. 1 και No. 2”.

Όμως, το τελευταίο διάστημα η Σεούλ εκφράζει φόβους ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τακτικές της “γκρίζας ζώνης” για να επεκτείνει τη θαλάσσια κυριαρχία της, όπως έκανε όταν κατασκεύαζε τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο διεκδικεί εκτάσεις από άλλα κράτη. Μάλιστα, ίσως και κάτω από το πρίσμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας, η Σεούλ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Έτσι, εστάλη ερευνητικό σκάφος για να εξετάσει τις κινεζικές κατασκευές αλλά μπλοκαρίστηκε από πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής και λαστιχένιες βάρκες που μετέφεραν πολίτες, σύμφωνα με αναφορές νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης. Στην περιοχή κατέφθασε και η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή και παρέμεινε στην περιοχή για ένα δίωρο πριν επιστρέψουν στις βάσεις τους. Μόλις την περασμένη Τρίτη 18/3 βουλευτές από το κυβερνόν Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας της Νότιας Κορέας χαρακτήρισαν την κινεζική παρουσία «άμεση πρόκληση για την ασφάλεια στη θάλασσα» και ζήτησαν μια πιο δυναμική απάντηση.

Η αντίδραση της Κορέας

Σε μια ανάλυση στην ηλεκτρονική έκδοση της The Korea Times εκφράζονται από Κορεάτες πανεπιστημιακούς διάφορες απόψεις για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν και όλοι συγκλίνουν στην διατύπωση ανησυχιών για τις επιδιώξεις του Πεκίνου. Ο Kim Doo-young, πρώην αναπληρωτής γραμματέας στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) υποστήριξε ότι «θα πρέπει να το μεταφέρουμε [το ζήτημα] στο διεθνές δικαστήριο όπως οι Φιλιππίνες ζήτησαν διεθνή διαιτησία το 2013».

«Θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε τη διευθέτηση διαφορών στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε ο ίδιος ενώ ο Nam Sung-wook, καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κορέας ήταν αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Χρειάζονται χρόνια για να παραπεμφθεί η υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο και δεν έχει νομικά δεσμευτική ισχύ. Η Κίνα απέρριψε την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και συνεχίζει να αγνοεί το ναυτικό δίκαιο. Επομένως, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε επιθετικά δομές όπως κάνει η Κίνα σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας», είπε ο καθηγητής.

Τελικά, φαίνεται ότι η Κορέα σε πρώτη φάση επέλεξε μια ανάλογη απάντηση και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters προχώρησε στην δημιουργία μιας σταθερής πλατφόρμας στην ίδια περιοχή για «περιβαλλοντική έρευνα». Την Τρίτη, το θέμα συζητήθηκε και στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Κορεάτικης Βουλής, όπου οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν βαθιά λύπη για τη μονομερή κίνηση της Κίνας να εγκαταστήσει τις μεταλλικές κατασκευές και προέτρεψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην υιοθέτηση ψηφίσματος που καλεί την Κίνα να σταματήσει τις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητές της στη Δυτική Θάλασσα. Είναι προφανές ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx