Στην Αλβανία εκλογές και στο Κόσσοβο ακυβερνησία
02/05/2025
Σε κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στην Αλβανία, ενώ αναμένουν ακόμη 10 μέρες έως την διεξαγωγή των πολύ κρίσιμων εκλογών (11 Μαΐου). Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, είναι η Προκαταρκτική Έκθεση που παρουσίασε Τετάρτη η Αποστολή Παρατηρητών του ΟΑΣΕ και το Έκτακτο Ψήφισμα που ενέκρινε η Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εν ομοφωνία (παρουσιάζουν μάλιστα σύγκλιση, παρόλο που η πρώτη για ευνόητους λόγους εμπεριέχει πιο διπλωματικές διατυπώσεις).
Μάλιστα, το Ψήφισμα του ΕΛΚ είναι άκρως επικριτικό, επισημαίνοντας ότι με ευθύνη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης – που επιδιώκει πάση θυσία την εκλογική νίκη – τόσο οι εκλογές, όσο και η ίδια η δημοκρατία στην Αλβανία, είναι εκτεθειμένες και υπό απειλή. Οι δε Παρατηρητές του ΟΑΣΕ επισημαίνουν την μη εφαρμογή προηγούμενων συστάσεων του οργανισμού για την διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που σε συνδυασμό με την πολιτική πόλωση που επικρατεί, θα οδηγήσουν για άλλη μία φορά στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος, με ό,τι τούτο συνεπάγεται μετεκλογικά.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορείται για χειραγώγηση της ενημέρωσης, καθώς ελέγχει πλήρως τα συστημικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική μηχανή είναι στην υπηρεσία της προεκλογικής εκστρατείας του. Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση απαγόρευσε την λειτουργία του Tik Tok στην αλβανική επικράτεια.
Γίνονται δε αναφορές στην υπόθεση της επιστολικής ψήφου, όπου ήδη (σύμφωνα με την αντιπολίτευση) υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για εξαγορά ψήφων και καθυστερήσεις στην ταχυδρόμηση των ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Αλβανίας, οριακές διαφορές στον αριθμό των ψήφων, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών.
Ωστόσο, στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – όπου στα πλαίσια των εργασιών του στη Βαλένθια, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την οποία αξιοποιεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό το Δημοκρατικό Κόμμα – υπάρχει σαφής προειδοποίηση προς τον Ράμα.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καλεί την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ να πιέσουν για καίρια εκλογικά ζητήματα στην Αλβανία (εξαγορά ψήφων, πιέσεις στους ψηφοφόρους, διαφθορά, μονομερή κάλυψη στα ΜΜΕ κτλ). Μάλιστα, καλεί σε αυξανόμενη παρουσία παρατηρητών στις περιοχές όπου το οργανωμένο έγκλημα έχει σημαντική επιρροή. Ωστόσο, το καίριο είναι αυτά τα ζητήματα να συνδεθούν άμεσα με την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ.
Να σημειώσουμε ότι κατά τα πρότυπα ανάλογων μουσουλμανικών κινημάτων σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεγάλη Βρετανία και χώρες της ΕΕ, έκανε και στην Αλβανία την εμφάνιση της μία κίνηση με την επωνυμία “theMuslimvote.al”, που καλεί τους οπαδούς της να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Ράμα, λόγω των σχέσεων της με το Ισραήλ. Ιστοσελίδες δε και λογαριασμοί στα social media, που ελέγχονται από την Τουρκία, έχουν προβεί σε αναδημοσίευση της ανακοίνωσης της κίνησης, ενώ προειδοποιούν πως θα επαναλάβουν αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις την Παρασκευή για την «Γενοκτονία του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων αδελφών».
Ενωτικές πολιτικές κινήσεις στο χώρο της Ομογένειας
Tην ίδια στιγμή, σημειώθηκε μία άκρως θετική εξέλιξη για τις επικείμενες αλβανικές βουλευτικές εκλογές, αλλά και για την εξυγίανση του πολιτικού τοπίου στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Αναφερόμαστε στην υπογραφή, υπό την “ομπρέλα” της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, της συμφωνίας εκλογικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του ιστορικού Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ και του τοπικής απήχησης, σχήματος “ΜΕΓΚΑ”.
Η σχετική συμφωνία συνεργασίας αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις επικείμενες εκλογές, ειδικά στις Περιφέρειες της Αυλώνας – η υποψηφιότητα του Πέτρου Γκικουρία έχει ερείσματα σε Αργυρόκαστρο και Κορυτσά. Μένει να αποδειχτεί και στην πράξη ότι οι πολιτικές Ράμα στην χειραγώγηση και την διάσπαση των δυνατοτήτων του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού δεν θα του εξασφαλίσουν αυτήν την φορά το προβάδισμα…
Ακυβερνησία στο Κόσσοβο
Την ίδια στιγμή, απέτυχε ξανά η 9η απόπειρα εκλογής προέδρου της Βουλής στο Κόσσοβο (το οποίο αποσχίστηκε από την Σερβία και είναι υπό αλβανική διοίκηση). Οι βουλευτικές εκλογές της 6 ης Φεβρουαρίου ανέδειξαν νικητή την Αυτοδιάθεση “Lëvizja Vetvendosja – VV” του ασκούντος καθήκοντα πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι, χωρίς όμως αυτοδυναμία.
Η έλλειψη διάθεσης συνεργασιών προκαλεί πολιτικό κενό στην εύθραυστη-αυτονομημένη περιοχή. Την στιγμή που οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται, έχοντας πιθανώς γενικότερους σχεδιασμούς για την περιοχή της Βαλκανικής, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και έχουν κοινό παρονομαστή την αστάθεια…