ΣΙΝΕΜΑ

“Ασυνήθιστες Φίλες”: Μία παραβολή για τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές

"Ασυνήθιστες Φίλες": Μία παραβολή για τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές

Μια πλούσια, αποξενωμένη γυναίκα συναντά μια νεαρή μητέρα μεταναστευτικής καταγωγής. Μέσα από τη συνύπαρξή τους, αναδύονται κοινωνικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και υπαρξιακά ερωτήματα, σε μια ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στην ποίηση και τον ρεαλισμό.

Ο καθημερινός ρατσισμός, ο υποφώσκων ρατσισμός, οι προκαταλήψεις, οι προκατασκευασμένες ιδέες, τα στερεότυπα, τα κλισέ… κακώς δηλητηριάζουν τον ψυχισμό όλων μας και ρυπαίνουν την κοινωνική περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μια αποξενωμένη από τον άντρα της μεσο-μεγαλοαστή, μορφωμένη κοσμοπολίτης, όταν τής φεύγει η γάτα την αντικαθιστά με μια ταλαίπωρη εργαζόμενη μητέρα, σύζυγο φυλακισμένου κλέφτη κοσμηματοπωλείου… Η τεχνητή αυτή άτυπη “πρόσληψη” μιας “νταμ ντε κομπανί” θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ρήξη, αφού οι παντοειδείς παρεξηγήσεις είναι στην ημερησία διάταξη.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ως ηθοποιός, τόσο στην νοτιοκορεάτικη “Ταξιδιώτισσα” όσο και στις “Ασυνήθιστες φίλες” κεντάει τον ίδιο ρόλο: την αποξενωμένη αλλοτριωμένη εβδομηντάρα που αναζητά επιτέλους την Ελευθερία έξω από τις κοινωνικές συμβάσεις κι επιχειρεί να αποδεσμευθεί επιστρέφοντας στη Φύση και επανασυμφιλιωνόμενη με το ίδιο της το υλικό σώμα.
Θλιβερό μεν, ποιητικώς μεταπλασμένο δε, με σαφείς υπαρξιακές αποχρώσεις.

Πολιτική σκέψη και καλλιτεχνικό πρόσημο

Δείτε το με περίσκεψη και αιδώ. Τα πολιτικά μηνύματα είναι σαφή, ξεκάθαρα και διαυγή, πασιφανή και συμφωνούμε εύκολα όλοι οι εχέφρονες ανήσυχοι πνευματικοί άνθρωποι. Ως συνειδητοί πολίτες οφείλουμε να προβληματιζόμαστε διαρκώς για τα παγκόσμια τεκταινόμενα και η Τέχνη, όταν είναι κοινωνικώς στοχευμένη, έχει πάντα ένα φιλάνθρωπο, οικολογικό, ψυχωφελές, διαπολιτισμικό, ειρηνευτικό, γαληνευτικό πρόσημο…

Δείτε αυτή την συναρπαστική ταινία με τις εκπληκτικές ερμηνείες.

Ασυνήθιστες Φίλες

La Prisonnière de Bordeaux / Visiting Hours
2024
Έγχρ.
Διάρκεια: 108′
Κ-12
2,5
Δραματική
Γαλλική

Η Αλμά είναι μια εκκεντρική πλούσια, η οποία μένει μόνη της σ’ ένα μεγάλο σπίτι. Επισκεπτόμενη τον φυλακισμένο σύζυγό της, θα γνωρίσει την αραβικής καταγωγής Μίνα, νεαρή μητέρα δυο μικρών παιδιών. Της βρίσκει δουλειά και της προτείνει να τη φιλοξενήσει, ξεκινώντας μια φιλία η οποία σύντομα θα δοκιμαστεί από σκληρά διλήμματα.

Σκηνοθεσία:
Πατρισιά Μαζουΐ

Με τους:
Λιονέλ Ντραΐ
Χαφσιά Χερζί
Ιζαμπέλ Ιπέρ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ο κινηματογράφος έχει γίνει σύστημα μηνυματοδοσίας

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx