Αγορά ακινήτων: Ελλάδα και Ντουμπάι στην κορυφή των Τούρκων επενδυτών
03/04/2025
Αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τη χρυσή βίζα, οι Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα κυρίως από το Ντουμπάι και την Ελλάδα.
Πέρυσι, οι Τούρκοι ξόδεψαν 2,513 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό, με τα περισσότερα ακίνητα να αγοράζονται από την Ελλάδα και το Ντουμπάι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) για το ισοζύγιο πληρωμών, το ποσό που πλήρωσαν οι Τούρκοι για αγορά ακινήτων στο εξωτερικό το 2024 αυξήθηκε κατά 20,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και έφτασε τα 2,513 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό ανήλθε σε 144 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του νέου έτους.
Αυξήθηκαν οι αγορές για τη χρυσή βίζα
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εξαγωγέων Υπηρεσιών Ακινήτων (GİGDER), Μπαϊράμ Τεκτσέ, υπενθύμισε ότι πριν από 5-10 χρόνια, οι ετήσιες αγορές ακινήτων στο εξωτερικό από Τούρκους ανέρχονταν περίπου σε 130 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό αυξήθηκε κατακόρυφα. Εξηγώντας τους λόγους για την αύξηση της ζήτησης, ο Τεκτσέ ανέφερε τα εξής:
“Η κυριότερη αιτία για την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό είναι η επιθυμία να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα (golden visa) και να ταξιδεύουν ελεύθερα. Οι Τούρκοι αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα στη Δύση, ιδιαίτερα στο Ντουμπάι και στην Ελλάδα. Ο κυριότερος λόγος για την προτίμηση της Ελλάδας είναι ότι με μια επένδυση 250.000 ευρώ, ο αγοραστής έχει πρόσβαση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πολιτικά, τα προγράμματα βίζας κατευθύνονται σε χώρες που έχουν ανάγκη από επενδύσεις. Για παράδειγμα, η Ισπανία και η Πορτογαλία προτιμούνταν παλαιότερα, αλλά τώρα οι προγράμματα βίζας έχουν κλείσει και στη θέση τους η Ουγγαρία άνοιξε πρόγραμμα χρυσής βίζας με 250.000 ευρώ.”
Ο Τεκτέ ανέφερε επίσης ότι η δεύτερη αιτία είναι η τάση των επενδυτών που αγοράζουν σπίτια για να τα νοικιάσουν, καθώς οι τελευταίες εντάσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών στην Τουρκία οδηγούν πολλούς να στραφούν στο εξωτερικό.
“Χρειάζονται φιλικά προς τους επενδυτές προγράμματα βίζας”
Ο Τεκτέ ανέφερε ότι ενώ η απόκτηση ακινήτων από διεθνείς επενδυτές στην Τουρκία μειώνεται, η ζήτηση από εγχώριους επενδυτές για αγορές στο εξωτερικό αυξάνεται, και είπε: “Για να ανατραπεί αυτή η τάση, πρέπει να διευκολυνθεί η διαδικασία απόκτησης άδειας διαμονής, ηλεκτρικής και υδάτινης σύνδεσης για τους διεθνείς επενδυτές, να αφιερωθούν περισσότερα κονδύλια στην προώθηση της Τουρκίας στο εξωτερικό και να δημιουργηθούν φιλικά προς τους επενδυτές προγράμματα βίζας.”
Ο Τεκτσέ πρόσθεσε ότι τα ακίνητα στο εξωτερικό συνήθως ξεκινούν από 300.000 δολάρια, ενώ οι Τούρκοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 500.000 δολάρια για ένα ακίνητο. Η σημαντικότερη παράμετρος για τους αγοραστές είναι η δυνατότητα του ακινήτου να παράγει εισόδημα από ενοίκιο.
Είμαστε 7οι στη λίστα των χωρών που αγοράζουν ακίνητα στο Ντουμπάι
Ο CEO της Parcel Estates, Özden Çimen, δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρέφονται στο Ντουμπάι για επενδύσεις σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι η υψηλή απόδοση ενοικίων και τα φορολογικά πλεονεκτήματα κάνουν την περιοχή ελκυστική τόσο για μεμονωμένους όσο και για εταιρικούς επενδυτές. Σύμφωνα με τον Çimen, οι Τούρκοι βρίσκονται στην 7η θέση μεταξύ των χωρών που αγοράζουν ακίνητα στο Ντουμπάι, μετά την Ινδία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ. “Πιστεύω ότι το 2025 θα μπούμε στην πεντάδα των χωρών που αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα στο Ντουμπάι”, είπε.
Ο Çimen εκτίμησε ότι οι επενδύσεις του 2025 στο Ντουμπάι θα αποφέρουν πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια από ενοίκια και πρόσθεσε ότι όχι μόνο μεμονωμένοι επενδυτές, αλλά και τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετέχουν σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως το μετρό, οι αυτοκινητόδρομοι και τα κατοικίες. “Ιδιαίτερα στο έργο επέκτασης του μετρό του Ντουμπάι, οι τουρκικές εταιρείες έχουν σημαντικούς ρόλους”, κατέληξε.