Δυσαρέσκεια Τατάρ για την στάση μελών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών
16/04/2025
«Προειδοποίηση που κεντρίζει την προσοχή από τον ‘πρόεδρο’ της ‘ΤΔΒΚ’ Tatar προς τα τουρκογενή κράτη» Hürriyet
Ο “πρόεδρος” του ψευδοκράτους Ersin Tatar μίλησε σχετικά με τις συμφωνίες που έχουν συνάψει τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Tatar δήλωσε ότι «το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργιζία και το Τουρκμενιστάν, στις σχέσεις τους με την ΕΕ, θα πρέπει να συμπεριφέρονται πιο επιφυλακτικά απέναντι στην ‘Ε/Κ πλευρά’ (η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο Tatar σημείωσε ότι ως ‘ΤΔΒΚ’, έχουν αγάπη και στοργή για όλα τα κράτη μέλη του ΟΤΚ, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από την παρουσία της ‘χώρας’ στην ένωση των χωρών που μιλούν την ίδια γλώσσα και έχουν τον ίδιο πολιτισμό.
«Κατά πάσα πιθανότητα αυτή η κατάσταση να προέκυψε επειδή μπήκαν σε μια τέτοια διαδικασία στο πλαίσιο των σχέσεών τους με την ΕΕ. Αυτό είναι φυσιολογικό, στη τελική οι χώρες αυτές έχουν τα δικά τους οφέλη και συμφέροντα όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος με ποικίλα διαφορετικά σχέδια με την ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν υλικά έργα, υλικές συνεισφορές, καθώς και εμπορικές ευκαιρίες που μπορεί να τους δώσει η ΕΕ σε διάφορες εμπορικές διαστάσεις».
Αναφέροντας ότι κι η ‘ΤΔΒΚ’ αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Κιργιζία, το Τουρκμενιστάν καθώς και τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΟΤΚ, ο Tatar δήλωσε ότι η ΕΕ που μέχρι σήμερα δεν είχε συνάψει τέτοιες σχέσεις σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, με τη σημερινή συμφωνία, έχει ως κύριο στόχο να εμποδίσει την ‘ΤΔΒΚ’, η οποία είναι μέλος-παρατηρητής του οργανισμού από το 2022. Ο Tatar εξήγησε ότι η τουρκική θέση για την Κύπρο είναι η λύση των ‘δύο κρατών’ και εξέφρασε ότι αναμένουν από τα τουρκογενή κράτη να δημιουργήσουν σχέσεις και με την ‘ΤΔΒΚ’, όσο δημιούργησαν σχέσεις και με τους ‘Ε/Κ’.
Ο ίδιος, εφιστώντας την προσοχή στο ενδεχόμενο να μην έχουν ληφθεί υπόψη από τα τουρκογενή κράτη τα άρθρα που αναφέρονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία συμφωνία που υπέγραψαν το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργιζία και το Τουρκμενιστάν με την ΕΕ, δήλωσε τα εξής: «Γνωρίζουν το που θα οδηγήσουν αυτά τα άρθρα και το τι αποτελέσματα θα επιφέρουν και σε ποιους;». Ευχόμενος να είναι ευοίωνη η συμφωνία με την ΕΕ για τα τουρκογενή κράτη, ο πρόεδρος Tatar σημείωσε τα εξής:
«Τα τουρκογενή κράτη θα πρέπει να προσέξουν λίγο περισσότερο τις σχέσεις τους με την “Ε/Κ πλευρά” (έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία). Μπορούν να έχουν σχέσεις με την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση, αλλά δεν είναι υπό την κυριαρχία των ‘Ε/Κ’ με πληθυσμό 800 χιλιάδων κατοίκων. Τα τουρκογενή κράτη μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις και με την ‘Ε/Κ πλευρά’, αλλά θα πρέπει να προσέχουν γιατί το παιχνίδι που παίζει η ‘Ε/Κ πλευρά’ είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι που παίζουν οι ‘Ε/Κ’ δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Μέχρι να κατοχυρωθούν το δίκαιο και τα δικαιώματα του ‘Τ/Κ λαού’ από τα τουρκογενή κράτη, θα πρέπει να ειπωθεί στους ‘Ε/Κ’: «Περιμένετε». Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμπεριφορά του τύπου: ‘τα ξανά λέμε αφότου υπάρξει μια συμφωνία’».