ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Κίνδυνος για εκατομμύρια σπίτια στην Τουρκία – Οικονομικές ενισχύσεις ζητούν ειδικοί

Κίνδυνος για εκατομμύρια σπίτια στην Τουρκία – Οικονομικές ενισχύσεις ζητούν ειδικοί, Βάνα Στέλλου
EPA/TOLGA BOZOGLU

Μετά από τον σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή του Σιλίβρι στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Απριλίου, η προσοχή στράφηκε και πάλι στα ευάλωτα κτίρια της πόλης. Παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση μετά τους διπλούς σεισμούς στην Καχραμανμαράς πριν από δύο χρόνια, εκατομμύρια σπίτια στην Τουρκία παραμένουν εκτεθειμένα σε κίνδυνο.

Ενώ πάνω από 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία 22 χρόνια, περίπου έξι εκατομμύρια κτίρια παραμένουν επικίνδυνα, εκ των οποίων περίπου 1,5 εκατομμύριο βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι περίπου 600.000 σπίτια στην πόλη χρειάζονται άμεση κατεδάφιση.

Ο Χουσείν Κιλίντσαρσλαν, πρόεδρος της Ένωσης Αστικής Ανάπτυξης και Αστικής Μεταρρύθμισης, προειδοποίησε ότι ένας πιθανός σεισμός μεγέθους 7,0 έως 7,5 στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές σε πάνω από 500.000 κτίρια. Από αυτά, περίπου 48.000 αναμένονται να υποστούν σοβαρές ζημιές, ενώ 146.000 μπορεί να επηρεαστούν μέτρια.

Ο Κιλίντσαρσλαν τόνισε ότι η αστική μεταρρύθμιση και η ενίσχυση των κτιρίων είναι πλέον κρίσιμες όχι μόνο για την ανασυγκρότηση των υποδομών, αλλά και για την κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της πόλης. Επέμεινε ότι η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο την ανακατασκευή των κτιρίων, αλλά και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής, την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής πόλης, περιλαμβανομένων των βιομηχανικών περιοχών της.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια βελτίωσης της κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ξεκίνησε μετά τον σεισμό του 1999, δεν έχει ολοκληρωθεί και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για κατεδάφιση των επικίνδυνων κτιρίων, την κατασκευή σεισμοανθεκτικών κατοικιών, την ενίσχυση των υπαρχόντων κτιρίων και τη βελτίωση των ελέγχων οικοδομών.

Ο Μουσταφά Εκίζ, πρόεδρος της Πλατφόρμας Ακινήτων και Κατασκευών, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η δημόσια ευαισθητοποίηση και να προωθηθεί η εθελοντική συμμετοχή στην αστική μεταρρύθμιση. Κάλεσε για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να επιταχυνθούν τα έργα, λέγοντας ότι “η απλοποίηση των κανονισμών, η συντόμευση των χρονοδιαγραμμάτων έγκρισης και η συντονισμένη δράση μέσω ενός ενιαίου φορέα θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση των έργων”.

Ο Εκίζ πρότεινε την επέκταση της οικονομικής στήριξης, περιλαμβανομένων “χαμηλότοκων δανείων, βοήθειας ενοικίου και φορολογικών απαλλαγών”, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των τομέων, λέγοντας ότι “η ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων, κεντρικής διοίκησης, ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών είναι απολύτως απαραίτητη”.

Τί λένε ειδικοί 

Ο ειδικός ενίσχυσης των κτιρίων, Σινάν Τούρκκαν, επεσήμανε ότι από τα έξι εκατομμύρια επικίνδυνα σπίτια στην Τουρκία, περίπου πέντε εκατομμύρια μπορούν να σωθούν μέσω κατάλληλης ενίσχυσης. “Πρέπει να αναλάβουμε άμεση δράση για τουλάχιστον 150.000 από τα 600.000 σπίτια υψηλού κινδύνου στην Κωνσταντινούπολη”, δήλωσε.

Ο Τούρκκαν τόνισε ότι η ενίσχυση βασίζεται σε επιστημονικές αρχές και προσφέρει μια ταχύτερη και πιο οικονομική εναλλακτική λύση για την πλήρη αστική μεταρρύθμιση. “Η κατάρρευση ενός κτιρίου δεν είναι μοίρα. Όταν το έδαφος, τα υλικά και τα συστήματα είναι σωστά, τα κτίρια μπορούν να παραμείνουν ισχυρά. Ακόμα και αν οι παλαιότερες κατασκευές δεν διαθέτουν αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να τις κάνουμε ασφαλείς μέσω ενίσχυσης”, είπε.

Για περιοχές όπου οι νόμοι ζωνοποίησης εμποδίζουν την ανακατασκευή, ο Τούρκκαν υποστήριξε ότι η ενίσχυση μπορεί να είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα, να αξιολογήσουμε τα κτίριά μας για την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια σεισμού και να αποφασίσουμε αν θα τα ενισχύσουμε ή θα τα ξαναχτίσουμε”, πρόσθεσε.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ζήτησε την απλοποίηση των κανονισμών και την ενημέρωση των όρων δανεισμού για έργα ενίσχυσης. Ο Τούρκκαν επικρίθηκε για την απαίτηση έγκρισης 80% των κατοίκων, εξηγώντας ότι σε μικρά κτίρια μια μεμονωμένη διαφωνία μπορεί να σταματήσει την πρόοδο. Προτάθηκε επίσης η μείωση του ΦΠΑ για τα έργα ενίσχυσης και η τοποθέτηση εκπαιδευμένου προσωπικού σε δημοτικά γραφεία για την καθοδήγηση και υποστήριξη αυτών των προσπαθειών.

Σχέδιο εκκένωσης για την Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης που εκπονήθηκε με συντονιστές, το υπουργείο Εσωτερικών και με τη συμμετοχή της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης, της Χωροφυλακής, της AFAD (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών) και άλλων δημόσιων φορέων, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της πόλης που επιθυμούν να μεταφερθούν σε άλλες επαρχίες ή στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, θα οδηγούνται με μέσα ξηράς, θαλάσσης, αέρος και σιδηροδρόμου προς προκαθορισμένα σημεία εκκένωσης.

Συνολικά έχουν καθοριστεί 23 τέτοια σημεία στην Κωνσταντινούπολη. Για τις εκκενώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω θαλάσσης, προβλέπεται να βρίσκονται πλοία σε ετοιμότητα. Θα χρησιμοποιηθούν τα πλοία των δημοτικών γραμμών, ταχύπλοα, σκάφη και πλοία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ακτών και του Λιμενικού Σώματος.

Έξι σημεία έχουν οριστεί για τη θαλάσσια εκκένωση. Οι πολίτες θα μεταφέρονται με οχήματα στα σημεία αυτά, απ’ όπου θα απομακρύνονται δια θαλάσσης εκτός Κωνσταντινούπολης. Για τα Πριγκηπονήσια έχουν επίσης οριστεί μια αποβάθρα και πέντε «σημεία πρόσβασης» για την επιβίβαση. Τα σημεία αυτά είναι:

  • Αποβάθρα Φέριμποτ του Σίρκετζι.
  • Τερματικός Σταθμός Θαλάσσιων Λεωφορείων Γενίκαπι.
  • Αποβάθρα Ταχύπλοων του Πέντικ.
  • Αποβάθρα Ιστίνιε.
  • Αποβάθρα Φεριμπότ του Χαρέμ.
  • Λιμάνι Zeyport στο Ζεϊτίνμπουρνου.

Η κατεύθυνση προς Τσανάκκαλε (γνωστή και ως γραμμή Kınalı-Malkara) θα αξιοποιηθεί για μεταφορά και παροχή πρώτων βοηθειών. Κατά την εκκένωση προβλέπεται επίσης η χρήση της Γέφυρας Οσμάν Γκαζί και του Αυτοκινητόδρομου Βορείου Μαρμαρά. Εκτός από προκαθορισμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς, θα χρησιμοποιηθούν και σταθμοί λεωφορείων για έξοδο από την πόλη. Για λόγους ασφαλείας των μετακινήσεων, ανακαινίζονται τα καλώδια ανάρτησης των γεφυρών της Κωνσταντινούπολης, ενώ ενισχύονται αντισεισμικά και τα οδικά δίκτυα στις αερογέφυρες.

Το σπίτι μου βρίσκεται πάνω σε ρήγμα;

Το ερώτημα αν κάποιος ζει πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα απασχολεί πολλούς πολίτες στην Τουρκία. Μέσω της Διαδραστικής Εφαρμογής της Χαρτογράφησης Σεισμικής Επικινδυνότητας της Τουρκίας, η οποία παρέχεται από την AFAD και τη Γενική Διεύθυνση Ερευνών Ορυκτών και Μεταλλείων (MTA), οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αν η περιοχή τους διατρέχει αυξημένο κίνδυνο σεισμού.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία από την ισχυρή δόνηση των 6,2 βαθμών χτες στις 12:49 μ.μ. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 284 μετασεισμοί. Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός σημειώθηκε στις 7:19 το πρωί εντάσεως 4,1 βαθμών, σύμφωνα με την AFAD. Το Αστεροσκοπείο του Καντιλί έδωσε την ένταση του ίδιου σεισμού στους 4,6 βαθμούς. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών είχε σημειωθεί χτες στις 12:51 μ.μ.

Σε πάρκα διανυκτέρευσαν πολίτες

Μετά τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών που σημειώθηκε ανοιχτά της Σηλυβρίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κάποιοι πολίτες πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα. Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία και φόβο σε πολλούς κατοίκους, οι οποίοι είτε παρέμειναν σε πάρκα είτε έμειναν μέσα στα αυτοκίνητα τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο Πάρκο Κουλελί του Μπαχτσελιεβλέρ, κάποιοι πολίτες έστησαν σκηνές και πέρασαν εκεί τη νύχτα.

Ο Εμράχ Τας, ο οποίος διανυκτέρευσε στο πάρκο μαζί με την οικογένειά του, δήλωσε: «Περάσαμε τη νύχτα στο πάρκο, φοβηθήκαμε, δεν είναι ότι δεν φοβηθήκαμε. Στο σπίτι κουνηθήκαμε πολύ. Πήραμε τα παιδιά και βγήκαμε έξω πανικόβλητοι. Μείναμε εδώ μέχρι το πρωί. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου. Κάνει πάρα πολύ κρύο. Δεν ξέρω μέχρι πότε θα συνεχίσουμε έτσι. Πιθανότατα θα ταΐσουμε τα παιδιά προς το μεσημέρι και θα φύγουμε».

Ο Άιμπερκ Καγιά, που επίσης έμεινε στο πάρκο, είπε: «Αφήσαμε τα πράγματά μας εδώ και μείναμε στο καφέ. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, όλοι φοβήθηκαν». Ένα άλλο άτομο που έμεινε στο πάρκο με τη γάτα του δήλωσε: “Ήταν τρομακτικό. Περάσαμε τη νύχτα στο πάρκο. Σκέφτομαι να μείνουμε κι απόψε εδώ. Ακόμα τρέμει”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα έλεγχος ζημιών. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι 236 άτομα επηρεάστηκαν από τον σεισμό, οι περισσότεροι εκ των οποίων, έλαβαν ελαφρά ιατρική φροντίδα. Η Περιφέρεια ανακοίνωσε χτες ότι 151 πολίτες τραυματίστηκαν πηδώντας από ψηλά λόγω πανικού. Οι τραυματίες νοσηλεύονται και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.

Τα σχολεία στην Κωνσταντινούπολη κλείνουν για δύο ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας. Τα πανεπιστήμια είναι επίσης σε αναστολή λειτουργίας για Πέμπτη και Παρασκευή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διοικητική άδεια δόθηκε για δύο ημέρες σε δημόσιους υπαλλήλους: Εγκύους, ανάπηρους, ανάπηρους βετεράνους ή έχουν παιδιά κάτω των 10 ετών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx