ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Σε επιφυλακή οι τουρκικές αρχές (video) – Ανοίγουν χώροι για τους πολίτες

Στον κλοιό των Ρίχτερ η Τουρκία (video) – Δεκάδες τραυματίες από πανικό, Βάνα Στέλλου

Στην Κωνσταντινούπολη έγιναν διαδοχικοί ισχυροί σεισμοί. Οι σεισμοί είχαν επίκεντρο τη Θάλασσα του Μαρμαρά, την περιοχή της Σηλυβρίας και του Μπουγιούκτσεκμετζε και έγιναν έντονα αισθητοί και σε άλλες γειτονικές επαρχίες. Η AFAD ανακοίνωσε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε κοντά στο Σηλύβρι είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ακολούθησαν και άλλες σεισμικές δονήσεις.

Οι αυλές των σχολείων, τα αθλητικά κέντρα και τα τζαμιά ανοίγουν για τη φιλοξενία πολιτών που δεν θέλουν να περάσουν τη νύχτα στα σπίτια τους λόγω φόβου για μετασεισμούς. Η Ερυθρά Ημισέληνος και η AFAD κινητοποιούν όλους τους διαθέσιμους πόρους για την κάλυψη βασικών αναγκών. «Όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου, οι αίθουσες γυμναστικής και τα στάδια στίβου του υπουργείου θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες για τη νύχτα», ανακοίνωσε ο υπουργός Αθλητισμού. Ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού ανέφερε πως δεν υπήρξαν προβλήματα στις φοιτητικές εστίες.

Τα σχολεία στην Κωνσταντινούπολη κλείνουν για δύο ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας. Τα πανεπιστήμια είναι επίσης σε αναστολή λειτουργίας για Πέμπτη και Παρασκευή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διοικητική άδεια δόθηκε για δύο ημέρες σε δημόσιους υπαλλήλους: Εγκύους, ανάπηρους, ανάπηρους βετεράνους ή έχουν παιδιά κάτω των 10 ετών.

Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι 151 πολίτες τραυματίστηκαν πηδώντας από ψηλά λόγω πανικού. Οι τραυματίες νοσηλεύονται και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Ο σεισμός είχε διάρκεια 13 δευτερόλεπτα και σημειώθηκε σε βάθος περίπου 7 χλμ, 24 χλμ ανοιχτά της Σηλυβρίας.  Μέχρι τις 15:12 καταγράφηκαν 51 μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν των 5,9 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί καταρρεύσεις κτιρίων με κατοίκους, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές και τα δίκτυα ενέργειας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Οι αντιδράσεις των πολιτών

Μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν στους δρόμους. Παράλληλα, στιγμιότυπα από τη στιγμή του σεισμού καταγράφηκαν από κάμερες. Τα κύματα που δημιουργήθηκαν στον Βόσπορο κατά τη διάρκεια του σεισμού επίσης απαθανατίστηκαν. Ο σεισμός διήρκεσε 13 δευτερόλεπτα και τα κύματα καταγράφηκαν από έναν πολίτη στην ακτή του Μπεϊκόζ, στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

 

Σε σχολείο στη Σηλυβρία, μαθητές που έκαναν επίδειξη για τη γιορτή της 23ης Απριλίου πιάστηκαν στον σεισμό. Οι στιγμές πανικού καταγράφηκαν από κάμερα κινητού τηλεφώνου. Στην Πλατεία Ταξίμ, όσοι ένιωσαν τον σεισμό βγήκαν αμέσως έξω. Και οι επισκέπτες των ξενοδοχείων έσπευσαν στους εξωτερικούς χώρους. Όταν πέρασε το πρώτο σοκ, πολλοί προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με αγαπημένους τους τηλεφωνικά. Το πάρκο Γκεζί, ως σημείο συγκέντρωσης, γέμισε με ανθρώπους – ακόμα και με τα κατοικίδιά τους. Κάποιοι έστησαν σκηνές από φόβο για μετασεισμούς. Ελικόπτερο της αστυνομίας επιτηρούσε από αέρος.

Κατά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στις 12:46, άτομο που βρισκόταν σε μπαλκόνι τρίτου ορόφου στην περιοχή Ζεϊτίνμπουρνου πήδηξε στο κενό. Έπεσε πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και τραυματίστηκε ελαφρά. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας. Άλλο άτομο σε περιοχή του Αρναβούτκιοϊ πήδηξε από τον 3ο όροφο κατά τη διάρκεια του σεισμού. Έπεσε σε τσιμεντένιο δάπεδο και τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Κτηνίατρος στο Σαρίγερ πραγματοποιούσε επέμβαση σε γάτα όταν ξέσπασε ο σεισμός. Πήρε τη γάτα και βγήκε εκτός κλινικής. Συνέχισε την επέμβαση στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Ασθενείς μεταφέρθηκαν εκτός νοσοκομείου από γιατρούς και νοσηλευτές κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Στην Προύσα, ένα 14χρονο κορίτσι τραυματίστηκε πέφτοντας από τις σκάλες την ώρα που προσπαθούσε να φύγει από το σπίτι. Μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο. Στη Σακάρια, όπου ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός, πολίτης που βρισκόταν σε χαμάμ βγήκε στον δρόμο με πετσέτα. Σε εργοτάξιο της περιοχής, εργάτες συνέχισαν κανονικά τη δουλειά τους σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Άλλος πολίτης που βρισκόταν σε τζαμί έμαθε για τον σεισμό από τα social media.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις μετά τους σεισμούς. Ο σεισμός έγινε αισθητός έντονα στην Κωνσταντινούπολη, την Τεκίρνταγ, τη Γιάλοβα, την Προύσα και το Μπαλικεσίρ.   Έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών της Τουρκίας (TAMP) και εκπρόσωποι όλων των ομάδων βρίσκονται στο Κέντρο Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης. Βάσει των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί και των αναφορών που έλαβε το τηλεφωνικό κέντρο 112, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής απώλειες ζωών ή αναφορές για καταρρεύσεις, αν και κατοικίες υπέστησαν ζημιές.

 

Το χρονικό των Ρίχτερ

Σύμφωνα με στοιχεία της AFAD, μετά τον αρχικό σεισμό μεγέθους 3,9 Ρίχτερ στις 12:19, καταγράφηκαν ακόμα επτά σεισμικές δονήσεις:

  • 12:49 – 6,2 Ρίχτερ (Σηλύβριο)
  • 12:51 – 5,9 και 4,4 Ρίχτερ
  • 13:01 – 4,8 Ρίχτερ
  • 13:02 – 4,5 και 4,9 Ρίχτερ
  • 13:07 – 3,4 Ρίχτερ (Μπουγιούκτσεκμετζε)

Υπουργείο Υγείας: “Δεν έχει αναφερθεί κάτι αρνητικό στα Κέντρα Άμεσης Βοήθειας 112 ή στα νοσοκομεία.”

AFAD: Μετά τον σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, καταγράφονται διαδοχικοί μετασεισμοί. “Όλοι οι φορείς είναι σε επιφυλακή. Παρακαλούμε τους πολίτες να μην δίνουν βάση σε παραπλανητικές ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις”.

Δεν υπάρχουν αναφορές για κατάρρευση κτιρίων

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι από τις 12:49 έως τις 13:29 δεν υπήρξαν αναφορές για κατάρρευση κτιρίων. Η Νομαρχία Κωνσταντινούπολης τόνισε πως όλες οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και προειδοποίησε τους πολίτες να μην πλησιάζουν σε κτίρια που ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα περαστικά του στους πολίτες και δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Επικοινώνησε με υπουργούς και τοπικές αρχές για ενημέρωση.

Υπουργός Μεταφορών Ουραλόγλου: Δεν εντοπίστηκαν ζημιές. “Δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους ή μετρό. Οι ομάδες συνεχίζουν τους ελέγχους στο πεδίο.”

Σημαντική προειδοποίηση από την AFAD

AFAD: «Μην εισέρχεστε σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. Μείνετε μακριά από επικίνδυνες κατασκευές. Χρησιμοποιείτε SMS και εφαρμογές διαδικτυακής ανταλλαγής μηνυμάτων για επικοινωνία». Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές απώλειες ή εκτεταμένες ζημιές από τον σεισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης, 151 άτομα τραυματίστηκαν, όμως επειδή πήδηξαν από ύψος λόγω πανικού. Όλοι νοσηλεύονται χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Οι αρχές προειδοποιούν για πιθανές μετασεισμικές δονήσεις και καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν την παραμονή εντός των κτηρίων.

Ο σεισμός υπενθύμισε τους σοβαρούς σεισμικούς κινδύνους της Τουρκίας, ειδικά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2023 με επίκεντρο το Καχραμανμαράς. Στην Κωνσταντινούπολη έχουν ενταθεί οι προσπάθειες για αστική αναγέννηση και ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων.

 

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Ο καθηγητής Δρ. Σουλεϊμάν Παμπάλ προχώρησε σε σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τον αναμενόμενο μεγάλο σεισμό στη Θράκη. Θύμισε ότι ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν δύο χρόνια στα ανοιχτά του Σιλιβρί αποτελεί σοβαρή ένδειξη του κινδύνου στην περιοχή. Είπε ότι μετά τον σεισμό υπήρξαν σοβαρές ζημιές στο Κρατικό Νοσοκομείο του Σιλιβρί και σε πολλά σχολεία, προκαλώντας ανησυχία και τότε.

Ο Παμπάλ τόνισε πως το Σιλιβρί βρίσκεται στο μέσο του Βόρειου Ρήγματος της Ανατολίας, δηλαδή πάνω στο ρήγμα του Μαρμαρά, το οποίο έχει ιστορική σημασία. Ανέφερε ότι δύο μεγάλοι σεισμοί το 1776 σημειώθηκαν πάνω στο ίδιο ρήγμα, και ότι ένα τμήμα του μήκους 50-60 χλμ δεν έχει ακόμα σπάσει.

Αναφερόμενος στο σεισμικό παρελθόν της περιοχής, επισήμανε τον σεισμό που σημειώθηκε το 1894 με τη διάρρηξη του Ρήγματος των Πριγκηποννήσων, καθώς και τον σεισμό 7,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ραιδεστού. Μετά τον σεισμό του 1999 στη Μαρμαρίδα, δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ επιστημονική μελέτη που ανέδειξε τον σοβαρό κίνδυνο της περιοχής με στατιστικά και γεωλογικά δεδομένα.

Ο Παμπάλ υπογράμμισε: «Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση, η πιθανότητα σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ από το 2000 και εντός των πρώτων 30 ετών είναι 64%. Εντός 40 ετών είναι 75%, εντός 70 ετών 91% και εντός 90 ετών φτάνει το 95%. Με λίγα λόγια, η Κωνσταντινούπολη και η ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά ενεργές σεισμικά και έχουν τη μεγαλύτερη ικανότητα πρόκλησης μεγάλου σεισμού».

Ο καθηγητής τόνισε πως ο πρώτος σεισμός ήταν μέτριος, αλλά ο δεύτερος ήταν μεγάλης κλίμακας. «Δεν χρειάζεται να πούμε πια ότι όλοι αυτοί οι σεισμοί αποτελούν προειδοποίηση για κάτι μεγαλύτερο. Περιμένουμε σεισμό μεγέθους 7 ή και μεγαλύτερο. Πρέπει πλέον να το αποδεχτούμε και να σχεδιάσουμε τα πάντα ανάλογα. Οι διαρρήξεις στην περιοχή γίνονται κάθε 250 χρόνια και αυτός ο κύκλος πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx