Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών για Ιμάμογλου, ΕΕ και πληθωρισμό
29/04/2025
Ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσιονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, σχολίασε τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα κατά του πληθωρισμού, καθώς και τις εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου.
Αναφερόμενος στις επαφές του με διεθνείς επενδυτές και διευθυντικά στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα στις ΗΠΑ, σημείωσε: «Οι ερωτήσεις των επενδυτών συγκεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς άξονες. Πρώτον, ήθελαν να μάθουν αν το πρόγραμμά μας αντέχει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη και η βασική μας προτεραιότητα είναι η μείωση του πληθωρισμού, ανεξαρτήτως των εσωτερικών εξελίξεων. Δεύτερον, μας ρώτησαν για τη δυνατότητα αντοχής της Τουρκίας στις διεθνείς αβεβαιότητες. Οι παγκόσμιες συνθήκες είναι ρευστές, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και αυτό επηρεάζει περισσότερο χώρες με υψηλό επενδυτικό ρίσκο, όπως η Τουρκία.»
Ο Σιμσέκ παραδέχθηκε ότι η αποχώρηση κεφαλαίων είχε επίπτωση στα συναλλαγματικά αποθέματα: «Η απώλεια αποθεμάτων είναι κατά 58-60% εξωτερικής προέλευσης, δηλαδή offshore. Για παράδειγμα, το ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών στο εγχώριο χρέος έχει μειωθεί στο μισό. Οι εξελίξεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό επηρεάζουν άμεσα τα αποθέματα.»
Αναφορικά με τη γενικότερη εικόνα της τουρκικής οικονομίας, επεσήμανε ότι η οικονομία στηρίζεται περισσότερο στην εσωτερική παρά στη διεθνή ζήτηση, κάτι που την καθιστά «σχετικά πιο ανθεκτική» στις διεθνείς αναταράξεις. Αναφέρθηκε επίσης σε μια τάση μεταφοράς επενδύσεων από την Ασία στην Τουρκία λόγω των γεωπολιτικών και εμπορικών εξελίξεων.
Μέτρα για την προσφορά και τον προϋπολογισμό
Ο υπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα λάβει «μέτρα από την πλευρά της προσφοράς» και ότι «θα μεταφέρει τους διαθέσιμους πόρους σε παραγωγικούς και ανταγωνιστικούς τομείς». Τόνισε:
«Η πτώση των τιμών πετρελαίου (65-70 δολάρια) αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την Τουρκία. Η αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης και η πτώση των τιμών πετρελαίου έχουν αποπληθωριστικό χαρακτήρα. Η πειθαρχία στις δαπάνες είναι κρίσιμη για εμάς και έχει θετική επίδραση στον πληθωρισμό. Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στην Τουρκία είναι μόλις 25%, τη στιγμή που στις άλλες αναδυόμενες οικονομίες είναι άνω του 70%.»
Σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ
Ο Σιμσέκ ανέφερε ότι μετά από έξι χρόνια πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υψηλού επιπέδου οικονομικός διάλογος με την ΕΕ και πως «η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία». Η Τουρκία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, είπε, και διαθέτει ανεπτυγμένες υποδομές που την καθιστούν ελκυστική για επενδύσεις.
Όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τον όγκο εμπορίου με τις ΗΠΑ. Διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις και έχουμε κρατηθεί στην κατηγορία χωρών με το χαμηλότερο δυνατό δασμολόγιο. Συζητάμε σε τέσσερις βασικούς άξονες: ενέργεια, αμυντική βιομηχανία (όπου η Τουρκία ενδέχεται να μπει στους 10 κορυφαίους εξαγωγείς), την άρση των κυρώσεων και άλλες πρωτοβουλίες.»