Hürriyet: “Έντονο πρόγραμμα τον επόμενο μήνα – Έκκληση της Αθήνας για διάλογο στο Αιγαίο”
28/04/2025
Μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την Ελλάδα στις 16 Απριλίου, που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη Χουριέτ, «μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για διάλογο και αυτοσυγκράτηση, με αφορμή τη δημόσια ένταση που δημιουργήθηκε.
Η Ελλάδα, η οποία, όπως σημειώνεται, στις 16 Απριλίου δημοσίευσε τον “αυθάδη” (κατά την Hürriyet) χάρτη, αυτήν τη φορά απευθύνει πρόσκληση για διάλογο και αυτοσυγκράτηση. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι επιμένει στη συνέχιση του ήρεμου κλίματος που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τρεις κρίσιμες συναντήσεις
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, δήλωσε ότι: Σήμερα, 28 Απριλίου, στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη για συζητήσεις επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.
Στις 8-9 Μαΐου, μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.
Στις 14-15 Μαΐου, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Hakan Fidan, θα έχουν εκ νέου συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στην Αττάλεια.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του προκειμένου να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα και να προλαμβάνονται εντάσεις.
Προετοιμασία συνάντησης Ερντογάν – Μητσοτάκη
Ο κ. Γεραπετρίτης γνωστοποίησε ότι επίκειται και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί αναλόγως των υποχρεώσεων του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θέμα θαλασσίων ζωνών στη Χάγη
Σε ό,τι αφορά τον χάρτη «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού», ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι αυτός δεν συνιστά ανακήρυξη υφαλοκρηπίδας και επανέλαβε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί το ενδεδειγμένο όργανο για την επίλυση των ζητημάτων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Στην Αθήνα, αναμένεται η υποβολή αντίστοιχου τουρκικού χάρτη «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» το επόμενο διάστημα, με εκτιμήσεις ότι αυτός θα αποτυπώνει τα όρια της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».