Στο οικοτροφείο της Αγίας Βαρβάρας Μητσοτάκης και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στο οικοτροφείο της Αγίας Βαρβάρας Μητσοτάκης και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Φοιτητικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία Βαρβάρα, Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025. Στην επίσκεψή του τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την κεντρική πλατεία της περιοχής όπου μίλησε με πολίτες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το Φοιτητικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο φιλοξενούνται φοιτητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισκέφθηκαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επί της υποδοχής τους, ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, ενώ παρόντες ήταν οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιάννης Λοβέρδος, υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτές, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, και φοιτητές που διαμένουν στο Οικοτροφείο.

Ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι φοιτητές του Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με πρώτο τον πνευματικό τους Πατέρα, τον σεμνό και ταπεινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος πατέρα Ιερώνυμο, σας υποδέχονται σήμερα με τιμή, χαρά και συγκίνηση. Υποδέχονται τον ακούραστο πρωθυπουργό της Ελλάδος, συνοδευόμενο από την ερίτιμο υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, και καλούς συνεργάτες του. Η Εκκλησία της Ελλάδος αναζητούσε πάντοτε τον τρόπο με τον οποίο θα ενίσχυε το φιλανθρωπικό και ποιμαντικό της έργο, ιδιαίτερα μετά την ανακήρυξη και την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου αυτής. Αυτή η επιδίωξη της Ιεραρχίας έλαβε χώρα το έτος 1936, όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Αποστολική Διακονία, ως μια σαρκωμένη πλέον προσπάθεια που καλλιεργήθηκε με αγωνία και κόπο μέσα στον χρόνο μέχρι να λάβει αυτή τη μορφή, η οποία εξέφραζε την ποιμαντική εγρήγορση και την προφητική ανησυχία της Εκκλησίας μέσα από την κατήχηση, τη μαρτυρία, την ιεραποστολή, την παιδεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη φιλανθρωπία, την κοινωνικότητα.

Όλο αυτό το έργο, κύριε πρόεδρε, έχει αποδώσει πολλούς καρπούς 90 χρόνια τώρα, που καρποφορούν σε πολλές πλευρές της ιστορίας του κόσμου, σε όλη την οικουμένη:

-Ιεραποστολή στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, προσφορά στον Ελληνισμό της Διασποράς, στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, στις Εκκλησίες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης,

-Έδρα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της βυζαντινής μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης επί 13 ολόκληρα χρόνια (1.120 φοιτητές),

-Πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας κάθε καλοκαίρι εδώ στο Οικοτροφείο για στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας που γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοσή μας (740 φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου),

-Ίδρυση και λειτουργία Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων,

-Ξενόγλωσσες εκδόσεις για την ιστορία του τόπου και ιδιαίτερα για την περίοδο της Κατοχής στην αγγλική, την έκδοση της Μαύρης Βίβλου στην αγγλική και γαλλική γλώσσα για τη γενοκτονία του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού που απεστάλη σε όλα τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, και την έκδοση του βιβλίου του δασκάλου για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, πάλι με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

-Με συνολικά 600 οργανικές θέσεις ιερέων, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ιστορικό για την Ορθοδοξία και τον Οικουμενικό Ελληνισμό σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Μονής Σινά. Η κυβερνητική απόφαση έχει και μείζονα γεωπολιτική σημασία, ιδιαίτερα δε για την Αφρική, γιατί Αφρική χωρίς Ευρώπη και Ευρώπη χωρίς Αφρική δεν γίνεται».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του πρωθυπουργού, ενώ δήλωσε ότι αναγνωρίζει τη συμβολή του διευθυντή του οικοτροφείου, μητροπολίτη Αγαθαγγέλου. Περιέγραψε το οικοτροφείο ως «χώρο ελπίδας» που διαμορφώνει τα αυριανά στελέχη της Εκκλησίας και της κοινωνίας και αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κυρίως το καλοκαίρι με μαθήματα ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς. Μίλησε για την πορεία του χώρου, από τις πρώτες δυσκολίες μέχρι τη σημερινή κατάσταση, και επισήμανε ότι είναι ένας χώρος πολλών ελπίδων. «Σε αυτόν τον χώρο έχουν σπουδάσει πάρα πολλοί εργάτες της κοινωνίας και της Εκκλησίας, οι οποίοι υπηρετούν και την Ελλάδα μας ως κληρικοί και ως στελέχη, αλλά και πολλές άλλες χώρες, Ορθόδοξες και μη», τόνισε και υπογράμμισε ότι «Σήμερα θέλουμε να σας πούμε ότι εδώ είναι ένας χώρος ελπίδας». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα παιδιά, τα νιάτα που είναι σήμερα κοντά μας, συνεργάζονται με τα στελέχη της Εκκλησίας, της πατρίδας μας, για το αύριο και της δικής μας πατρίδας, αλλά και των χωρών στις οποίες θα πάνε να υπηρετήσουν.

«Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα περισσότερων παιδιών», σημείωσε ο Μακαριώτατος και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ένα ακόμη οικοτροφείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο πρόκειται να θεμελιωθεί εντός του Μαΐου.

«Παρακολουθούμε άοκνα τους αγώνες σας, τις εργασίες σας, τις προσπάθειές σας, στους τόσους πολλούς αγώνες και δυσκολίες και προσπάθειες. Θα θέλαμε κοντά σε όλα αυτά για τα οποία αγωνίζεστε να σας παρακαλέσουμε σήμερα από αυτό τον χώρο να δείτε και τα παιδιά μας αυτά και τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε αναμονή, όπως και οι επόμενες γενιές, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν τη συμπαράστασή σας, τη βοήθειά σας, τη δική σας και των στελεχών σας», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. Σε άλλο σημείο του λόγου του, επισήμανε: «Ξέρω τις δυσκολίες, ξέρω την αγωνία, αλλά εδώ είναι η εποχή και ο προορισμός σας και η αποστολή σας, αλλά και ο χαρακτήρας σας μέσα στις δυσκολίες της κάθε εποχής να είστε ρηξικέλευθος, να προχωρείτε και να βοηθείτε τους ανθρώπους αυτούς που ζητάνε συμπαράσταση. Θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου θερμά για τη συμπαράστασή σας, για τον έρχομό σας εδώ, τον δικό σας και τον στελεχών σας και ελπίζω ότι θα έχουμε μια στενότερη, καλύτερη και πλέον δημιουργική συνεργασία».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος, σε έναν χώρο ο οποίος συμβολίζει ίσως καλύτερα από πολλούς άλλους το εξαιρετικά πλούσιο και πολυσχιδές κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αποστολικής Διακονίας: σε αυτό εδώ το οικοτροφείο, το οποίο σήμερα φιλοξενεί 70 φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και από 16 χώρες του εξωτερικού, προσφέροντάς τους ποιοτική στέγαση, σίτιση και τη δυνατότητα να μπορούν να ακολουθήσουν τις σπουδές τους, είτε έχουν επιλέξει εκκλησιαστικές σχολές είτε οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, κατοικώντας σε έναν χώρο, σε μια “κιβωτό” αγάπης και αισιοδοξίας. Και πράγματι, Μακαριώτατε, το έργο το οποίο επιτελείτε εδώ στο οικοτροφείο είναι όντως σπουδαίο».

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνησή μας ήταν αυτή η οποία αύξησε σημαντικά το επίδομα ενοικίου για τη φοιτητική στέγη. Η κυβέρνησή μας είναι αυτή η οποία, και μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, δρομολογεί την ανακατασκευή σε φοιτητικές εστίες, οι οποίες η αλήθεια είναι ότι δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εδώ το οικοτροφείο είναι μια πρότυπη δομή την οποία θα ζήλευαν, για να είμαστε ειλικρινείς, φοιτητικές εστίες τις οποίες διαθέτει το κράτος. Γνωρίζουμε, όμως, ότι στα ζητήματα της στέγης και ειδικά της στέγης των φοιτητών, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως και με την υπουργό. Και αναλαμβάνω αυτή τη δέσμευση ενώπιόν σας, Μακαριώτατε, να μπορέσουμε να δουλέψουμε από κοινού έτσι ώστε το αποτύπωμα της Εκκλησίας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Έχουμε συζητήσει εκτενώς για τη δυνατότητα αξιοποίησης οικοπέδων τα οποία έχετε στη διάθεσή σας σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, στα οποία θα μπορούσε σχετικά εύκολα να οικοδομηθεί μια αντίστοιχη δομή η οποία να μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος να φιλοξενεί παιδιά τα οποία το έχουν ανάγκη».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν χορηγοί τόσο στην πολυσχιδή υποστήριξη και ανακατασκευή υπαρχουσών δομών όσο και στην ανέγερση καινούργιων και ανέδειξε την προσφορά δωρητών στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του Οικοτροφείου στην Αγία Βαρβάρα: «Θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή και τη Σίλια Κριθαριώτη και τον Νίκο Τσάκο για την πολύ ευγενική τους χορηγία και να επαναβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί χορηγοί οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό της Εκκλησίας, ώστε να την υποστηρίξουν στο έργο της».

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο και την υπουργό Παιδείας επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οικοτροφείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx