Ποιος είναι ο “κολλητός” του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ
18/04/2025
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται ότι ο Τραμπ του ζητάει συνεχώς λεφτά, αλλά ότι τώρα που του είπε να αγοράσει καμιά δεκαριά Patriot αξίας 15 δισ. δολαρίων με ρωσικά λεφτά (τόκοι από παγωμένα ρωσικά κεφάλαια στην Ευρώπη), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, του αρνήθηκε. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Ζελένσκι αναρωτήθηκε «μα λεφτά δεν θέλει;» και από πάνω είπε σχεδόν “άσχετο” τον απεσταλμένο και πολύ στενό φίλο του Τραμπ, τον Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Γουίτκοφ τάχθηκε υπέρ ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού για ειρήνευση -να μείνουν στη Ρωσία οι κυρίως ρωσόφωνες περιοχές που εξάλλου σε μεγάλη έκταση έχουν ήδη κατακτηθεί από αυτήν. Η δήλωση έκανε τον Ζελένσκι να εκμανεί εναντίον του Γουίτκοφ με αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) ο Λευκός Οίκος να ανακοινώσει ότι ο Τραμπ δεν σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που είναι πολύ φίλος με τον Γουίτκοφ από το 1985, απέρριψε στις 14 Απριλίου και το αίτημα του Ζελένσκι να αγοράσει συστήματα αεράμυνας Patriot, λέγοντας ότι «όλο ζητάει πυραύλους αυτός ο άνθρωπος». Και συμπλήρωσε:
«Εγώ προσπαθώ να τελειώσω τον πόλεμο κι αυτός μου ζητάει όπλα. Κακώς ξεκίνησε ο πόλεμος, το είπα χίλιες φορές. Αλλά όταν ξεκινάς έναν πόλεμο, πρέπει να ξέρεις ότι έχεις ελπίδες να νικήσεις. Δεν ξεκινάς πόλεμο εναντίον κάποιου 20 φορές μεγαλύτερου από σένα με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα σου δίνει πυραύλους», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορώ να τον καταλάβω αυτόν τον τύπο. Είχαμε όπως ξέρετε μια πολύ κακή συνάντηση προ μηνός. Αυτός όμως συνεχίζει να ζητάει όλο και περισσότερα».
«Θα βρούμε τα χρήματα και θα πληρώσουμε για όλα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για πρόσθετα συστήματα Patriot, αφού υπήρξε σχετική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Θα ήταν πολύ καλό για την αμερικανική οικονομία να πουλήσει τους Patriot. Αυτό δεν ζητάει και ο Τραμπ, χρήματα για την αμερικανική οικονομία;» είπε ο Ζελένσκι που κερνάει με ξένα κόλλυβα.
Ο Τραμπ όμως, δεν αλλάζει στάση, παρότι φέρεται από κάποια μέσα να δυσανασχετεί με την Ρωσία επειδή καθυστερεί σε κάποιες συμφωνίες (άγνωστο σε εμάς ποιες ακριβώς). Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέκτησε -αυτό έχει ξεκαθαριστεί από τον ίδιο τον Πούτιν. Αυτό μετέφερε και ο 67χρονος Γουίτκοφ, ότι η μόνη περίπτωση να παύσει ο πόλεμος είναι να δοθούν στη Ρωσία όσα έχει ήδη πάρει. Το είπε και ο Κέλογκ, που εν συνεχεία εν μέρει ανακάλεσε, υποστηρίζοντας ότι αναφερόταν σε “ζώνες επιρροής” και όχι σε διχοτόμηση της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι τα έβαλε πάντως με τον Γουίτκοφ.
Ο Γουίτκοφ, που κατηγορείται από διάφορους ότι είναι άσχετος προς την πολιτική έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες. Ουσιαστικά όμως το βασικό του πτυχίο είναι της Νομικής και η βασική του ιδιότητα ήταν “δικηγόρος κτηματομεσιτικών”. Ομως έγινε και ο ίδιος κτηματομεσίτης -επέμεινε ο Τραμπ σε αυτό- και είναι πλέον ζάπλουτος. Οι παππούδες του να πούμε παρεμπιπτόντως ότι ήταν Εβραίοι που ζούσαν στην άλλοτε ρωσική αυτοκρατορία και μετανάστευσαν στη Δύση, ο δε πατέρας του ήταν ράφτης και εν συνεχεία βιοτέχνης παλτό για γυναίκες. Ο Γουίτκοφ θέλησε να γίνει δικηγόρος, αλλά τελικά τα πήγε πολύ καλά με τα μεσιτικά.
Η προσωπική σχέση
Γνωρίστηκε με τον Τραμπ πριν από τέσσερις δεκαετίες, το 1985, όταν ο τότε 39χρονος Τραμπ είχε κάτι νομικά τραβήγματα και τα ανέλαβε το νομικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν ο 28χρονος Γουίτκοφ. Έτυχε να συναντηθούν έξω στο δρόμο σε μια ουρά για σάντουιτς κοντά στη νομική εταιρεία και επειδή ο Τραμπ δεν είχε μετρητά, ο Γουίτκοφ τον κέρασε και έπιασαν την κουβέντα και τελικά βρήκαν πολλά κοινά σημεία. Χάθηκαν για οκτώ χρόνια, αλλά ξανασυναντήθηκαν χωρίς να έχει ξεχαστεί η καλή ανάμνηση εκείνης της πρώτης γνωριμίας και έγιναν πολύ φίλοι. Πάντως δεν έχει τις ίδιες ιδέες με τον Ντόναλντ Τραμπ σε όλα και είναι πολύ ευγενής και λεπτός στους τρόπους του.
Το 2013 όταν ο Γουίτκοφ έχασε από ναρκωτικά τον ηλικίας 22 ετών γιο του, ο Τραμπ του συμπαραστάθηκε σαν αδελφός και εκείνη η υπόθεση αργότερα “έδεσε” τους δύο άνδρες και στο θέμα που έχουν πλέον οι ΗΠΑ με τη φεντανύλη. Ο Γουίτκοφ και η επίσης δικηγόρος γυναίκα του, που έχουν άλλους δύο γιους (ο ένας στα μεσιτικά και ο άλλος στα κρυπτονομίσματα) μήνυσαν το κέντρο αποτοξίνωσης για εγκληματική αμέλεια, καθώς με μια εβδομάδα διαφορά από το παιδί τους, πέθανε άλλο ένα εξαρτημένο φιλοξενούμενο άτομο. Και οι δύο ειχαν “ξεγλιστρήσει” και είχαν πάρει οπιοειδή -ο γιος του Γουίτκοφ πέθανε από λήψη υπερβολικής δόσης.
Στην πολιτική
Τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του ο Ντόναλντ Τραμπ, τον διόρισε στη Μεγάλη Αμερικανική Οικονομική Αναγέννηση, η οποία ως φορέας δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την τότε προβλεπόμενη πανδημία. Έπαιζαν από τότε συχνά γκολφ, αφού και ο Γουίτκοφ κατέληξε να ζει στη Φλοριντα, και ήταν μάλιστα μαζί με τον Τραμπ όταν συνελήφθη έξω από το γήπεδο ένας ένοπλος που ήθελε να δολοφονήσει τον πρόεδρο πέρσι τον Σεπτέμβρη.
Επανερχόμενοι στο παρελθόν, να πούμε ότι ο Τραμπ εμπιστευόταν τον καλό διαπραγματευτικό χαρακτήρα του επιχειρηματία δικηγόρου, καθώς δεν ήταν ανταγωνιστικός, δεν ήθελε να εξαχρειώνει τον αντίπαλό του σε καμία οικονομική διαπραγμάτευση, δεν ήταν ο τύπος που θέλει “να σου πιει το αίμα” και να προκαλέσει απόγνωση στην απέναντι πλευρά, και όπως έδειξε η πορεία του, ήταν αποτελεσματικός.
