Δένδιας: Θα εισηγηθώ την αγορά 4ης Belharra – Tί λένε τουρκικά ΜΜΕ για τους Exocet
14/04/2025
Μετά την συμφωνία για την απόκτηση 16 νέων αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου Exocet για τον εξοπλισμό των φρεγατών Belharra και των πυραυλακάτων του ελληνικού Στόλου, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην απόκτηση ακόμα ενός υπερσύγχρονου πολεμικού πλοίου. «Θα προτείνω στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ πάνω στην γαλλική φρεγάτα “Alsace”.
Πριν την συμφωνία για τους Exocet, ο Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει την Παρασκευή στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ότι οι διαπραγματεύσεις με την γαλλική πλευρά βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και ότι το κυριότερο ζήτημα είναι το τελικό κόστος της νέας φρεγάτας που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα. Είχε επισημάνει ότι «περιμένουμε μια φιλική χώρα και επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό».
Από ότι φαίνεται, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Δένδια και Λεκορνύ «άνοιξαν τον δρόμο» για να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία ώστε ο ελληνικός Στόλος να ενισχυθεί με ακόμα μια ψηφιακή φρεγάτα νέας γενιάς, συμπληρώνοντας το «καρέ» των Belharra, μαζί με τον «Κίμωνα», τον «Φορμίωνα», και το «Νέαρχο».
Σύμφωνα με την γαλλική πλευρά, το ελληνικό9 Πολεμικό Ναυτικό θα έχει παραλάβει και τα τρία πλοία εντός του 2026, τη φρεγάτα «Νέαρχος» περίπου στις αρχές του καλοκαιριού και τη φρεγάτα «Φορμίων» έως τα τέλη του έτους, ενώ η φρεγάτα «Κίμων» θα έρθει σε ελληνικά νερά εντός του 2025.
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Λεκορνί
«Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας. Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας. στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. «Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον Πρόεδρο Μακρόν. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε»” είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού «μεγάλης σημασίας επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε:
«Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe. Στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο Σεπαστιάν Λεκορνί τόνισε μεταξύ άλλων ότι «λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ποιότητα της συνεργασίας, επαγγελματικής αλλά και προσωπικής που διατηρείτε με τον Πρόεδρο Μακρόν, δεν χρειάζεστε υπουργούς για να υπάρξει πρόοδος και στις δύο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» και συμπλήρωσε:
«Σε κάθε περίπτωση, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση εργασίας σήμερα το πρωί με τον δικό σας υπουργό Άμυνας, εξετάσαμε προφανώς τα επιχειρησιακά ζητήματα, τις στάσεις. Σας ευχαριστώ για τον τρόπο που η Ελλάδα υποδέχθηκε τις στάσεις των πλοίων μας, σε μια χώρα όπου το Πολεμικό μας Ναυτικό κάνει περισσότερες στάσεις, συμπεριλαμβανομένου προφανώς του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της ομάδας συνοδείας».
Σημείωσε επίσης ότι κατά την συνάντηση του με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια συζητήσανε την κατάσταση στο Λίβανο, την κατάσταση στα Βαλκάνια, και στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιπρόσθετα, την ενίσχυση της άμυνας, μέσα και από τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας με διαφορετικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γύρω από το σχέδιο ReArm. «Και προκειμένου να διατηρηθεί μια συνέχεια στον ναυπηγικό- ναυτιλιακό κλάδο, γιατί προφανώς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα και ένας προνομιούχος εταίρος» κατέληξε ο κ. Λεκορνί.
Η συμφωνία για τους Exocet
Σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet υπέγραψαν προηγουμένως ο Έλληνας υπουργός Άμυνας με τον Γάλλο ομόλογο του, Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα.
Ό Έλληνας υπουργός Άμυνας ανέφερε με αφορμή την συμφωνία για τους Exocet: «Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη» κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια. «Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού», ανέφερε, μία έμμεση αναφορά για την Τουρκία.
Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor. Nα σημειωθεί πως τον περασμένο Ιανουάριο, ο Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει την «έντονη αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο πώληση πυραύλων ΜΕΤΕΟR στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία». Ο υπουργός Άμυνας είχε τονίσει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών».
O Γάλλος υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές από αγήματα, και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Δένδια, όπου συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις αλλά για τους πυραύλους Exocet.
Τουρκικά ΜΜΕ για τους Exocet
«Η Ελλάδα αγοράζει αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet από τη Γαλλία για να μπορεί να συμβαδίζει με την Τουρκία» αναφέρει ο τουρκικός σταθμός NTV. Αναφέρει «η Ελλάδα θα αγοράσει 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους από τη Γαλλία στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα. Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της “για να μπορεί να συμβαδίζει” με τη γειτονική της Τουρκία.
Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Παρισιού για την αγορά αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet από τη Γαλλία. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας και τον Γάλλο ομόλογο του, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα. Σήμερα το πρωί ο Lecornu επισκέφθηκε το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Γάλλος Υπουργός, ο οποίος έγινε δεκτός με τελετή από στρατιώτες, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Δένδια.
Η “Καθημερινή”, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Άμυνας έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία πρόκειται να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία δεν περιορίζονται στο διμερές πεδίο, αλλά επεκτείνονται και στον ευρύτερο στρατηγικό προσανατολισμό που ακολουθούν οι δύο χώρες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», αναφέρει σχετικά με τους Exocet.
«Γαλλία: Στη Μεσόγειο ο εταίρος μας είναι η Ελλάδα»: Sözcü
Όμως, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς και στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Γράφει η Sözcü: «Το Charles de Gaulle, το οποίο μεταφέρει 22 αεροσκάφη Rafale, καθώς και αναγνωριστικά και διασωστικά πλοία, έγινε δεκτό από Γάλλους και Έλληνες αξιωματούχους.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, μήκους 260 μέτρων, έφτασε στο Αιγαίο Πέλαγος. Το πλοίο έγινε δεκτό από αξιωματούχους της Διοίκησης των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων. “Βρισκόμαστε εδώ για να καταδείξουμε τη στρατηγική συνεργασία”, δήλωσε η Laurence Auer, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα. Δήλωσε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι σημαντική απέναντι στις “νέες απειλές” στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Ο καλύτερος εταίρος μας στη Μεσόγειο είναι η Ελλάδα”, δήλωσε ο Jacques Mallard, Ναύαρχος της Ομάδας Κρούσης του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου». Υπενθυμίζουν την δήλωση του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτριου Χούπη, που μίλησε επίσης για την Τουρκία στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε 5 λεπτά», είπε ο Χούπης, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «αποτελεί απειλή».
Γράφει για το ζήτημα η εφημερίδα Milat:
- Η Γαλλία μπορεί να επιχειρήσει να ασκήσει σκληρή διπλωματική και στρατιωτική πίεση κατά της Τουρκίας.
- Η Γαλλία βλέπει εδώ και καιρό την Τουρκία ως αντίπαλο σε θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.
- Θα μπορούσε να σχηματίσει ένα μπλοκ εντός της Ευρώπης εναντίον της Τουρκίας, συντασσόμενη με το Ισραήλ.
- Θα μπορούσε να λάβει σκληρότερη στάση κατά της Τουρκίας με την Ελλάδα, τη ‘Nότια Κύπρο’ και την Αίγυπτο.
- Θα μπορούσε να ενισχύσει τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις περιφερειακές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας.
Συμπέρασμα της είναι ότι, η Γαλλία μπορεί να υιοθετήσει μια πιο ανοιχτή στάση κατά της Τουρκίας και να γίνει μια από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες που υποστηρίζουν το Ισραήλ (σημ. SLpress το τουρκικό μέσο παραβλέπει την αντιπαράθεση Γαλλίας-Ισραήλ μετά την αναφορά του προέδρου Μακρόν ότι πρόκειται να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.
Τι λέει η Türkiye
Η εφημερίδα Türkiye μιλά για «χειρονομία έκπληξη από τη Γαλλία προς την Άγκυρα» και ότι «οι δημοσιογράφοι που είναι εχθρικοί προς την Τουρκία απομακρύνονται από τις εκδηλώσεις των μέσων ενημέρωσης». Γράφει συγκεκριμένα: «Η Γαλλία ενόψει των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο επανακαθορίζει την πορεία της.
