ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Βλαδίμηρε σταμάτα!” – Ο Τραμπ επικρίνει τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

"Βλαδίμηρε σταμάτα!" – Ο Τραμπ επικρίνει τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο
epaselect EPA/SERGEY SHESTAK

«Βλαδίμηρε, ΣΤΑΜΑΤΑ!»: Ο Τραμπ έστρεψε σήμερα την κριτική του στονΠούτιν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει πως «δεν είναι ευχαριστημένος» με τα ρωσικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο, προτρέποντας τον να σταματήσει παρόμοιες στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο ΚΙΕΒΟ. Δεν ήταν αναγκαία και έγιναν σε πολύ κακή χρονική στιγμή», έγραψε σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social. Προηγουμένως ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ δήλωσε τα ξημερώματα σήμερα από τον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία» για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και μένει πλέον να δώσει το «πράσινο φως» ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία», είπε προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι (…) νόμιζα ότι θα ήταν πιο εύκολο να συμφωνήσουμε. Ως τώρα είναι πιο δύσκολο από ό,τι φανταζόμουν, είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Προηγουμένως ο Τραμπ είχε απειλήσει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για συμφωνία, αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πλέον φέρεται να απέδιδε την ευθύνη για την έλλειψη προόδου στο Κίεβο.

Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «νομίζω έχουμε συμφωνία και με τους δύο» και «ελπίζω να το κάνουν» (να συμφωνήσουν), «θέλω να σώσω ανθρώπινες ζωές, και ξέρετε, ξοδέψαμε πολλά χρήματα, αλλά αυτό αφορά μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας». Να σημειωθεί πως χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε την συμμετοχή του στην Διάσκεψη του Λονδίνου για το Ουκρανικό, λόγω της ενόχλησης της Ουάσιγκτον για την στάση της ουκρανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τη de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας που φέρεται να πρότεινε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, ο Τραμπ δεν έθιξε το ζήτημα άμεσα, λέγοντας πως δεν θέλει να δείξει «εύνοια» σε καμιά πλευρά, αλλά να τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Τραμπ είναι πολύ ενοχλημένος με τον ρυθμό που εκτυλίσσονται οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε χτες το βράδυ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Ο πρόεδρος είναι ενοχλημένος. Η υπομονή του εξαντλείται. Θέλει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τον κόσμο. Θέλει να δει ειρήνη. Θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί, αλλά πρέπει και οι αντιμαχόμενες πλευρές να το θέλουν», είπε η Κάρολαϊν Λέβιτ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Δυστυχώς, ο πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Δηλώσεις Μακρόν 

Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο, όπου πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη, ο Μακρόν τόνισε πως ελπίζει «ο πρόεδρος Πούτιν να σταματήσει επιτέλους να λέει ψέματα» όταν ισχυρίζεται ότι επιθυμεί «ειρήνη» ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία.

«Για την Ουκρανία, υπάρχει μόνο μία απάντηση που περιμένουμε. Συμφωνεί ο πρόεδρος Πούτιν σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός;» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας πως, αντιμέτωποι με τις δυσκολίες τερματισμού των εχθροπραξιών, «η οργή των Αμερικανών δεν πρέπει να στρέφεται μόνο σε ένα άτομο: στον Πρόεδρο Πούτιν».

Αναφερόμενος σε αμερικανική πρόταση για μια ειρηνευτική λύση στο ουκρανικό, ο Μακρόν δήλωσε πως το καθεστώς της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, «δεν αποτελεί ζήτημα τώρα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αυτό το έδαφος έχει ήδη «χαθεί» για το Κίεβο, «περιγράφει μια de facto κατάσταση», είπε ο Μακρόν. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε τα πάντα (στη Ρωσία); Όχι». Το ζήτημα του καθεστώτος της χερσονήσου δεν τίθεται «σε καμία περίπτωση τώρα και δεν είναι στο χέρι μας να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Οι στρατιωτικές αρχές του Κιέβου κήρυξαν τα ξημερώματα σήμερα συναγερμό, καθώς λόγω «επίθεσης» της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων ειδήσεων άκουσαν πολλές εκρήξεις και drones να ίπτανται στους αιθέρες της πόλης. Ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε μέσω Telegram πως επιχειρούν στοιχεία της αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ρωσία εκτόξευσε 215 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους σε νυχτερινή επίθεση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. «Οι χθεσινές ρωσικές μαξιμαλιστικές απαιτήσεις να αποσυρθεί η Ουκρανία από τις επαρχίες της, σε συνδυασμό με αυτά τα βάναυσα πλήγματα, δείχνουν ότι η Ρωσία, όχι η Ουκρανία, αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη. Στη Μόσχα, όχι στο Κίεβο, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι συντομεύει την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική και επιστρέφει στην Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου που φέρεται να κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους. Παράλληλα ο Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων στο Κίεβο, ζητώντας να “σταματήσουν αμέσως”.

Ταυτόχρονα, ο Ιχόρ Τερέχοφ, ο δήμαρχος του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ανακοίνωσε, επίσης, ότι η πόλη δέχτηκε ρωσική πυραυλική επίθεση, προσθέτοντας ότι ακούστηκαν πολλές εκρήξεις. Το Χάρκοβο γίνεται συχνά στόχος ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Επίθεση της Μόσχας στον Ζελένσκι

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα τον Ζελένσκι ότι αρνείται να κάνει υποχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και ότι είναι ανοικτός σε μια εκεχειρία μόνο με τους δικούς του όρους. Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ο Ζελένσκι δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στο Κίεβο ενθαρρύνει τον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο, ανεξαρτήτως των απωλειών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός. Η στάση αυτή δείχνει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ρωσικής νίκης, τόνισε η Ζαχάροβα.

Η πρόταση Τραμπ στα χέρια του Ζελένσκι

Στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ, το οποίο –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Axios – περιλαμβάνει σαρωτικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το δημοσίευμα προηγήθηκε των δηλώσεων Βανς).

Το έγγραφο μιας σελίδας, που παρουσιάστηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους σε Ουκρανούς διαπραγματευτές στο Παρίσι, χαρακτηρίζεται από το Axios ως η «τελική προσφορά» του Λευκού Οίκου. Το σχέδιο προβλέπει:

  • Επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους.
  • “De facto” αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σχεδόν όλων των κατεχόμενων περιοχών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
  • Άρση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από το 2014.
  • Απόσυρση της προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με ανοιχτό παράθυρο μόνο για ένταξή της στην Ε.Ε.
  • Ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία μέσω των ΗΠΑ, με ειδικό ρόλο στη διαχείριση του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα λάμβανε:

  • Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χαρκόβου.
  • Εγγυήσεις ασφαλείας από “συνασπισμό προθύμων” ευρωπαϊκών και ενδεχομένως μη ευρωπαϊκών χωρών.
  • Δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης στον ποταμό Δνείπερο.
  • Αποζημιώσεις και οικονομική στήριξη για την ανοικοδόμηση – χωρίς σαφή αναφορά για την προέλευση της χρηματοδότησης.
  • Ουκρανικές πηγές φέρονται να θεωρούν την πρόταση μονόπλευρη και ευνοϊκή προς τη Ρωσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

3 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ο στόχος του πολέμου για τους “Δυτικούς” ήταν η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δηλαδή την στρατιωτική ομπρέλα των ΗΠΑ και η εκμετάλλευση των πόρων να περιέλθει με νατοϊκή (ΗΠΑ) εγγύηση ασφάλειας στη δυτική ολιγαρχία. Από τα γεγονότα κατέστη σαφές ότι αυτό δεν γίνεται και η επιμονή σε κάτι τέτοιο… Διαβάστε περισσότερα »

Ο κλόουν του Κιέβου έχει χάσει πάνω από το 20% του εδάφους, ο μίσος πληθυσμός έχει φύγει, η χώρα είναι κατεστραμμένη και χρεοκοπημένη και θέλει να επιβάλλει τους ειρηνευτικους όρους!!!
Δηλαδή αν κέρδιζε τον πόλεμο τι θα ζηταγε;

3
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx