Πώς σχολίασαν τα τουρκικά ΜΜΕ την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ
01/04/2025
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, στις 30 Μαρτίου 2024, αποτέλεσε ένα σημαντικό διπλωματικό γεγονός, καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Κατά την παραμονή του στην Ιερουσαλήμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ (Isaac Herzog) και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Binyamin Netanyahu), εστιάζοντας σε ζητήματα διμερούς συνεργασίας, αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, η κάλυψη της επίσκεψης από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Ο κύριος λόγος για αυτό φαίνεται να είναι η 31η Μαρτίου, που σηματοδοτούσε την πρώτη ημέρα του Eid al-Fitr, της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, γεγονός που επηρεάζει την έκταση της κάλυψης διεθνών θεμάτων.
Ωστόσο, ορισμένες τουρκικές ειδησεογραφικές πηγές αναφέρθηκαν στην επίσκεψη, εστιάζοντας κυρίως στις διπλωματικές, αμυντικές και ενεργειακές διαστάσεις της συνάντησης, καθώς και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του πολέμου στη Γάζα.
Κρατικό πρακτορείο Anadolu: «Ο Έλληνας Π/Θ Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Herzog στην Ιερουσαλήμ»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ισαάκ Χέρτζογκ στην Ιερουσαλήμ, όπου συζήτησαν τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη στρατηγική σημασία της εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.
Το Anadolu στάθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, όπου ανέφερε:
«Η Ελλάδα ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των Ισραηλινών κρατουμένων στη Γάζα». «Υποστηρίζουμε την ανάγκη για νέα κατάπαυση του πυρός». Επιπλέον, το Anadolu σημείωσε ότι ο Χέρτζογκ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Το τουρκικό πρακτορείο ενημέρωσης παρέθεσε επίσης τη δημοσίευση του Ισραηλινού Προέδρου στο Twitter (Χ), όπου ανέφερε ότι Ισραήλ και Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι στη Μεσόγειο.
Αναπαραγωγή της είδησης:
Το δημοσίευμα του Anadolu αναπαράχθηκε αυτούσια από πολλές τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων:
- Sozcu (αντιπολιτευόμενο, κεμαλικό μέσο ενημέρωσης)
- HaberTürk (κεντρώο-ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης)
- Ekonomim (οικονομικό μέσο ενημέρωσης)
- DHA (ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων με έδρα την Κωνσταντινούπολη)
Στη δεύτερη ανταπόκριση του Anadolu, δόθηκε έμφαση στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σημειώθηκε ότι η συνάντηση ξεκίνησε σε διμερές επίπεδο και αργότερα επεκτάθηκε σε ευρύτερες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών.
Το Anadolu ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα εξής ζητήματα:
- Διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ.
- Περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Θέματα ασφάλειας που αφορούν το Ισραήλ, την Ελλάδα, αλλά και τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.
- Την κατάσταση στον Νότιο Λίβανο και τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
- Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Το Anadolu αναφέρθηκε στη δήλωση του Netanyahu ότι: «Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα» και ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς επενδυτές για την Ελλάδα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ δεν αποτέλεσε κεντρικό θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που οφείλεται:
- Στην αργία του Eid al-Fitr, που περιόρισε τη δημοσιογραφική κάλυψη.
- Στην εστίαση των τουρκικών ΜΜΕ σε εσωτερικά πολιτικά και εκλογικά θέματα.
- Στη σχετικά προβλέψιμη ατζέντα της επίσκεψης, η οποία δεν περιείχε αιφνιδιαστικές εξελίξεις.
Ωστόσο, τα σημεία που έλαβαν κάλυψη αφορούσαν:
- Τη γεωπολιτική σημασία της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας.
- Την ενεργειακή και αμυντική συνεργασία.
- Την ελληνική στάση απέναντι στη Γάζα.