ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τη Ρωσία κατηγορούν Κίεβο-ΕΕ για το μακελειό στο Σούμι – Ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ

Τη Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για το μακελειό στο Σούμι – Συνάντηση στην Τουρκία για την Μαύρη Θάλασσα
EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τουλάχιστον 32 νεκροί και πάνω από 80 τραυματίες από επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην καρδιά της πόλης Σούμι στα βόρεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας. Το Κίεβο αποδίδει την επίθεση στην Μόσχα, που μέχρι στιγμής, δεν έχει σχολιάσει το πλήγμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την επίθεση στο Σούμι, που είναι μία από τις θανατηφόρες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας τη φετινή χρονιά. Όπως προαναφέρθηκε, κατηγορεί την Ρωσία. Ο Ζελένσκι κάλεσε για μία σκληρή διεθνή αντίδραση κατά της Μόσχας, την στιγμή που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.

“Μόνο παλιάνθρωποι μπορούν να δράσουν με αυτό τον τρόπο, αφαιρώντας τη ζωή καθημερινών ανθρώπων”, ανέφερε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με ένα ανατριχιαστικό βίντεο με πτώματα στο έδαφος, ένα κατεστραμμένο λεωφορείο και καμμένα αυτοκίνητα στη μέση ενός κεντρικού δρόμου.

 

Για ακόμη ένα «φρικτό» παράδειγμα της εντατικοποίησης των ρωσικών επιθέσεων, τη στιγμή που η Ουκρανία έχει αποδεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, κάνει λόγο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας. «Σπαρακτικές οι σκηνές από το Σούμι σήμερα το πρωί, καθώς οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για την Κυριακή των Βαΐων μόνο και μόνο για να συναντήσουν ρωσικούς πυραύλους. Φρικτό παράδειγμα της εντατικοποίησης των επιθέσεων από τη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία έχει αποδεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Οι σκέψεις μου είναι με τον ουκρανικό λαό σήμερα», δήλωσε.

“Εξοργισμένος” από την “εγκληματική” πυραυλική επίθεση στο κέντρο της πόλης Σούμι, δηλώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα. Με μήνυμά του στο «Χ», ο Αντόνιο Κόστα τονίζει ότι «η Ρωσία συνεχίζει την εκστρατεία της βίας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αυτός ο πόλεμος υπάρχει και διαρκεί μόνο επειδή η Ρωσία το επιλέγει». Τονίζει, επίσης, ότι «οι υπεύθυνοι για αυτές τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της βόρειας Ουκρανίας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη επιβολής μιας παύσης του πυρός από τη Ρωσία στην Ουκρανία, έγραψε σήμερα στο X ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν. “Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ρωσία μόνη της επιθυμεί αυτόν τον πόλεμο. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία μόνη της επιθυμεί να συνεχίσει με τον πόλεμο, δείχνοντας την περιφρόνηση της για την ανθρώπινη ζωή, το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ”, πρόσθεσε.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή της ανακοίνωση καταδίκασε απερίφραστα την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη Σούμι και αναφέρθηκε στις προσπάθειες, με στόχο την επικράτηση της ειρήνης. Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε: «Κατά την ιερή ημέρα της Κυριακής των Βαΐων, στη Σούμι πραγματοποιήθηκε μια ακόμη φρικιαστική και άνανδρη ρωσική επίθεση η οποία προκάλεσε, για μια ακόμη φορά, θύματα στον άμαχο πληθυσμό, μεταξύ των οποίων-δυστυχώς- υπάρχουν και παιδιά.

Καταδικάζω με αποφασιστικό τρόπο την απαράδεκτη αυτή βία, η οποία αντιβαίνει σε κάθε πραγματική ειρηνευτική προσπάθεια που προάγεται από τον πρόεδρο Τραμπ και υποστηρίζεται με πεποίθηση από την Ιταλία, μαζί με την Ευρώπη και τους υπόλοιπους διεθνείς εταίρους. Εκφράζω τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και σε ολόκληρο τον ουκρανικό λαό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να σταματήσουμε αυτή την βαρβαρότητα».

Τί είπε ο Τραμπ

«Φρικτό» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ το πυραυλικό πλήγμα. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατήγγειλε ρητώς τη Ρωσία. Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους: «Νομίζω ότι είναι φρικτό. Ενημερώθηκα πως έκαναν λάθος. Νομίζω όμως πως είναι φρικτό πράγμα».

Ερωτηθείς για το «λάθος» αυτό, ο κ. Τραμπ απάντησε «έκαναν λάθος (…) θα πρέπει να θέσετε το ερώτημα σε εκείνους», χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιους αναφερόταν. Νωρίτερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έκρινε πως ο βομβαρδισμός υπογραμμίζει πόσο απαραίτητο είναι να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για να τελειώσει ο πόλεμος, που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η πυραυλική επίθεση στη Σούμι συνιστά σαφή και βάναυση υπενθύμιση του λόγου για τον οποίο οι προσπάθειες του προέδρου Ντόναλντ με σκοπό (…) να τερματιστεί αυτός ο φρικτός πόλεμος καταγράφονται σε στιγμή κρίσιμης σημασίας», σημείωσε σε ανακοίνωσή Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Μπράιαν Χιουζ. Ούτε ο κ. Τραμπ, ούτε το ΣΕΑ του Λευκού Οίκου κατηγόρησαν με το όνομά της τη Ρωσία για το πυραυλικό πλήγμα, το οποίο προκάλεσε αγανάκτηση σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Επαφές για την Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συζητήσουν στην Τουρκία το θέμα της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, σε περίπτωση πιθανούς εκεχειρίας. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 15-16 Απριλίου, στο Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, μεταξύ 15 και 16 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθεί συνάντηση στο Αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, με θέμα την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από ενδεχόμενη εκεχειρία.

Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και στρατιωτικοί εκπρόσωποι από άλλες χώρες, θα εξεταστεί η θαλάσσια διάσταση στρατιωτικών σχεδιασμών που μπορούν να υλοποιηθούν για τη διατήρηση της ειρήνης στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ προχωρούν πολύ καλά, επισημαίνοντας ότι η ζημιά που έγινε στις σχέσεις με τη Μόσχα από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση ήταν σοβαρή. “Όλα εξελίσσονται πολύ καλά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στον δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν. “Είναι γεγονός ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων από το μηδέν είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή που απαιτεί εντατικές διπλωματικές κι άλλες προσπάθειες”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One ότι οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να πηγαίνουν καλά, αλλά «υπάρχει μία στιγμή κατά την οποία πρέπει είτε να υπογράψεις, είτε να σωπάσεις». Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης λέγοντας ότι πηγαίνουν «καλά»: «Τίποτα δεν έχει σημασία μέχρι να το πετύχεις, οπότε δεν μου αρέσει να μιλάω γι’ αυτό. Αλλά όλα πάνε καλά. Η κατάσταση στο Ιράν πηγαίνει αρκετά καλά, νομίζω», συμπλήρωσε.

Στο πολεμικό πεδίο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ρωσίας κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό F-16, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. To Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει άμεσα τη σχετική αναφορά. Επιπλέον, η Ουκρανία επιτέθηκε χθες δύο φορές κατά ρωσικών ενεργειακών εγκαταστάσεων μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα. Το Reuters δεν στάθηκε επίσης δυνατό να επιβεβαιώσει τις σχετικές αναφορές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν για την αναστολή των εκατέρωθεν επιθέσεων κατά ενεργειακών υποδομών τον προηγούμενο μήνα, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει η μία την άλλη, για την παραβίαση του μορατόριουμ που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

Προτάσεις για διχοτόμηση της Ουκρανιας

Την Παρασκευή, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο σχετικά με την αναζήτηση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία ο διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας με στόχο τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ενόψει μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου φάνηκε να έχει κολλήσει λόγω διαφωνιών, γύρω από τις προϋποθέσεις για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση του απεσταλμένου του Τραμπ για το Ουκρανικό είναι η μεταβίβαση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερα ο τερματισμός του πολέμου.

Ο δε αντιπρόσωπος του Τραμπ στην Ουκρανία, ο απόστρατος Κιθ Κέλογκ, πρότεινε σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα The Times, ένα σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας, λέγοντας πως  α μπορούσε να μοιάζει με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον ποταμό Δνείπερο.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ

Ο Τραμπ έχει δείξει σημάδια ότι χάνει την υπομονή του και έχει μιλήσει για την επιβολή δευτερογενών κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο εάν αισθανθεί ότι η Μόσχα καθυστερεί να προχωρήσει σε συμφωνία. Πάντως, χθες, Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επαίνεσε τον Τραμπ καθώς όπως είπε διαθέτει «καλύτερη κατανόηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία από οποιονδήποτε άλλο δυτικό ηγέτη.

«Όταν μιλάμε για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών οποιασδήποτε σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής σύγκρουσης, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα και να εδραιωθεί μακροχρόνια ειρήνη. Η εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στη νότια Τουρκία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο πρώτος και μέχρι στιγμής, νομίζω, σχεδόν ο μόνος μεταξύ των δυτικών ηγετών που επανειλημμένα δήλωσε ότι ήταν τεράστιο λάθος να βάλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Και αυτή είναι μία από τις βασικές αιτίες που αναφέραμε τόσες πολλές φορές».

Σχολιάζοντας μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για να σταματήσουν τα χτυπήματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της άλλης πλευράς, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα τηρεί τον λόγο της και κατηγόρησε το Κίεβο ότι πλήττει τις ρωσικές ενεργειακές υποδομές σχεδόν καθημερινά.

«Έδωσα στους συναδέλφους μας από την Τουρκία, στον (υπουργό Εξωτερικών) (Χακάν) Φιντάν, αυτό που δώσαμε στους Αμερικανούς, στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ – τον κατάλογο που απαριθμεί τις επιθέσεις της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων κατά των υποδομών ενέργειας της Ρωσίας». Η Ουκρανία έχει προβεί σε παρόμοιες κατηγορίες κατά της Ρωσίας από την έγκριση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ μορατόριουμ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx