ΓΝΩΜΗ

Όταν το πεζοδρόμιο γίνεται δρόμος!

Οταν το πεζοδρόμιο γίνεται δρόμος…

Υπήρχε μια εποχή που το πεζοδρόμιο ήταν άσυλο για τον πεζό. Μια λωρίδα γης, λίγων μέτρων, που έφευγες από τη βουή του δρόμου και περπατούσες αργά, ήρεμα, με το παιδί σου από το χέρι ή το κινητό στο αυτί. Σήμερα όμως, σε πολλές περιοχές της Αθήνας και όχι μόνο, αυτό το άσυλο έχει καταληφθεί από έναν νέο, ταχύ και συχνά ανεξέλεγκτο χρήστη: τον ντελιβερά στο μηχανάκι.

Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι καθημερινότητα. Μηχανάκια που ανεβαίνουν με φόρα στο πεζοδρόμιο, που ξεπροβάλλουν πίσω από κάδους και δέντρα, που περνούν ξυστά από ανθρώπους, μανάδες με καρότσια, ηλικιωμένους με μπαστούνι, ακόμα και παιδιά που πάνε σχολείο. Δεν κορνάρουν, δεν φρενάρουν – κάνουν σλάλομ ανάμεσα σε ανθρώπους. Αν σε χτυπήσουν; Δεν ξέρεις αν θα σε αφήσουν πίσω και θα συνεχίσουν την παραγγελία. Αν τους διαμαρτυρηθείς; Σπάνια θα σταματήσουν. Κι αν σταματήσουν, σπανιότερα θα ζητήσουν συγγνώμη. Και το πιο τραγικό; Δεν ανοίγει μύτη.

Δεν υπάρχει αστυνόμευση. Δεν υπάρχει έλεγχος, πρόστιμο. Δεν ενδιαφέρεται κανείς! Οι παραγγελίες είναι πολλές, ο χρόνος πιέζει, οι δρόμοι μπλοκαρισμένοι και ο ντελιβεράς επιλέγει το πεζοδρόμιο ως λύση ανάγκης – και κανείς δεν του λέει “όχι”. Αλλά το “όποιον πάρει ο χάρος” δεν μπορεί να είναι αποδεκτή συνθήκη για ένα κοινωνικό κράτος. Δεν γίνεται να αποδεχόμαστε ότι για να έρθει ο καφές μας ζεστός, θα πρέπει να παραχωρήσουμε και τα πεζοδρόμια στα μηχανάκια και κάποιον ίσως τον πάρουν σηκωτό.

Τι πρέπει να γίνει

1. Άμεση εφαρμογή προστίμων από την Τροχαία για κυκλοφορία μηχανής σε πεζοδρόμιο. Να μη χαρίζεται σε κανέναν.

2. Διακριτή ευθύνη των εργοδοτών: Οι πλατφόρμες και τα καταστήματα πρέπει να εκπαιδεύουν και να εποπτεύουν τους διανομείς τους. Αν δεν το κάνουν, συνυπεύθυνοι.

3. Δημιουργία “ζωνών παραλαβής”: Καθώς πολλές πολυκατοικίες δεν έχουν αριθμό ή κουδούνι, χρειάζεται οργάνωση στον δημόσιο χώρο, με σταντ ή μικρά σημεία παράδοσης έξω από πολυσύχναστα σημεία.

4. Καμπάνια ευαισθητοποίησης από τον Δήμο και τα ΜΜΕ: Μπορούμε να ανεχτούμε την καθυστέρηση στην παραγγελία. Όχι το να κινδυνεύει η ζωή μας.

5. Τεχνολογική παρακολούθηση της συμπεριφοράς: Όπως παρακολουθείται ο χρόνος παράδοσης, να αξιολογείται και η τήρηση κανόνων κυκλοφορίας.

Αγαπάμε τους ντελιβεράδες. Είναι σκληρά εργαζόμενοι, πολλοί σε άδικες συνθήκες, και αποτελούν πλέον κρίσιμο γρανάζι της καθημερινότητάς μας. Αλλά το δίκιο τους δεν τους δίνει το δικαίωμα να παίζουν με τα δικαιώματα και τη ζωή των άλλων. Δεν φταίνε πάντα αυτοί – αλλά το σύστημα που τους έχει αφήσει ασύδοτους.

Γιατί το πεζοδρόμιο δεν είναι πίστα. Είναι καταφύγιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Το πρόβλημα ειναι ότι Δεν υπάρχει κανενας τετοιος έλεγχος απο την τροχαία, όχι όνο για τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, αλλά ούτε για αυτοκινητα παράνομα παρκαρισμένα παντού, αλλά ούτε και για τα καινούργια “πράσινα” τροχοφόρα, πατινια και ποδήλατα, που κινούνται με ταχύτητα πάνω στα πεζοδρομια, σαν να εχουν αυτοί προτεραιοτητα, κι… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx