Ανακηρύχθηκε επιτέλους η ΑΟΖ στο Ιόνιο
18/04/2025
Η Ελλάδα προχώρησε στην επίσημη ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος, βάσει της συμφωνίας του 2020 με την Ιταλία, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. και κατοχυρώνοντας δικαιώματα εκμετάλλευσης ως τα 200 ν.μ. Το βήμα αυτό έχει σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις, τόσο ως απάντηση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και ενόψει της στάσης της Αλβανίας. Η ελληνική διπλωματία καλείται πλέον να κινηθεί με αποφασιστικότητα, αποτρέποντας νέες παλινδρομήσεις.
Δημοσιεύθηκε στο χθεσινό Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (τ.Α΄59 / 17.4.25), το Π.Δ. 33 που ανακηρύσσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος στο Ιόνιο Πέλαγος, επί τη βάσει της συμφωνίας Νίκου Δένδια και Λουΐτζι Ντι Μάγιο, υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, της 10/6/2020.Πέρασαν 49 χρόνια αφ’ ότου καθορίσθη η Μέση Γραμμή στη θάλασσα του Ιονίου μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, για να ανακηρυχθεί εχθές η Ελληνική ΑΟΖ, η οποία επεκτείνει τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα στα 12 μίλια και την αποκλειστική εκμετάλλευση υποθαλασσίου πλούτου (ΑΟΖ) μέχρις τα 200 μίλια, από των Διαποντίων νήσων Οθονών και Ερεικούσσας μέχρις του ακρωτηρίου Ταινάρου.
Ως αποτέλεσμα, επεκτείνονται τα όρια της Ελλάδος προς τη δυτική Μεσόγειο, ακυρούται το μνημόνιο της Τριπόλεως μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ, νομιμοποιούνται οι άδειες ερεύνης και εκμεταλλεύσεως των υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκκρεμούσαν, αλλά επιτρέπεται στους Ιταλούς ψαράδες «κόκκινης γαρίδας» να συνεχίσουν να την αλιεύουν μέσα στα ΕΧΥ – όπερ απετέλεσε το «τίμημα» για να εξασφαλισθεί η Ιταλική συναίνεση.
Η εκκρεμότητα με την Αλβανία
Τώρα πλέον η «στρατηγική διορατικότητα» της Ελληνικής διπλωματίας πρέπει να στραφεί προς την Αλβανία, της οποίας η κυβέρνηση Ράμα ακύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την χάραξη της ΑΟΖ των δύο χωρών, προφανώς με προτροπή της Τουρκίας. Να τονισθεί στον Έντι Ράμα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προχωρήσουν… «ούτε ρούπι» εάν δεν εφαρμοσθεί η ακυρωθείσα συμφωνία και ότι τα δικαιώματα της Ελλάδος επί της νήσου Σασώνος προ της Αυλώνας, είναι απαράγραπτα.
Η εποχή της αβρότητας στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας έληξε ανεπιστρεπτί, μετά την χάραξη της Θαλασσίας Χωροταξίας στο Αιγαίον και παλινδρομήσεις είναι απαράδεκτες απέναντι στον Τουρκισμό, που θεωρείται από τη συμφωνία 3+1: Αμερικής, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος, ως «εκδήλωση ακράτου ιμπεριαλισμού (the highest stage imperialism)».
Ο κύβος ερρίφθη.