Αντιδράσεις και από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
17/04/2025
Πηγές από το τουρκικό υπουργείου Άμυνας σχολίασαν τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε χθες η Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές «παρακολουθούμε προσεκτικά κάποιες πρωτοβουλίες που δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας τόνισε επιπλέον για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ότι: «Ως τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».
Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αυτός δεν σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά έχει στόχο την αποτροπή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία και την ασφαλή διεξαγωγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους, ανέφεραν πηγές του. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε η πρώτη επαφή αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.
Ανδρουλάκης για ηλεκτρική διασύνδεση
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η κατάθεση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμφίβολα ένα θετικό βήμα που δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι βασίζεται σε νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011.
Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως εποποιία, όταν υπάρχει καθυστέρηση τεσσάρων ετών στην κατάθεση των χαρτών. Και όταν, βέβαια, έχει μεσολαβήσει καταδίκη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτήν την καθυστέρηση. Η εξωτερική πολιτική χρειάζεται στιβαρότητα, σοβαρότητα και σχέδιο και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια. Γι’ αυτό καλώ τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης και πώς η χώρα μας θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας ανοιχτά της Κάσου».
Δηλώσεις Παπασταύρου
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, προχώρησε σε δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σχολιάζοντας την απόφαση για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: “Η Εθνική Στρατηγική και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός σχεδιασμός, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τη χώρα μας. Αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας. Για πρώτη φορά, η ελληνική πολιτεία έρχεται και οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις για όλο το εύρος της δικαιοδοσίας μας σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο” είπε.
“Είναι η πρώτη φορά που σε ένα επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τρόπο που υπάρχει πλήρης επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες και των νησιών μας”, συνέχισε. Ακόμη τόνισε πως “Είναι κάτι που κλείνει μια εκκρεμότητα πολλών ετών” και ανέφερε ότι ξεκάθαρα αμφισβητείται το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο.
“Δεν υπάρχει επίσημος τουρκικός χάρτης σαν αντίδραση της Τουρκίας. Αυτό που πρέπει να είναι σαφές στους γείτονές μας είναι ότι η συμμόρφωση με μία ευρωπαϊκή οδηγία δεν συνιστά μονομερή ενέργεια”, συμπλήρωσε σχετικά με τις αντιδράσεις από την Άγκυρα. Ο υπουργός, ανέφερε επιπλέον ότι αναμένεται αύριο η δημοσίευση του σχεδίου στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και έπειτα η κοινοποίησή της στην ΕΕ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας «δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα» για την Τουρκία και υπενθυμίζεται ότι σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο, το διεθνές δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών.
Η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι παραμένει έτοιμη για συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο καλής γειτονίας, παραπέμποντας στη Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως οι ελληνικές κινήσεις θεωρούνται άκυρες και χωρίς έννομα αποτελέσματα για την Τουρκία, τώρα και στο μέλλον. Στο ίδιο πνεύμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοινώνει ότι και ο δικός του χωροταξικός σχεδιασμός έχει αποσταλεί στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και την UNESCO.
Αναφέρει συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: «Ο “Θαλάσσιος Χωρικός Σχεδιασμός” (ΘΧΣ), που ανακοινώθηκε από την Ελλάδα βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, περιλαμβάνει περιοχές που παραβιάζουν τα θαλάσσια δικαιώματα και αρμοδιότητες της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπογραμμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν καμία νομική ισχύ για τη χώρα μας.
Θυμίζουμε ότι σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες· το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντοτε έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Οι εν λόγω ενέργειες και οι τετελεσμένες καταστάσεις δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ για τη χώρα μας.
Η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της καλής γειτονίας, με μία ειλικρινή και συνολική προσέγγιση, στο πνεύμα της Διακήρυξης της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, την οποία επιθυμούν να διατηρήσουν και οι δύο πλευρές. Ο Θαλάσσιος Χωρικός Σχεδιασμός που έχει ετοιμάσει η χώρα μας κοινοποιείται επίσης στις αρμόδιες υπηρεσίες της UNESCO και του ΟΗΕ», αναφέρει.