Πέννες al Vesuvio
06/04/2025
Η συγκεκριμένη συνταγή βασίζεται στην ναπολιτάνικη σάλτσα Βεζούβιου, μόνο που στην περίπτωσή μας θα αφαιρέσουμε το κρεμμύδι, αντικαθιστώντας το με σκόρδο. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα πικάντικο και νόστιμο, καλοδεμένο φαγητό, το οποίο να τρώγεται ευχάριστα μετά τον φούρνο, αλλά και ως κρύο καλοκαιρινό πιάτο ζυμαρικών.
Προεργασία: Βράζουμε τις πέννες για οκτώ λεπτά μέχρι να γίνουν αλ ντέντε.
Παρασκευή της σάλτσας: Τσιγαρίζουμε το σκόρδο (όσο θέλουμε) σε ελαιόλαδο ή βούτυρο. Πριν καεί το λάδι και το σκόρδο, ρίχνουμε ντοματάκια κομμένα στα τέσσερα, τρίβουμε χοντρό αλάτι, προσθέτουμε αποξηραμένο βασιλικό και τριμμένο μαύρο πιπέρι.
Ανακατεύουμε ευγενικά με ξύλινο σκεύος και, όταν αρχίσει να βγάζει τις πρώτες φουσκάλες, ρίχνουμε τρεις κουταλιές της σούπας πελτέ, μία με νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά ή μία κουταλιά του γλυκού κόκκινο πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε μέχρι να ξαναεμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες και απομακρύνουμε από τη φωτιά. Κρατάμε στην άκρη μία κούπα σάλτσας για αργότερα.
Τελική σύνθεση: Απλώνουμε τις βρασμένες πέννες στο ταψί, στο οποίο έχουμε απλώσει με πινέλο λάδι ομοιόμορφα παντού. Αφού απλώσουμε τις πέννες, ρίχνουμε τη σάλτσα ομοιόμορφα στο ταψί. Δεν ανακατεύουμε τις πέννες με τη σάλτσα, αλλά αφήνουμε τον φούρνο να κάνει το έργο του. Απλώνουμε πάνω από τις πέννες με τη σάλτσα όση γραβιέρα ή πεκορίνο θέλουμε, το οποίο θα λειτουργήσει ως συγκολλητικό υλικό στο δέσιμο του φαγητού.
Πρώτο ψήσιμο με την πρώτη στρώση πεκορίνο: Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 250 βαθμούς, βάζουμε στη μεσαία θέση το ταψί ή το πυρέξ και το αφήνουμε μέχρι να δούμε το τυρί να λιώνει και να εμφανίζει τα πρώτα “καψαλίσματα”, συνήθως στις άκρες.
Δεύτερο ψήσιμο με την πρώτη στρώση μοτσαρέλας: Όταν λιώσει το τυρί, βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο και προσθέτουμε 8 μπάλες βουβαλίσιας μοτσαρέλας: 3 μπάλες δεξιά, 3 αριστερά και 2 στο κέντρο. Πασπαλίζουμε με αποξηραμένο βασιλικό (όχι φρέσκο), τριμμένο πιπέρι και προσεκτικά αδειάζουμε ομοιόμορφα πάνω από τη μοτσαρέλα την υπόλοιπη σάλτσα. Ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να παρατηρήσουμε τη σάλτσα να βγάζει φουσκάλες.
Αφού σερβίρουμε, προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα. Ιδανικά συνοδεύεται με κόκκινο κρασί.