Όσον αφορά στη φιλία, ο Γουίτκοφ απέδειξε την ειλικρινή του υποστήριξη όταν ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος για 34 κατηγορίες. Ο δικηγόρος και κτηματομεσίτης δεν έλειψε ούτε στιγμή από το δικαστήριο όσο ήταν εκεί ο Τραμπ, ενώ άλλοι φίλοι απλώς πηγαινοέρχονταν και άλλοι δεν είχαν τολμήσει καν να συμπαρασταθούν στον τότε κατηγορούμενο. Ο Τραμπ αυτό δεν το ξέχασε. Τον εμπιστευόταν τόσο πολύ, που τον είχε μαζί του σχεδόν σε όλη την τελική προεκλογική του εκστρατεία και πετούσε μόνον με το αεροπλάνο του Γουίτκοφ, θεωρώντας το ασφαλέστερο από τα κρατικά που φυλάσσονταν θεωρητικά από τις μυστικές υπηρεσίες. Για τον Τραμπ όπως λένε όλοι, ο Γουίτκοφ ήταν και παραμένει μάλλον μέλος της οικογένειάς του παρά απλός φίλος. Επίσης τον εκτιμά και “τον ακούει”.
Ο Γουίτκοφ τον βοήθησε εξάλλου προεκλογικά και μετεκλογικά σε πολλές διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς που δεν ήταν “τραμπικοί” και γενικά εξομάλυνε πολλές συγκρούσεις ενδοκομματικές και μη. Επίσης συμμετείχε με πάθος στην εκστρατεία για χορηγίες προεκλογικά και κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά κεφάλαια από το εβραϊκό λόμπι για τον Τραμπ.
Μέση Ανατολή
Ο Τραμπ του εμπιστεύθηκε το Μεσανατολικό, όπου ο Γουίτκοφ αντικατέστησε τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου και τα πήγε αρκετά καλά. Κατά τις διαπραγματεύσεις εκείνες συγκρούσθηκε με τον Νετανιάχου γιατί ο Γουίτκοφ τάσσεται πάση θυσία υπέρ της απελευθέρωσης όλων των ομήρων επειδή έχει χάσει κι αυτός παιδί. Εκεί πάντως, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα και τον Λίβανο, γνωρίστηκε και με την ρωσική αντιπροσωπεία και “προέκυψε” αίφνης και η ανάμιξή του στο ουκρανικό ζήτημα, όπου κανονικά ειδικός απεσταλμένος είναι ο 80χρονος στρατηγός Κιθ Κέλογκ.
Να αναφέρουμε εδώ ότι ο Ζελένσκι σνόμπαρε τον Γουίτκοφ πριν από ενάμιση μήνα και αυτό εξόργισε τον Τραμπ, αλλά ο φίλος του έχει “φάει πόρτα” κι άλλη φορά: από τον Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ του είπε ότι είναι Σάββατο και δεν θα μπορέσουν να συναντηθούν και τότε ο Γουίτκοφ φέρεται να είπε “κι εγώ Εβραίος είμαι, αλλά στα παλιά μου τα παπούτσια το Σάββατο, πρέπει να μιλήσουμε αμέσως, γιατί οι ΗΠΑ σας στηρίζουν και με το παραπάνω και ήρθε η ώρα να ανταποδώσετε και κάτι”. Τελικά πέτυχε την έστω μικρής διάρκειας κατάπαυση πυρός.
Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι και προτού εκλεγεί ο Τραμπ, ο Γουίτκοφ αν και Εβραίος είχε καλές σχέσεις με πολλούς στη Μέση Ανατολή. Αν και δεν διέθετε διπλωματικά εχέγγυα, ήταν σε θέση να επιστρατεύει μεγάλο εύρος γνωριμιών στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο των μουσουλμάνων. Πέρυσι πούλησε το ξενοδοχείο Park Lane του Manhattan στην Qatari Investment Authority (το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας), για 623 εκατομμύρια δολάρια. Συμμετείχε επίσης στο επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι. Ο Τραμπ δεν είχε επανεκλεγεί και αυτά ήταν προσωπικές επιτυχίες του Γουίτκοφ.
Θα πείσει τους Ευρωπαίους ο Γουίτκοφ;
Τώρα (17/4) Γουίτκοφ μαζί με τον Ρούμπιο, ο οποίος στην ουσία ήταν εξαρχής ένας διορισμός σκοπιμότητας, έχουν ως στόχο στο Παρίσι να πείσουν τους Ευρωπαίους να συνεργαστούν για την ειρήνη στην Ουκρανία και να τους εξηγήσει τους λόγους που, κατ΄αυτόν, πρέπει κι εκείνιο να περιορίσουν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Εκεί θα αντιμετωπίσει την ίδια ισχυρή αντίσταση που είχε και κατά το παρελθόν από την Ουκρανία.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ζελένσκι πριν από περίπου ενάμισι μήνα είχε κάνει το λάθος να υποτιμήσει τον Γουίτκοφ. Όταν ο αμερικανός απεσταλμένος έφθασε κατάκοπος στο Κίεβο, εισέπραξε από τους συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου ότι ο Ζελένσκι ήταν κουρασμένος και έπεσε για ύπνο και θα έπρεπε να περιμένει. Εκείνη η απρέπεια εξαγρίωσε τον Τραμπ. Ο Ζελένσκι δεν ρώτησε όμως να μάθει έστω και στη συνέχεια ποιον σνόμπαρε. Μάλιστα αργότερα κατηγόρησε τον “κολλητό” του Τραμπ ότι «είναι παπαγαλάκι του Πούτιν». Όταν μάλιστα προ ημερών ο Γουίτκοφ είπε ότι πρέπει να κρατήσει η Ρωσία τις ρωσόφωνες περιοχές που έχει κατακτήσει, ο Ζελένσκι του ξανάκανε προσωπική επίθεση και είπε οτι «μιλάει για θέματα για τα οποία δεν έχει ιδέα»
Πήραν αμέσως το μέρος του Γουίτκοφ ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο Ελον Μασκ, όπως και ο μεγάλος γιος του Ντόναλντ Τραμπ, που είπε: Κανένας άλλος εκτός από τον Στιβ Γουίτκοφ στην κυβέρνηση του πατέρα μου δεν πάλεψε τόσο πολύ για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Το κατεστημένο τον μισεί για αυτό το λόγο, όμως οι αληθινοί ηγέτες παλεύουν για την ειρήνη, όχι για τον πόλεμο». Ο Μασκ επίσης υπερασπίστηκε τον Γουίτκοφ, ο οποίος στο κάτω-κάτω αν και μη διπλωμάτης είχε καταφέρει μια κάποια αναβίωση της κατάπαυσης πυρός στη Μέση Ανατολή. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε τον Στιβ Γουίτκοφ σε αυτό το πόστο», είπε ο Μασκ.
Όταν ο Ζελένσκι είπε ότι ο Γουίτκοφ δεν έχει τα προσόντα να μιλάει για εξωτερική πολιτική, ο Τραμπ δεν απάντησε στις νέες προσβολές εναντίον του φίλου του -που αν μη τι άλλο ήταν και εκπρόσωπος των ΗΠΑ εν προκειμένω- , αλλά ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε την ίδια μέρα πως «ο πρόεδρος δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουκρανία» και ενημέρωσε παράλληλα τους G7 ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνυπέγραφαν την κοινή (για τους άλλους) δήλωση που καταδίκαζε το πλήγμα στο Σούμι.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν χτυπάει αμάχους και ότι στο συγκεκριμένο πλήγμα χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εξαιρετικά ακριβούς βεληνεκούς (απόκλισης το πολύ 4 μέτρων) με στόχο κέντρο όπου θα βραβεύονταν Ουκρανοί στρατιωτικοί -οι άμαχοι σκοτώθηκαν από drones και αντιαεροπορικές προσπάθειες των Ουκρανών,υποστηρίζουν οι Ρώσοι. Για ό,τι συνέβη στο Σούμι μίλησε μόνον ο Κέλογκ, ο άλλος ειδικός απεσταλμένος, που είπε «ως στρατιωτικός ηγέτης ξέρω από στοχεύσεις, αλλά αυτό που έγινε ήταν λανθασμένο, ξεπέρασε κάθε όριο ευπρέπειας». Στις πιέσεις να κάνει δήλωση ο Τραμπ για το Σούμι, η απάντηση του Λευκού Οίκου ήταν «οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τον διάλογο με τη Ρωσία». Μετά από δύο μέρες ο Τραμπ είπε «ήταν πολύ κακό αυτό που συνέβη στο Σούμι, αλλά οφειλόταν σε λάθος».