Καθώς η κυβέρνηση του Παρισιού αποκαθιστά αθόρυβα τις σχέσεις με την Άγκυρα οι οποίες για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν απόμακρες, υπήρξε ο ισχυρισμός πως απομακρύνονται ορισμένοι δημοσιογράφοι που φημίζονται για την αντιτουρκική ρητορική τους από τις εκδηλώσεις των μέσων ενημέρωσης.
Μετά την ψυχρότητα που επικρατούσε μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας σε διπλωματικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε μια εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που κέντρισε την προσοχή. Η κυβέρνηση του Παρισιού δεν άκουσε τις εκκλήσεις της Ελλάδας για το μπλοκάρισμα των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor που σχεδιάζει να αγοράσει η Τουρκία.
Το Al-Monitor, το οποίο ανέλυσε το θέμα, ανέδειξε τη στάση της Γαλλίας με τίτλο “Η κυβέρνηση Macron επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις με την Τουρκία καθώς αλλάζουν οι δυναμικές στην Ανατολική Μεσόγειο”. Το Al-Monitor, παραθέτοντας εκτιμήσεις ειδικών, υποστήριξε ότι η αλλαγή αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της άμυνας, αλλά και πως σημαίνει και αλλαγή κατεύθυνσης στην περιφερειακή διπλωματία», αναφέρει.
Σύμφωνα δε με τον δημοσιογράφο Babak Taghvaee, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, την ώρα που επεκτείνει την αντι-ισραηλινή του γραμμή, έχει προχωρήσει σε αθόρυβη αλλά ουσιαστική προσέγγιση με την Τουρκία στις πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις της Ελλάδας, η Γαλλία δεν ανταποκρίθηκε θετικά για το μπλοκάρισμα των αιτημάτων της Τουρκίας για αγορά πυραύλων Meteor που σχεδιάζει να ενσωματώσει στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, επισημαίνει.
Δηλώνοντας ότι έχει διαπιστώσει αυτή την κατάσταση και αυτοπροσώπως, ο Taghvaee ανέφερε ότι η προσέγγιση της Γαλλίας με την Τουρκία έχει ενοχλήσει ορισμένους κύκλους. Όπως ανέφερε επειδή βλέπουν και τον ίδιο ως έναν από τους δημοσιογράφους που παίρνουν θέση κατά της Τουρκίας, τον απέκλεισαν από ορισμένες εκδηλώσεις των μέσων ενημέρωσης με την αιτιολογία ότι θα μπορούσε να βλάψει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας.
«Ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας, με απομάκρυναν από τις εκδηλώσεις των μέσων ενημέρωσης στις οποίες συμμετείχα, που είχαν ως θεματολογία την άμυνα και τη διπλωματία», δήλωσε ο Taghvaee, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση αυτή δείχνει ότι το Παρίσι κινείται σε μια νέα βάση επικοινωνίας με την Άγκυρα, ισχυρίζεται.
“Το ευρωπαϊκό μπλόκο”
Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, «η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon για να καλύψει αυτό το κενό μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση των F-16. Ωστόσο, το βέτο της Γερμανίας για το Eurofighter συνεχίζεται. Παρ’ όλα αυτά, η στάση της Γερμανίας έχει αλλάξει υπό την πίεση άλλων χωρών-παραγωγών, ιδίως του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Άγκυρα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόκτηση των πιο προηγμένων εκδόσεων του Eurofighter, των μοντέλων Tranche 4 και 5. Ωστόσο, η Τουρκία θέλει να αγοράσει αυτά τα αεροσκάφη με πυραύλους Meteor, προκειμένου να διατηρήσει την αεροπορική ισορροπία έναντι της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι τα μοντέλα Tranche 3 και άνω μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυραύλους Meteor είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν τις προτιμήσεις της Άγκυρας.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Meteor είναι ότι ο πιλότος μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον εχθρικών αεροσκαφών χωρίς να γίνει αντιληπτός, μειώνοντας σχεδόν στο μηδέν τις πιθανότητες διαφυγής για τον στόχο. Η εξασφάλιση πρόσβασης της Τουρκίας σε αυτόν τον πύραυλο, σύμφωνα με τους στόχους της να αυξήσει την αεροπορική της υπεροχή στο Αιγαίο, θα συνεχίσει να προκαλεί ανησυχίες στην Αθήνα», καταλήγουν.