Τέσσερα τουρκογενή κράτη διόρισαν πρέσβεις στην Κύπρο

Τέσσερα τουρκογενή κράτη διόρισαν πρέσβεις στην Κύπρο

Το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν, τρία μέλη του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (OTS) και το Τουρκμενιστάν, μέλος παρατηρητής, διόρισαν διαδοχικά πρέσβεις στην ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες ολοκλήρωσαν τους διορισμούς των πρέσβεων τους πριν από την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής Ασίας στις 4 Απριλίου. Ο πρόεδρος της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ Ersin Tatar σχολίασε επιπλέον ότι οι αποφάσεις για τους διορισμούς απορρέουν από τις στενές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει οι χώρες αυτές με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Από την άλλη πλευρά, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) που υπέγραψαν οι χώρες στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής Ασίας τράβηξαν την προσοχή. Τα δύο ψηφίσματα που αναφέρονται στην τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής ζητούν τη μη αναγνώριση οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης πλην της ‘Ε/Κ ΔΝΚ’ στο νησί της Κύπρου.

Ποια κρίσιμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο επαναβεβαιώθηκαν

Μετά τη σύνοδο κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κοινοποίησε τα κοινά συμπεράσματα της πρώτης συνόδου κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας. «Αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κεντρικής Ασίας σε στρατηγική εταιρική σχέση», αναφέρεται στα κοινά συμπεράσματα και προστίθεται:

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία, σεβόμενοι πλήρως το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και τις θεμελιώδεις αρχές του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους».

«Επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή δέσμευσή μας στις σχετικές αποφάσεις 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Τι λένε τα ψηφίσματα 550 και 541;

Το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να «σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και «να μην αναγνωρίζουν καμία άλλη κυβέρνηση στο νησί εκτός από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτά τα ψηφίσματα αναφέρονται στη μη αναγνώριση οποιασδήποτε κυβέρνησης στο νησί της Κύπρου, πλην ‘Ε/Κ ΔΝΚ’, δηλαδή την ‘ΤΔΒΚ’.

Το ψήφισμα 550, «επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά την έκκλησή του για τη μη αναγνώριση της λεγόμενης ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’, η οποία ανακηρύχθηκε ως αποτέλεσμα αποσχιστικών πρωτοβουλιών, και τονίζει ότι όλα τα κράτη δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να βοηθήσουν ή να υποστηρίξουν αυτή την οντότητα».

Η ΕΕ θα επενδύσει 12 δισ. ευρώ στην Κεντρική Ασία

Τι λέει η ‘ΤΔΒΚ’;

Ο ηγέτης της ‘ΤΔΒΚ’ Ersin Tatar σχολίασε την απόφαση των χωρών της Κεντρικής Ασίας να διορίσουν πρεσβευτές στην ‘Ε/Κ ΔΝΚ’. Απαντώντας σε ερωτήσεις σε αποκλειστική συνέντευξη στη Sena Alkan του Habertürk στο Antalya Diplomacy Forum (ADF), ο Tatar σχολίασε το θέμα ως εξής:

«Μαθαίνω ότι έχουν σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει κάποιες ευκαιρίες και προσδοκίες μεταξύ τους όσον αφορά στο εμπόριο και τα έργα… Εμείς προτείνουμε μια λύση ‘δύο κρατών’. Σε αυτή τη λύση δύο κρατών, μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις με τη ‘Νότια Κύπρο’, αλλά η κύρια επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουν παρόμοιες σχέσεις με την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Παίρνουμε ήδη τη θέση μας ως παρατηρητές στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, κατά καιρούς συναντιόμαστε, διαπραγματευόμαστε και συμμετέχουμε σε συναντήσεις. Ίσως θα ήταν καλύτερα αν δεν είχαν ξεκινήσει σχέσεις με τη ‘Νότια Κύπρο’, αλλά αυτά συμβαίνουν με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης…»

«Δεν μπορώ να πω τίποτα για τις αποφάσεις τους. Εμείς υποστηρίζουμε μια λύση ‘δύο κρατών’. Το κράτος στη ‘Νότια Κύπρο’ είναι το κράτος των ‘Ε/Κ’, το σεβόμαστε. Θα πρέπει επίσης να μας σεβαστούν. Έχουμε το δικό μας ‘κράτος’ στη ‘βόρεια Κύπρο’ ως ‘κράτος’ πλήρως αναγνωρισμένο από την Τουρκία. Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία και ευχή μου να γίνουν παρόμοια βήματα για την ‘ΤΔΒΚ’, το περιμένω από τα αδελφά μας κράτη».

Ο ‘Πρόεδρος’ της ‘ΤΔΒΚ’ είπε επίσης: «Μπορούμε να επιμείνουμε στην αναγνώριση μόνο μέχρι ενός σημείου, γιατί δεν θέλουμε να προκαλέσουμε οποιαδήποτε ενόχληση, δεν θέλουμε να ζημιωθεί κανείς. Δυστυχώς, αυτή η αδικία σε βάρος των ‘Τ/Κ’ συνεχίζεται. Επειδή έχουμε αυτό το εμπάργκο εναντίον μας, τιμωρούμαστε όταν οποιοδήποτε κράτος φτάνει στο σημείο να μας αναγνωρίσει».

Υπήρξε κάποια δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών;

Δεν υπήρξε καμία επίσημη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση των 4 μελών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών να διορίσουν πρέσβεις στην ΄Ε/Κ ΔΝΚ’ ή σχετικά με τα άρθρα που υπογράφηκαν στη Σύνοδο Κορυφής με την ΕΕ.

«Ένα μήνυμα και προς τη Μόσχα»

Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα EurAsia Daily με έδρα τη Μόσχα και τίτλο «Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν απομακρυνθεί από την Τουρκία» υπογραμμίζει ότι η ‘Ε/Κ ΔΝΚ’ είναι «πιο ελκυστική από άποψη οικονομικής δραστηριότητας» λόγω του νομικού της καθεστώτος. Η ανάλυση υποστήριξε ότι η Άγκυρα «δεν έχει τη δύναμη» να ανταγωνιστεί τις Βρυξέλλες για την ‘ΤΔΒΚ’, υποστηρίζοντας ότι οι αρχηγοί κρατών της Κεντρικής Ασίας «γνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες».

Η ανάλυση υποστήριξε ότι η υπογραφή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούν τη μη αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ έστειλε επίσης μηνύματα στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι με την άρνησή τους να αναγνωρίσουν την ‘ΤΔΒΚ’, οι αρχηγοί κρατών της Κεντρικής Ασίας «έδειξαν στη Ρωσία ότι δεν έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας».

«Οι κακολογίες και η υποτίμηση της Τουρκίας συνεχίζεται, μια το πιάνει η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ και το αφήνει στην Ελλάδα, μια το αφήνει η Ελλάδα και το πιάνει η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’» Τουρκικά ΜΜΕ

Το πραγματικό ερώτημα είναι: Μέχρι που και έως πότε;

Τελειώνει ο ένας αρχίζει ο άλλος

Η Ελλάδα, έχοντας από πίσω της τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πρόσθεσε ακόμα μια νέα δήλωση στις αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη φορά, ο νούμερο ένα της χώρας [sic], Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας, εξαπέλυσε απειλές προς την Τουρκία. Ο Χούπης είπε ότι σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης κρίσης θα μπορούσαν να χτυπήσουν την Τουρκία μέσα σε πέντε λεπτά και κάλεσε τους νέους να γίνουν στρατιώτες μιλώντας για το ύψος του προϋπολογισμού που διατίθεται για εξοπλισμούς.

Το πρωταρχικό μας θέμα είναι η ΑΟΖ

Δηλώνοντας ότι βλέπουν την Τουρκία ως απειλή, ο Χούπης υποστήριξε ότι ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος να αναλάβει δράση εναντίον της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή. Λέγοντας ότι είναι σε θέση να επέμβουν στην Τουρκία μέσα σε 5 λεπτά σε περίπτωση ενδεχόμενης κρίσης, ο Χούπης δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς αν και αλλά, στο πεντάλεπτο να ανταποκριθούμε, αν και οπουδήποτε χρειαστεί». Ο Χούπης δήλωσε ότι το μόνο ζήτημα προτεραιότητας για την Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης στοχοποίησε την Τουρκία στην ομιλία του στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών:

Το ότι η Τουρκία είναι στρατιωτικά ανώτερη από την Ελλάδα σε όλους τους τομείς είναι γεγονός. Ο Αρχηγός ΓΕΕθΑ Χούπης το αναγνώρισε αυτό.

Έκκληση στους νέους να «καταταγούν στο στρατό»

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε ότι οι επιχειρησιακές και στρατιωτικές ελλείψεις που βίωσε η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχουν ξεπεραστεί, ενώ αναφέρθηκε και στις αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες της Αθήνας. Ο Χούπης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της 12ετή προγραμματισμό του στρατιωτικού προϋπολογισμού. Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χούπης κάλεσε τους νέους να «επιλέξουν στρατιωτικές σχολές». Ο Έλληνας στρατηγός ανέφερε ότι η ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις είναι κάτι περισσότερο από ένα επάγγελμα, είναι ένα καθήκον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx