Μετονομάζουν το ψευδοκράτος σε “Τουρκικό Κράτος Κύπρου”;
01/05/2025
Στις 3 Φεβρουαρίου 2023, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αποκάλεσε για πρώτη φορά τα κατεχόμενα «τουρκικό κράτος της Κύπρου». Τότε το θέμα αυτό πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. «Δεν θέλουμε να λέμε πια βόρεια Κύπρος, αλλά Τουρκικό Κράτος της Κύπρου», είχε αναφέρει μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώθηκε για την αναχώρηση από την Τουρκία εκπαιδευτικού υλικού που αποστέλλεται στα σχολία στα κατεχόμενα.
Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, υπήρξε μια δήλωση-εισήγηση του εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί για μετονομασία της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» σε «τουρκικό Κράτος της Κύπρου». Υπενθυμίζεται ότι τότε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την στήριξη και την αναφορά σε «Τουρκικό Κυπριακό Κράτος», την οποία έδειξε να συμμερίζεται.
Σημειώνοντας ότι για ν’ αλλάξει το όνομα του ψευδοκράτους πρέπει να γίνει «συνταγματική» αλλαγή, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι «πλέον στην Κύπρο υπάρχει ένα τουρκικό κράτος» και είναι σημαντικό ν’ αλλάξει (αφαιρεθεί) το «βόρεια» που προσδιορίζει γεωγραφική περιοχή. «Θα είναι μια σημαντική εξέλιξη» είπε.
Το θέμα επανέρχεται ενόψει της μεθαυριανής παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του στον Τούρκο συγγραφέα-ερευνητή Χιλμί Ντάσντεμιρ επιβεβαίωσε ότι επίκειται εξέλιξη στο θέμα αυτό. Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Ντάσντεμιρ ότι «κατά την επίσκεψη που θα κάνει ο κ. Έρντογαν στην ‘’ΤΔΒΚ’’ υπάρχει η προσδοκία ότι μπορεί να αλλάξει το όνομα της ‘’ΤΔΒΚ’’ σε Τουρκική Δημοκρατία Κύπρου», ο Τατάρ είπε τα εξής:
«Η προσδοκία μου είναι μακάρι να μπορέσει να γίνει. Και εγώ έχω την ίδια άποψη. Το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει. Έχει εκπέσει το νόημα του ‘βορρά’ εντός της διαδικασίας της ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει κράτος βορράς-νότος. Πλέον υπάρχουν δύο χωριστά κράτη»(μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Η μετονομασία του κατοχικού καθεστώτος από «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» συνδέεται με την πολιτική των δυο κρατών. Το «Βόρεια» και «Νότια» Κύπρος παραπέμπει σε μια χώρα με δυο περιοχές ενώ η νέα προσδιορίζει «δύο χώρες», έστω κι εάν είναι μια! Αυτή είναι, όπως, φαίνεται η «λογική» πίσω από τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του ονόματος.
Η μετονομασία φαίνεται να έχει σχέση και με τον Οργανισμό Τουρκικών Κράτων (ΟΤΚ), στον οποίο η αποσχιστική οντότητα, το ψευδοκράτος, συμμετέχει με καθεστώς παρατηρητή. Η αλλαγή ονομασίας με αναφορά «σε τουρκικό κράτος» θεωρούν φαίνεται πως τους φέρνει πιο κοντά! Μένει να δούμε κατά πόσο αυτή η κίνηση θα γίνει κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα.
Και για την μαντήλα
Ο κατοχικός ηγέτης φοβούμενος τον Ερντογάν τοποθετήθηκε και για την μαντήλα. Απαντώντας σε ερώτηση για τον «κανονισμό» που άνοιξε τον δρόμο για να μπορούν να φέρουν κάλυμμα στο κεφάλι παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, ο Τατάρ υποστήριξε: «Έχω απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση σε όλους. Υπάρχουν κάποιοι που αντιτίθενται σε αυτό (στον κανονισμό), αυτό είναι δικαίωμά τους, όμως η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος.
Στη δεκαετία του 1920, του 1930 οι μανάδες μας, οι γιαγιάδες μας είχαν καλυμμένο το κεφάλι. Το μέρος αυτό ήταν πλήρως οθωμανικό έδαφος. Κατά την περίοδο των Άγγλων φυσιολογικώς αφαιρέσαμε το κάλυμμα. Ύστερα αναπτύχθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, μπήκαμε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή».
Με αυτή την τοποθέτηση, που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη, μάλλον, δεν θα έχει πρόβλημα με τον Ερντογάν. Ο Τατάρ έχει, πάντως, να σκεφθεί και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και τις αντιδράσεις που προκαλεί η προσπάθεια επιβολής της μαντήλας στα σχολεία. Κι αυτό γιατί τον Οκτώβριο, ως γνωστό, στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν «εκλογές» και ο Ερσίν Τατάρ έχει δηλώσει πως θα είναι «υποψήφιος».